Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΥΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Παρέμβαση με αφορμή το εργατικό «δυστύχημα» με τους δύο νεκρούς

Στις επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες υποχρεώνονται να δουλεύουν οι εργαζόμενοι αναφέρεται ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Μεσσηνίας, με αφορμή το εργατικό «δυστύχημα» που συνέβη προχτές στη Σκάλα Λακωνίας, κατά τη διάρκεια εργασιών αποφράξεων και συντήρησης αποχετευτικών δικτύων των Δημοτικών Κοινοτήτων Σκάλας και Βλαχιώτη, και είχε ως αποτέλεσμα δύο νεκρούς και δύο τραυματίες.

Χτες, έγινε γνωστό ότι ο ένας τραυματίας που ήταν πολύ σοβαρά μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας επισημαίνει ότι το τραγικό περιστατικό «αναδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν για τη ζωή τους λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς, των επικίνδυνων συνθηκών κάτω από τις οποίες υποχρεώνονται να δουλεύουν και των σχεδόν ανύπαρκτων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Το "ατύχημα" (...) δεν είναι αμέλεια. Είναι αποτέλεσμα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δήμων, που εξαναγκάζονται να παραχωρούν τις υπηρεσίες σε εργολαβίες. Οι εργολάβοι κινούνται στη λογική του μειοδοτικού διαγωνισμού και για να πετύχουν χαμηλότερες τιμές λειτουργούν χωρίς μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

Από το γεγονός αυτό πληροφορηθήκαμε ότι την ευθύνη για τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων ασφάλειας για τη Λακωνία την έχει το υποστελεχωμένο τμήμα υγιεινής και ασφάλειας της Μεσσηνίας.

Απαιτούμε στελέχωση των τμημάτων υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε περιοχή. Καλούμε και τους δήμους της Μεσσηνίας να εφαρμόσουν τουλάχιστον το υπάρχον νομικό πλαίσιο γύρω από την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. Η επικινδυνότητα των υπηρεσιών των ΔΕΥΑ, που παρέχουν υπηρεσίες ανάλογες των υπηρεσιών απόφραξης αποχετευτικών αγωγών, απαιτεί γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας, μόνιμους και όχι με μπλοκάκι (...) οι κανονισμοί λείπουν στη συντριπτική πλειοψηφία των ΔΕΥΑ και όπου υπάρχουν δεν ελέγχεται η τήρησή τους (...).

(...) Για την ΔΕΥΑ Καλαμάτας απαιτούμε άμεσα να ολοκληρωθεί η δουλειά που ύστερα από πίεση του Σωματείου έχει ξεκινήσει, για την σύνταξη κανονισμού Ασφαλείας και κανονισμού Υγείας. Κανονισμοί που λείπουν και παρ' όλες τις προτροπές μας δεν έχουν κατατεθεί στο ΔΣ της ΔΕΥΑΚ για ψήφιση. (...) Τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και οι δήμαρχοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. (...) Αντί να πανηγυρίζουν οι δήμαρχοι για την κατοχύρωση της ανταποδοτικότητας των ΔΕΥΑ, καλούνται να ζητήσουν αυξημένα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την προστασία των εργαζομένων στις υπηρεσίες τους.

Απαιτούμε:

-- Την άμεση διερεύνηση του εργατικού "δυστυχήματος" και την απόδοση ευθυνών.

-- Την άμεση στήριξη των οικογενειών των νεκρών καθώς και των τραυματιών.

- Την ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, τη δημιουργία κρατικού Σώματος επιθεωρητών και γιατρών εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ