Σάββατο 29 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κρίκος στην αλυσίδα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων

Κινητοποίηση του ΜΑΣ στη Βουλή τη Δευτέρα στις 11 π.μ.

Τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών, κόντρα στις αναδιαρθρώσεις που φέρνει το σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, προβάλλει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, που καλεί σε κινητοποίηση έξω από τη Βουλή τη Δευτέρα 31 Ιούλη, στις 11 π.μ., μέρα που το σχέδιο νόμου εισάγεται για συζήτηση στην Ολομέλεια.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα με την έγκρισή του κατά πλειοψηφία. Στη διάρκεια της συζήτησης, από την πλευρά της κυβέρνησης συνεχίστηκε η προσπάθεια να εμφανιστεί πως οι ρυθμίσεις κινούνται στην κατεύθυνση της «περισσότερης δημοκρατίας» στα ιδρύματα και της διευκόλυνσης της πρόσβασης στις σπουδές, χωρίς να λείπουν και οι αναφορές στο «αναπτυξιακό πρότυπο» που υπηρετεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Τη στρατηγική που υπηρετεί δεν αμφισβήτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με κριτική από τη σκοπιά της ακόμα μεγαλύτερης επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής τόνισε στην τοποθέτησή του πως και αυτό το νομοσχέδιο δεν αποτελεί παρά έναν ακόμα σημαντικό κρίκο στη μακριά αλυσίδα των αντιδραστικών εκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων, τις οποίες επιχειρούν μεθοδικά και εντατικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις, προκειμένου η Παιδεία συνολικά να προσδεθεί πιο σφιχτά στο «άρμα» του κεφαλαίου, για να υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά τα κέρδη του, τόσο τα ιδεολογικά όσο και τα οικονομικά. «Φιλοδοξεί να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση για την προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Ερευνας στις σημερινές απαιτήσεις των καπιταλιστών, και αυτός είναι ο λόγος που αντιστρατεύεται ταυτόχρονα τις λαϊκές ανάγκες», τόνισε, σημειώνοντας πως «ανάμεσα στα τόσα και τόσα που λέει, δεν βρήκε μία λέξη να πει για τις σημερινές τεράστιες ανάγκες των φοιτητών των λαϊκών στρωμάτων στη στέγαση, στη φοίτηση, στις μετακινήσεις τους, τα συγγράμματα, τα αναλώσιμα, τον απαραίτητο τεχνολογικό τους εξοπλισμό, για τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση που υψώνει η πολιτική σας στα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων».

Φωτ. από παλαιότερα φοιτητικά συλλαλητήρια
Φωτ. από παλαιότερα φοιτητικά συλλαλητήρια
«Ο σκοπός της Ανώτατης Εκπαίδευσης ορίζει και το χαρακτήρα της. Και η Ανώτατη Εκπαίδευση δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει για τις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς, χωρίς κι αυτή η ίδια η εκπαίδευση να λειτουργεί με όρους αγοράς», σημείωσε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο βουλευτής του ΚΚΕ, και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη διατήρηση και γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά μέσα από το νομοσχέδιο, τονίζοντας πως οι απαλλαγές που προβλέπονται είναι για όσους βρίσκονται στην ακραία φτώχεια και εφόσον προηγουμένως έχουν καταφέρει σε αυτές τις συνθήκες να έχουν μπει στο πανεπιστήμιο και να έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως επιχειρείται το μεγαλύτερο άνοιγμα των ΑΕΙ στην πολλά κέρδη υποσχόμενη αγορά των ξενόγλωσσων τμημάτων, θεσμοθετούνται μονοετή - διετή προγράμματα σπουδών, δημιουργώντας πτυχία πολλών ταχυτήτων, καθώς και για πρώτη φορά η είσοδος των ΑΕΙ στο μεγάλο παζάρι της Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης. Οπως τόνισε, θέση του ΚΚΕ είναι η κατάργηση όλων των διδάκτρων σε όλα τα επίπεδα, συμπληρώνοντας, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, πως «αυτό ούτε θέλετε ούτε μπορείτε να το κάνετε, γιατί δεν χωράει στην πολιτική σας». Το ΚΚΕ δήλωσε πως καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής, δηλώνοντας πως επιφυλάσσεται για τα συγκεκριμένα άρθρα στην Ολομέλεια.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ