Σάββατο 15 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Προχωρούν σε αγωνιστικές δράσεις για την Υγεία

Θα κορυφωθούν με συλλαλητήριο το Σεπτέμβρη, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη φορέων που κάλεσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Από κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου και σωματείων της Λάρισας για την Υγεία τον περασμένο Απρίλη
Από κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου και σωματείων της Λάρισας για την Υγεία τον περασμένο Απρίλη
Αγωνιστικές δράσεις για την Υγεία θα οργανώσουν το αμέσως επόμενο διάστημα εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Λάρισας, με κορύφωση το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσουν μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του ερχόμενου Σεπτέμβρη. Τα παραπάνω αποφασίστηκαν σε σύσκεψη για την Υγεία εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων του νομού, που οργανώθηκε την Πέμπτη 13/7 με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Οπως τόνισε στην εισήγησή του ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ, στόχος είναι να μπουν στο επίκεντρο της εργατικής - λαϊκής πάλης οι σύγχρονες ανάγκες του λαού στην πρόληψη, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στην αποκατάσταση, να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης, να μπουν στον αγώνα νέες δυνάμεις, νέα σωματεία, να ενταθεί η οργάνωση και η αντίσταση παντού.

Για το πώς βιώνουν τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς και για την ανάγκη κοινού αγώνα και για τα ζητήματα της Υγείας, μίλησαν στην σύσκεψη ο Στ. Τσικριτζής, από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, ο Στ. Μπάρμπας, από το Σύλλογο Φαρμακοϋπαλλήλων, ο Γ. Μπλέκος, από το Σωματείο Οδηγών, ο Θ. Κουματζέλης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ και άλλοι, ενώ στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας αναφέρθηκε ο Λ. Καραγιώργος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λάρισας.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων και των άλλων φορέων τόνισαν την ανάγκη να γίνει συζήτηση γι' αυτά τα θέματα σε κάθε Διοικητικό Συμβούλιο, να οργανωθεί η ενημέρωση των μελών και γενικότερα των εργαζομένων και του λαού με κάθε πρόσφορο τρόπο.

«Παραλυτικές» ελλείψεις

Σε ό,τι αφορά στις ελλείψεις που υπάρχουν στις δημόσιες δομές Υγείας στην περιοχή, επισημάνθηκε ότι:

-- Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΓΝΛ) δεν λειτουργεί η ΩΡΛ κλινική. Μεγάλες ελλείψεις γιατρών και άλλου προσωπικού έχουν οι κλινικές Παιδιατρική, Ορθοπεδική, Χειρουργική, Γυναικολογική, ενώ υπολειτουργούν κινδυνεύοντας να κλείσουν τα τμήματα πνευμονολογικό, αιματολογικό, ιατρείο πόνου. Επίσης, δεν υπάρχει δερματολόγος και ψυχίατρος και πολύ μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε αναισθησιολόγους.

-- Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (ΠΝΛ), δεν υπάρχει ΜΕΘ στην Παιδιατρική. Ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό αντιμετωπίζουν μια σειρά από κλινικές (Παιδιατρική, Αγγειοχειρουργική, Ορθοπεδική κ.ά.) και τμήματα (αναισθησιολογικό, μικροβιολογικά), ενώ κλινικές του ΕΣΥ (Νευροχειρουργική, Γαστρεντερολογική, Γναθοχειρουργική, Νεογνών) καταργήθηκαν και συγχωνεύτηκαν με τις Πανεπιστημιακές.

-- Σημαντικές είναι οι ελλείψεις και τα προβλήματα λειτουργίας του τεχνολογικού εξοπλισμού και στα δυο νοσοκομεία (π.χ. ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται θεραπείες και να σπρώχνονται καρκινοπαθείς και άλλοι ασθενείς σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας ή σε ιδιωτικά θεραπευτήρια), λείπουν καρδιογράφοι, ΧΟΛΝΤΕΡ, ενώ συχνά είναι χαλασμένα τα μηχανήματα για τεστ κόπωσης, ο μαγνητικός τομογράφος κ.ά).

-- Πολλές φορές ελλείψεις υπάρχουν και σε διάφορα φάρμακα.

Από την άλλη, μεγαλώνει η εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας (μπορεί να καταργήθηκε το 5ευρο στα εξωτερικά ιατρεία, αλλά παραμένουν τα πολλαπλάσια χαράτσια στα απογευματινά ιατρεία, στα ιδιωτικά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, τα 10ευρα και 20ευρα στους γιατρούς που είναι στον ΕΟΠΥΥ, η πολύ μεγάλη συμμετοχή στα φάρμακα), ενώ γιγαντώνονται οι ιδιωτικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης, γενικότερα η επιχειρηματική δράση στην Υγεία - Πρόνοια, από την οποία πλουτίζει μια χούφτα επιχειρηματιών, απομυζώντας τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς, αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους για μήνες, όπως για παράδειγμα στο Κέντρο Αποκατάστασης ΑΡΩΓΗ και αλλού.

Αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων

Στο πλαίσιο των αιτημάτων - διεκδικήσεων που προβάλλουν τα σωματεία και οι φορείς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

-- Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, προληπτικής και επείγουσας ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

-- Αμεση κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στο ΠΝΛ, ΓΝΛ, στο ΠΕΔΥ και στο ΕΚΑΒ του Ν. Λάρισας. Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν. Να εξοπλιστούν τα Νοσοκομεία και τα ΚΥ, με όλο τον αναγκαίο και σύγχρονο εξοπλισμό, να παρέχουν τα αναγκαία φάρμακα δωρεάν.

-- Η καθαριότητα, η φύλαξη και η σίτιση, να πάψουν να δίνονται σε εργολάβους και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, πλήρους απασχόλησης.

-- Να δημιουργηθούν νέο δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης - Αποθεραπείας και νέα σύγχρονη δημόσια ψυχιατρική κλινική στη Λάρισα, δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες Φιλιππούπολη, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, Αβέρωφ κ.α. και κινητές μονάδες στη ΒΙΠΕ και στα ΤΕΙ.

-- Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με αναβάθμιση της παρέμβασης των συνδικάτων στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή, υπεράσπιση, επέκταση των ΒΑΕ με βάση τις νέες απαιτήσεις, καθιέρωση της εργοδοτικής εισφοράς για ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ