Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα εκστρατευτικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΙΣΩΣ, σας ξέφυγε. Ισως, δεν το έχετε συνειδητοποιήσει ακόμη. Τούτη τη φορά, τα όσα λέει η αμερικανική ηγεσία για τιμωρία, αντίποινα και πόλεμο, δε θα είναι, απλά και μόνο, κάποιες μεμονωμένες πολεμικές ενέργειες ή κάποιοι βομβαρδισμοί. Στα άρρωστα μυαλά τους έχουν πολύ περισσότερα. Γιατί και οι στόχοι τους είναι πάρα πολλοί και, βέβαια, δεν έχουν καμιά σχέση ουσιαστικά με όσους οι ίδιοι ονομάζουν τρομοκράτες. Οι τελευταίοι αποτελούν μόνο το πρόσχημα και το άλλοθι του ...νέου πολέμου.

Αρκετά είναι, ήδη, τα στοιχεία, που συνηγορούν στα παραπάνω. Πρώτα και κύρια, το γεγονός, πως ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου μίλησε σαφώς για ολόκληρη «εκστρατεία και όχι για κάποιες μεμονωμένες κινήσεις και ενέργειες».

Δεύτερον, το γεγονός, πως ο Πρόεδρος Μπους Τζούνιορ ζήτησε έκτακτη χρηματοδότηση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο για τις πρώτες πολεμικές ανάγκες. Δηλαδή, περίπου 8 τρισεκ. δραχμές ή το μισό ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας. Δε γνωρίζουμε το ύψος του κρατικού προϋπολογισμού του Αφγανιστάν -του πιθανότερου εκ των στόχων, σύμφωνα με τους Αμερικανούς- αλλά σίγουρα είναι αρκετά μικρότερος της χώρας μας. Αρα, εύλογα είναι τα συμπεράσματα...

Τρίτον, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες μιλάνε για επιστράτευση 50.000 εφέδρων Αμερικανών, ως πρώτη κίνηση, Θα ακολουθήσουν αρκετοί ακόμη. Μερικοί μιλάνε για 1.000.000 (ένα εκατομμύριο) στρατιώτες.

Τέταρτον, βάζουν ολοταχώς μπροστά τις μηχανές για τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» ή αλλιώς, βάζουν τον πλανήτη μπροστά στα φρικτά ενδεχόμενα μιας νέας, ποιοτικά μεγαλύτερης και επικινδυνέστερης κούρσας των πολεμικών εξοπλισμών, ακόμη και διαστημικού πολέμου.

Κι όπως καταλαβαίνετε όλ' αυτά δε γίνονται μόνο για το Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή ή κάνα δυο νευραλγικές περιοχές ακόμη. Βεβαίως, και γι' αυτές. Κοιτάζοντας κανείς, απλά και μόνον έναν παγκόσμιο χάρτη, μπορεί εύκολα να δει τη στρατηγική σημασία τους.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Γίνονται, όμως, και για τη γενικότερη ισχυροποίηση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, έναντι των άλλων μεγάλων εταίρων του. Και πάνω απ' όλα, γίνονται για την αντιμετώπιση και καθ' υπόταξη των λαών, πρώτα και κύρια, όσων αντιστέκονται και αντιμάχονται τη νέα τάξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ