Τετάρτη 19 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Τεταμένη κατάσταση εν μέσω εξωτερικών πιέσεων

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στη Βενεζουέλα, τρεις μέρες μετά το λεγόμενο δημοψήφισμα της αντιδραστικής αντιπολίτευσης και τη «δοκιμή» από την κυβέρνηση των εκλογικών συστημάτων για τη διαδικασία της εκλογής αντιπροσώπων για τη νέα Συντακτική Συνέλευση στις 30 Ιούλη, που έχει εξαγγείλει ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο.

Η αντιπολίτευση μιλάει για την έναρξη της «ώρας μηδέν» και θεωρεί τα 7,1 εκατομμύρια συμμετέχοντες στο δημοψήφισμα «εντολή για την ανατροπή της κυβέρνησης Μαδούρο» με γενική απεργία και μπλοκάρισμα στις 20 Ιούλη, με συνεχείς διαδηλώσεις πολιτικής ανυπακοής, ώστε να εμποδιστεί η διενέργεια της εκλογικής διαδικασίας για τη Συντακτική Συνέλευση. Η κυβέρνηση θεωρεί πολύ πιο σημαντική και πιο μαζική τη συμμετοχή του κόσμου στη δοκιμή της Κυριακής και μήνυμα για το τι θα ακολουθήσει σε 10 μέρες, που όπως λένε ο Πρόεδρος και στελέχη του κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, «ο λαός θα αποδείξει ότι θέλει ειρήνη, εθνική συνεννόηση και όχι βια και χάος». Στην κρατική τηλεόραση εμφανίζονται στοιχεία που δείχνουν τα τεράστια προβλήματα διαβλητότητας της διαδικασίας της αντιπολίτευσης, όπου ψηφοφόροι ψήφιζαν ανενόχλητοι σε πολλές διαφορετικές κάλπες ή στελέχη του λεγόμενου «Τραπεζιού Δημοκρατικής Ενότητας» φέρονται να ομολογούν μιλώντας στο τηλέφωνο ότι σε μια περιοχή προστέθηκαν 50.000 εικονικές ψήφοι.

Με την όλη τεταμένη κατάσταση εντείνονται και οι πιέσεις από κυβερνήσεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών που στηρίζουν την αντιδραστική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας. Χαρακτηριστική η στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όπου ο Πρόεδρος Ντ. Τραμπ εμφανίστηκε να δηλώνει τη Δευτέρα το βράδυ ότι «δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια όσο βλέπουμε τη Βενεζουέλα να θρυμματίζεται» και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υπάρξουν και «νέες οικονομικές κυρώσεις αν τελικά προχωρήσει η κυβέρνηση Μαδούρο στη διαδικασία εκλογής νέας Συντακτικής Συνέλευσης» και απαιτεί «να γίνουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές ώστε η Βενεζουέλα να γίνει και πάλι ολοκληρωμένη και ευημερούσα δημοκρατία». Παρόμοιες δηλώσεις και εκκλήσεις για μη διεξαγωγή της εκλογής έγιναν από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ισπανίας, όπως και από τον Πρόεδρο της Κολομβίας, που ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κούβα τη Δευτέρα. Απαντώντας ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ν. Μαδούρο, είπε πως ό,τι και αν λένε, «η Συντακτική Συνέλευση είναι για την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα» και τους κάλεσε να μην «ανακατεύονται στα εσωτερικά της χώρας».

Τη Δευτέρα, επίσης, το ΚΚ Βενεζουέλας, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ Οσβάλντο Ράμος, υπογράμμισε την ανάγκη συσπείρωσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ενάντια σε ενδεχόμενη ξένη ιμπεριαλιστική επέμβαση και χαιρέτισε τη μαζική συμμετοχή του κόσμου στη δοκιμή για την εκλογική διαδικασία, που αναμένεται «να είναι πιο μαζική στις 30 Ιούλη», με στόχο να δυναμώσουν η επαναστατική γραμμή και η προοπτική του σοσιαλισμού. Το ΚΚ Βενεζουέλας κατήγγειλε, επίσης, την ύπουλη και βάρβαρη επίθεση που δέχτηκε την Κυριακή το πρωί στο Καράκας η Φάνυ Κανσαδίγια, μέλος του ΚΣ της Κομμουνιστικής Νεολαίας Βενεζουέλας, από ομάδα οπαδών της αντιπολίτευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ