Παρασκευή 28 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συμφωνία 49 χρόνων για τη ρωσική βάση στη Λαττάκεια

Αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα πλησιάζουν στη Ράκα

Copyright 2017 The Associated

Αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα πλησιάζουν στη Ράκα
ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Ο τερματισμός της αιματοχυσίας και η εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είναι το υπ' αριθμόν 1 ζήτημα για τη Συρία σήμερα», δήλωσε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μερικές ώρες αφότου υπέγραψε νόμο που επικυρώνει το ρωσο-συριακό πρωτόκολλο για χρήση της στρατιωτικής αεροπορικής βάσης στο Χμέιμιμ της επαρχίας Λαττάκειας στη Συρία για τα επόμενα 49 χρόνια με δυνατότητα αυτόματης ανανέωσης για τουλάχιστον άλλα 25. Ο Ρώσος ηγέτης πρόσθεσε πως στη συνέχεια ο συριακός λαός θα μπορέσει να αποφασίσει, μέσω ευρύτερου διαλόγου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στη βάση της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας «σε τι είδος χώρας θέλει να ζήσει». Βεβαίως, η Ρωσία και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν νοιάζονται για τον συριακό λαό αλλά για την εξασφάλιση των συμφερόντων τους στην περιοχή.

Το ίδιο 24ωρο, στελέχη των Κούρδων και Αράβων μαχητών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), που χρηματοδοτούνται, εξοπλίζονται και υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν πως έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους σχεδόν το 50% της πόλης Ράκα, που θεωρούνταν «πρωτεύουσα» του «χαλιφάτου» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», ενάμιση μήνα από την έναρξη της επιχείρησης για ανακατάληψη της πόλης (6 Ιούνη).

Η Νισρίν Αμπντάλα, εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην οργάνωση SDF, δήλωσε στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ότι τις τελευταίες μέρες οι ανακαταλήψεις συνοικιών της πόλης επιβραδύνονται εξαιτίας των τεράστιων ποσοτήτων εκρηκτικών με τις οποίες τις έχουν παγιδέψει οι τζιχαντιστές. Κατηγόρησε μάλιστα τους τελευταίους πως χρησιμοποιούν τους αμάχους της πόλης ως ανθρώπινες ασπίδες και κινούνται χρησιμοποιώντας ένα ευρύ δίκτυο σηράγγων που βρίσκεται σε βάθος πολλών δεκάδων μέτρων από την επιφάνεια.

Από την άλλη, το συριακό «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές εντός της Ράκα, κατήγγειλε πως καθημερινά σημειώνονται θάνατοι αρκετών δεκάδων αμάχων, μεταξύ των οποίων είναι και παιδιά, εξαιτίας των βομβαρδισμών που πραγματοποιούν στην πόλη οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Μόνο την Τετάρτη σκοτώθηκαν σε τέτοιους βομβαρδισμούς 29 άνθρωποι (εκ των οποίων οκτώ παιδιά) και τραυματίστηκαν πάνω από 50.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε νωρίτερα η εφαρμογή εκεχειρίας στην ορεινή περιοχή των συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Συρίας, κοντά στην πόλη Αρσάλ, όπου η οργάνωση «Χεζμπολάχ» μάχεται κατά τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Η εκεχειρία εφαρμόζεται από τις 6 το πρωί (τοπική ώρα) στην περιοχή Τζαρούντ Αρσάλ σε όλα τα μέτωπα των πολεμικών συγκρούσεων.

Καταγγέλλουν μαζικές εκτελέσεις στη Μοσούλη

Σοβαρές καταγγελίες για τις συνοπτικές εκτελέσεις αιχμαλώτων στη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ από μονάδα του ιρακινού στρατού έκαναν χτες εκπρόσωποι του «Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (Μη Κυβερνητική Οργάνωση με έδρα τη Ν. Υόρκη). Η εκτέλεση αιχμαλώτων, που συνιστά έγκλημα πολέμου σύμφωνα και με τις διεθνείς συνθήκες της Γενεύης, φέρεται πως έγινε από τη 16η μεραρχία του ιρακινού στρατού η οποία είχε εκπαιδευτεί από τις αμερικανικές δυνάμεις. Η οργάνωση υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη μεραρχία εκτέλεσε δεκάδες κρατούμενους στην παλιά πόλη της Μοσούλης και κάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ να διασφαλίσει πως δεν θα παρέχει πλέον βοήθεια σε ιρακινές μονάδες που είναι υπεύθυνες για τέτοιες εκτελέσεις.

Προ βδομάδων, ένας Ιρακινός δημοσιογράφος που είχε ενσωματωθεί σε δύναμη επέμβασης του στρατού στη διάρκεια επιχειρήσεων στη Μοσούλη, είχε καταγγείλει πως μέλη της συγκεκριμένης επίλεκτης μονάδας επιδόθηκαν σε βασανιστήρια, βιασμούς και δολοφονίες κρατουμένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ