Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Σημαντική ανακάλυψη ρωμαϊκής αγοράς

ΒΙΑΝ.--

Ενα σημαντικό αρχαιολογικό μνημείο ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στις παρυφές της πόλης Βιάν στη νοτιοανατολική Γαλλία, κοντά στη Λιόν. Το ονομάζουν «μικρή Πομπηία» γιατί πρόκειται για τα ερείπια μιας ρωμαϊκής αγοράς, με σπίτια πλουσίων και πολλούς δημόσιους χώρους, που εγκαταλείφθηκαν πιθανότατα μετά από μια μεγάλη φωτιά. Η ανασκαφή περίπου 7.000 τ.μ. σε περιοχή όπου θα χτίζονταν πολυτελή σπίτια, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβρη, σύμφωνα με τον υπεύθυνο αρχαιολόγο, Μπενζαμίν Κλεμέντ, έφερε στο φως καλά διατηρημένες κατοικίες - αρχοντικά και πάνω από 19 ψηφιδωτά που χρονολογούνται κάπου στο 59 π.Χ. Οπως δήλωσε, υπάρχουν πολλά στοιχεία που θα αναδείξουν τον τρόπο ζωής στην περιοχή.

Στις απεικονίσεις των ψηφιδωτών διακρίνονται οι φιγούρες θεοτήτων της ελληνικής μυθολογίας, ενώ αναφέρεται ότι έχει βρεθεί και ένα τμήμα από άγαλμα του Ηρακλή, σε πρόσοψη κτιρίου.

Επίσης προχτές, έγινε γνωστό ότι σε άλλη ανασκαφή, στη Μασσαλία, αποκαλύφθηκε ένα αρχαιοελληνικό λατομείο ηλικίας 2.600 ετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ