Τρίτη 1 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στον Ομιλο «Πήγασος»

Ομαδικές απολύσεις στον ΔΟΛ

Τους εργαζόμενους στον Ομιλο «Πήγασος», που συνεχίζουν τον αγώνα τους, χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. Παράλληλα, με αφορμή τις εξελίξεις στον κλάδο, αναδεικνύει ότι κεφάλαιο, κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα διαμορφώνουν ένα «κουβάρι» συμφερόντων που δρα με στόχο το κέρδος με θύματα τους εργαζόμενους. Ολόκληρη η ανακοίνωσή έχει ως εξής:

«Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ χαιρετίζει τους εργαζόμενους του Ομίλου "Πήγασος", που συνεχίζουν τον αγώνα για τη δικαίωση των απαράγραπτων αιτημάτων τους για αποπληρωμή των δεδουλευμένων και κατοχύρωση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Ο πλειστηριασμός των σημάτων των εφημερίδων "Εθνος" και "Ημερησία" ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο τη σύμφυση των σχέσεων και των συμφερόντων ανάμεσα στο εκδοτικό κεφάλαιο, παλιό και "νέο", τις τράπεζες, την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Ολοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό το "κουβάρι" συμφερόντων κερδίζουν με τον τρόπο τους, με τους εργαζόμενους να είναι τα μόνα θύματα των επιλογών τους.

Τώρα είναι επιτακτική ανάγκη να οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων, με ευθύνη των Ενώσεων. Εκεί θα κριθούν οι πραγματικές προθέσεις του καθενός.

Να στείλουμε παντού, και ιδιαίτερα στην κυβέρνηση, που κάνει τα πάντα για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τον "Πόντιο Πιλάτο" απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων, το μήνυμα πως ο κόπος, η δουλειά και οι κατακτήσεις του κόσμου της δουλειάς δεν χαρίζονται στο όνομα της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Να στείλουμε το μήνυμα ότι οι ανάγκες των εργαζομένων δεν ικανοποιούνται με επιδόματα πτωχοκομείου, αλλά στη δουλειά με δικαιώματα.

Στην ευθύνη της κυβέρνησης βρίσκεται η ικανοποίηση ΟΛΩΝ των αιτημάτων και δικαιωμάτων των εργαζόμενων της "Πήγασος", ανεξάρτητα από το όποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Οι εργαζόμενοι σε αυτό το δρόμο να παλέψουν!

Σε αυτόν τον αγώνα, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μέσα και έξω από τον "Πήγασο" θα συνεχίσουν να είναι μαχητικά αλληλέγγυες και πρωτοπόρες».

Ξεκινούν ομαδικές απολύσεις στον ΔΟΛ

Στην καταγγελία των συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων στον «Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη» (ΔΟΛ) προχωρά ο ειδικός διαχειριστής («Grant Thornton») και καλεί τους εργαζόμενους σε διαβούλευση, αύριο Τετάρτη στη 1 μ.μ., στα γραφεία του Οργανισμού. Τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων και της «αναγγελίας θανάτου» των απαιτήσεων των εργαζομένων σε δεδουλευμένα και αποζημιώσεις καταγγέλλουν η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Μισθωτών Γραφικών Τεχνών, Τύπου - Χάρτου - ΜΜΕ και Συναφών Επαγγελμάτων και η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.

Οπως τονίζουν στην ανακοίνωση που συνυπογράφουν, πρόκειται για «την ολοκλήρωση του αντεργατικού σχεδίου που παραδίδει την εταιρεία στον νέο επενδυτή, καθαρή από εργαζόμενους με συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», δίνοντας τη δυνατότητα να επαναδιαπραγματευτεί με όσους θέλει νέες ατομικές συμβάσεις, με βάση την ΕΓΣΣΕ των 586 ευρώ. «Η νέα εργοδοσία, με τη βοήθεια των νόμων που ψήφισαν αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και να κερδοφορεί από τα μέσα που οι εργαζόμενοι με τη δουλειά τους έστησαν και λειτούργησαν για χρόνια», σημειώνουν οι δύο Ενώσεις. Και προσθέτουν: «Από την άλλη, με τη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης, οι εργαζόμενοι πρακτικά χάνουν όχι μόνο τη θέση εργασίας τους, αλλά και χιλιάδες ευρώ από δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, όπου αξιοποιούνταν ευέλικτες μορφές εργασίας, όπως το μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, οι συνάδελφοι δεν θα μπουν ούτε καν στο ταμείο ανεργίας».

Απαιτούν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε: Να εξοφληθεί το σύνολο των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας με προτεραιότητα έναντι άλλων. Να καταβληθούν σε όλους οι αποζημιώσεις απόλυσης με την παράδοση της καταγγελίας σύμβασης. Να υποχρεωθεί ο νέος επενδυτής να διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας με συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ