Κυριακή 2 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ
Εγκλημα με ένοχο την εμπορευματοποίηση της γης

Την περασμένη Τετάρτη 28/6 συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας, που κατέκαψε 48.744 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης, ενώ 36.338 στρέμματα που κάηκαν αποτελούσαν τμήμα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια και αγκάλιασε το βουνό της Πάρνηθας σβήνοντας αρκετές μέρες μετά.

Η δενδρώδης και θαμνώδης βλάστηση της συγκεκριμένης περιοχής κάηκε ολοσχερώς, αφήνοντας ελάχιστες νησίδες πρασίνου, ενώ 27.200 στρέμματα της καμένης αυτής έκτασης ήταν εντός των ορίων της περιοχής «Natura 2000» που βρίσκεται στην Πάρνηθα με συνολική έκταση περίπου 149.000 στρεμμάτων. Επίσης, το 62% του περίφημου ελατοδάσους της Πάρνηθας (21.800 στρέμματα) ήταν μέσα στην περιοχή που τυλίχτηκε στις φλόγες και καταστράφηκε. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η ζημιά ισοδυναμούσε με 1.400.000 περίπου καμένα έλατα και πεύκα. Οι απώλειες στην πανίδα της περιοχής ήταν επίσης μεγάλες, καθώς αρκετά ζώα, όπως χελώνες, διάφορα είδη θηλαστικών, πτηνά και ερπετά, έχασαν τη ζωή τους. Περίπου 30 - 50 κόκκινα ελάφια είτε κάηκαν είτε πέθαναν από ασφυξία κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.

Η Πάρνηθα πάντα βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα. Να θυμίσουμε την καταστροφή των 5.200 στρεμμάτων στη Βαρυμπόμπη το 1986, των 5.000 στρεμμάτων στο Τατόι το 1987 και των 10.500 στρεμμάτων στη Φυλή το 1989. Οι συνήθεις αυτουργοί τέτοιων καταστροφών είναι οι κερδοσκόποι γης, οι καταπατητές - οικοπεδοφάγοι, οι παράνομοι υλοτόμοι, λαθροθήρες και βεβαίως η ΔΕΗ, με τα παμπάλαια και υψηλού κινδύνου δίκτυα. Κύριος ένοχος, όμως, είναι το σύστημα που τζογάρει με το περιβάλλον χάριν του κέρδους. Μοιραίο αποτέλεσμα είναι πως η γη θεωρείται εμπόρευμα, από το οποίο μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι αποκομίζουν τεράστια κέρδη.


Αξίζει να σημειωθεί πως η Πάρνηθα δεν είναι απλά ένα από τα βουνά του λεκανοπεδίου Αττικής. Αποτελεί τον πιο σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, αλλά και τον βασικότερο μηχανισμό μείωσης της θερμοκρασίας, λόγω του αέρα που διοχετεύεται από τον βορρά προς την Αθήνα. Επιπλέον, αποτελεί ένα φυσικό μνημείο και ένα απόθεμα διαφύλαξης μεσογειακού ορεινού περιβάλλοντος που βρίσκεται δίπλα στην πρωτεύουσα, καθώς στην περιοχή έχουν καταγραφεί εκατοντάδες είδη φυτών, από τα οποία τέσσερα είναι ενδημικά είδη, που συναντώνται αποκλειστικά στην Πάρνηθα.

Απαιτούνται τουλάχιστον 50 χρόνια για την πλήρη αναγέννηση του δάσους

Για την πλήρη αναγέννηση του δάσους της Πάρνηθας απαιτούνται τουλάχιστον 50 χρόνια. Μέχρι στιγμής, σε μια συνολική επιφάνεια 4.567 στρεμμάτων έχουν φυτευτεί 196.654 φυτάρια κεφαλληνιακής ελάτης, 193.000 φυτάρια μαύρης πεύκης και 800 φυτάρια χνοώδους δρυός. Και αυτό όταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 100.000 φυτάρια καλύπτουν μόλις 800 στρέμματα. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν το πόσο λίγα έχουν γίνει...

Ενα από τα βασικά προβλήματα αποκατάστασης της χλωρίδας στο οικοσύστημά της, είναι πώς θα γίνει η αναδάσωση στο ελατόδασος, έκτασης 21.800 στρεμμάτων. Σύμφωνα με εδαφολογική και γεωλογική μελέτη του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ), τα 5.000 στρέμματα δεν επιδέχονται αναδάσωσης λόγω της βραχώδους έκτασης. Ετσι, υπολείπονται 16.800 στρέμματα. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί αναδάσωση σε 4.567 στρέμματα. Μένουν ακόμα 12.233 στρέμματα.

Ομως, εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις έχουν σταματήσει να χρηματοδοτούν την Πάρνηθα στο σκέλος των δημοσίων δαπανών. Ο Φορέας Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας χρηματοδοτείται από το ...καζίνο. Με την παραχώρησή του σε ιδιώτες έχει προβλεφθεί στη σχετική συμφωνία το ποσό των 500.000 ευρώ το χρόνο για την προστασία του δρυμού. Πρόκειται για ποσοστό από τα κέρδη του. Αυτά τα χρήματα διαχειρίζεται ο φορέας. Παράλληλα, οι λειτουργικές του δαπάνες καλύπτονται από το λεγόμενο Πράσινο ταμείο.

Στο δασικό φυτώριο Πάρνηθας αυτή τη στιγμή βρίσκονται για αναδάσωση 180.000 φυτά. Αυτά θα χρησιμοποιηθούν για αναδάσωση τα επόμενα τρία χρόνια. Τόσα μπορεί να διαθέσει το φυτώριο. Φέτος, έχει προγραμματιστεί αναδάσωση περίπου για 500 στρέμματα, όπου θα διατεθούν 40.000 φυτά. Το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί η σχετική δημοπρασία και το Δεκέμβρη θα γίνουν οι δενδροφυτεύσεις. Ετσι, με τους ρυθμούς αυτούς, θα χρειαστούν πολλά χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως η χρηματοδότηση του έργου αναδάσωσης θα δοθεί στη Διεύθυνση Αναδασώσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Αυτήν τη στιγμή οι δαπάνες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη Διεύθυνση είναι μηδενικές, για μια υπηρεσία, όμως, που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση και επίβλεψη του έργου. Ετσι, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, δεν θα αναλάβει κανείς τον έλεγχό του.

Οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, μετά την καταστροφική πυρκαγιά, πήραν πρωτοβουλίες για την προστασία του οικοσυστήματος της Πάρνηθας με διάφορους τρόπους.

Με σύνθημα «Δάσος - λαϊκή περιουσία», η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ οργάνωσε καμπάνια, με ημερίδες και άλλες μαζικές εκδηλώσεις, που διάρκεσε από το Δεκέμβρη του 2007 έως το τέλος Μάρτη του 2008, απαιτώντας την προστασία της Πάρνηθας, να μη μείνει ούτε μία σπιθαμή καμένης γης του βουνού που να μην αναδασωθεί, να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα. Το 2008, οι Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ οργάνωσαν «αγωνιστικά κούλουμα» στην περιοχή.

Το ΚΣ της ΚΝΕ διοργάνωσε τον Απρίλη του 2011 εκδρομή στην Πάρνηθα για μαθητές των Γυμνασίων της Αθήνας, του Πειραιά και του υπολοίπου Αττικής. Τον Ιούνη του 2015 πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια της Πάρνηθας διοργάνωσαν το ΚΣ της ΚΝΕ και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ αντίστοιχη πορεία πραγματοποιήθηκε και τον περσινό Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ