Σάββατο 8 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ
«Ανησυχία» των ΗΠΑ ότι θα διαρκέσει πολύ ακόμα

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τη Δευτέρα θα επισκεφτεί το Κουβέιτ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την «ανησυχία των ΗΠΑ» για την εξελισσόμενη κατάσταση μεταξύ του Κατάρ και των χωρών που συμμετέχουν στο «Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου» (GCC) εξέφρασε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ, τονίζοντας πως η ανησυχία μεγαλώνει, «καθώς η διαμάχη παραμένει στάσιμη σε αυτή τη χρονική στιγμή», και εκτιμώντας ότι αυτή η κατάσταση «μπορεί να συνεχιστεί για βδομάδες ή ακόμα και μήνες. Μπορεί επίσης η ένταση να κλιμακωθεί».

Στο μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ο υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις συζήτησε τηλεφωνικά με τον Καταριανό ομόλογό του Χαλίντ αλ-Ατίγια, εστιάζοντας στη «σπουδαιότητα που έχει η αποκλιμάκωση της έντασης». Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, στη συνομιλία επιβεβαιώθηκε «το στρατηγικό πλαίσιο της συνεργασίας» των δύο χωρών, ενώ ο Μάτις τόνισε και τη σημασία της συνεισφοράς του Κατάρ στη διεθνή συμμαχία που έχει στηθεί υπό τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους». Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, τη Δευτέρα θα έρθει στην περιοχή ο υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, που θα έχει επαφές στο Κουβέιτ, με θέμα την αναζήτηση τρόπων για να λυθεί η κρίση με το Κατάρ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, μεγάλο ενδιαφέρον έχει χτεσινό ρεπορτάζ του «Αλ Τζαζίρα», σύμφωνα με το οποίο ενεργειακοί κολοσσοί της Δύσης, όπως η αμερικανική «Exxon Mobil», η βρετανο-ολλανδική «Shell» και η γαλλική «Total» έχουν εκφράσει την «προθυμία» τους να συμβάλουν στην αύξηση παραγωγής αερίου, που η Ντόχα ανακοίνωσε ότι θέλει να φτάσει τα επόμενα χρόνια μέχρι και το 30%. Μάλιστα, σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, κορυφαία στελέχη των τριών αυτών ομίλων συνάντησαν τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη αλ Θάνι, πριν τις τελευταίες ανακοινώσεις για αύξηση της ετήσιας παραγωγής αερίου ώστε να φτάσει τα 100 εκατομμύρια τόνους, που σύμφωνα με το «Αλ Τζαζίρα» θα αναλογεί στο 1/3 των σημερινών παγκόσμιων προμηθειών αερίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ