Πέμπτη 20 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» ΣΤΗΝ ΟΤΟΕ
Σε ρόλο «λαγού» για ενδεχόμενες απολύσεις η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ

Την πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ, που ανέλαβε το ρόλο «λαγού» μπροστά στο ενδεχόμενο απολύσεων στις τράπεζες, καταγγέλλει το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην ΟΤΟΕ (οι συνδικαλιστές στην ΟΤΟΕ που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να είναι σε ετοιμότητα για να αποτρέψουν τη νέα επίθεση.

Οπως σημειώνει το «Αγωνιστικό Μέτωπο», στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, οι δυνάμεις της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, αφού ανέλυσαν τους λόγους που οι εργοδότες πιθανά να... εξαναγκαστούν σε απολύσεις και αφού παρουσίασαν τις δυσοίωνες προβλέψεις τους, χωρίς να κρατήσουν ούτε τα προσχήματα, «μας κάλεσαν καταρχάς να "προβληματιστούμε" και ουσιαστικά να πάρουμε μέτρα για να διευκολύνουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την έκβαση της εξέλιξης. Οπως έβαλαν πλάτη για να περάσουν αναίμακτα οι εθελούσιες και να πετύχουν οι τράπεζες το στόχο τους, σήμερα στηρίζουν το νέο σχέδιο των τραπεζιτών για απολύσεις με σκοπό το κέρδος τους».

Επιπλέον, η πλειοψηφία, μένοντας μόνο στις διαπιστώσεις, δεν παρουσίασε κανένα σχέδιο προετοιμασίας αγώνων για να αποτρέψει τις απολύσεις.

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» πρότεινε «γενικές συνελεύσεις των σωματείων, απεργιακές κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, παρεμβάσεις στις Διοικήσεις των τραπεζών, συγκεντρώσεις ή άλλες μορφές αγώνα».

Αντί αυτού, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ «μας πρότειναν να σκεφτούμε τη δυνατότητα: α) διενέργειας σεμιναρίων που θα εκπαιδεύουν και θα καταρτίζουν επιστημονικοτεχνικά τους τραπεζοϋπαλλήλους για να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις της ψηφιοποίησης της εργασίας και να καταστούν απασχολήσιμοι... (Θα φταίμε δηλαδή εμείς για την απόλυσή μας επειδή είμαστε ανεκπαίδευτοι...) και β) δημιουργίας ενός Ταμείου που θα συγχρηματοδοτεί ο εργοδότης και ο εργαζόμενος, έτσι ώστε σε περίπτωση απολύσεων, οι απολυμένοι να έχουν κάποιο εισόδημα για όσο καιρό τους απομένει μέχρι τη συνταξιοδότηση!».

Με τον τρόπο αυτό, καταγγέλλει το «Αγωνιστικό Μέτωπο», «θέλουν να δημιουργήσουν ένα ταμείο απολύσεων, το οποίο έχουν το θράσος να ζητούν να το πληρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι με τις εισφορές μας! Να χρηματοδοτούμε τις απολύσεις μας!».

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» καλεί τους τραπεζοϋπαλλήλους να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις που «λειτουργούν με βάση το ρεαλισμό των τραπεζιτών», στους συνδικαλιστές της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ («Ριζοσπαστική Παρέμβαση» στην ΟΤΟΕ), «ο εκπρόσωπος της οποίας στη συνεδρίαση δεν έβγαλε λέξη για το θέμα», στη νέα παράταξη που δημιουργήθηκε από τη ΛΑΕ και την «όψιμη διαφορετικότητα που εκφράζει», καθώς και αυτοί «είχαν συμφωνήσει στην κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ και είχαν συνυπογράψει τη "ρήτρα απασχόλησης" που δήθεν θα απέτρεπε την αρνητική εξέλιξη».

Ταυτόχρονα, καλεί τους εργαζομένους να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στις απολύσεις, να διεκδικήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ένταξη των «ενοικιαζόμενων» στους οργανισμούς των τραπεζών, μείωση του εργάσιμου χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ