Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
«Το Αστέρι του Βορρά»

Οσάμα μπιν Λάντεν: «Κύριος ύποπτος» των επιθέσεων στις ΗΠΑ - και πάντως ένας χρήσιμος εχθρός...

Associated Press

Οσάμα μπιν Λάντεν: «Κύριος ύποπτος» των επιθέσεων στις ΗΠΑ - και πάντως ένας χρήσιμος εχθρός...
«Πήγα στο Αφγανιστάν για να νικήσουμε τους άθεους Ρώσους. Πολεμώντας εναντίον των κομμουνιστών, δεν ξέχασα τον κίνδυνο της Δύσης. Δε θέλαμε να αναμειχθούμε περισσότερο απ' όσο χρειαζόταν στον πόλεμο κατά των Ρώσων, που ήταν υπόθεση των Αμερικάνων, αλλά να δείξουμε αλληλεγγύη στους Ισλαμιστές αδελφούς μας. Ανακάλυψα ότι δεν ήταν αρκετό να πολεμήσουμε στο Αφγανιστάν: Επρεπε να πολεμήσουμε σ' όλα τα μέτωπα κατά της δυτικής καταπίεσης. Το επείγον ήταν ο κομμουνισμός, αλλά ο επόμενος στόχος ήταν η Αμερική... Είμαστε σε ανοιχτό πόλεμο ως το τέλος, ως τη νίκη». Οσάμα Μπιν Λάντεν, Απρίλιος 1995.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ κατονόμασε την Πέμπτη ως υπ' αριθμόν 1 ύποπτο των επιθέσεων εναντίον των ΗΠΑ τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο μπιν Λάντεν τον διέψευσε μέσα σε ώρες. Το γεγονός είναι πως στοιχεία δεν υπάρχουν για να στηριχτεί ακλόνητα ο αμερικανικός ισχυρισμός, πέρα από τις απόρρητες αναφορές της εξ ορισμού παρανοϊκής CIA και ορισμένα σκόρπια κομμάτια στοιχείων που έχουν συλλεχτεί στις έως τώρα έρευνες. Πέραν του μπιν Λάντεν και της οργάνωσής του, «Αλ Κα' έντα», οι δύο άλλοι πιο πιθανοί διοργανωτές της επίθεσης, αναφέρουν οι πιο «σοβαροί» Δυτικοί αναλυτές περί θεμάτων τρομοκρατίας - τέτοιοι θεωρούνται κατά τεκμήριο αυτοί του περιοδικού «Τζέιν'ς» - είναι το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) του δολοφονηθέντος από ισραηλινούς πυραύλους Αμπού Αλί Μουσταφά. Κι οι τρεις θεωρίες είναι αναμφισβήτητα τραβηγμένες από τα μαλλιά, αλλά οι δύο τελευταίες επ' ουδενί αντέχουν σε σοβαρή εξέταση: Ο Σαντάμ έχει απειλήσει μεν με επιθέσεις τις ΗΠΑ, αλλά είναι εντελώς απίθανο να διέθετε τους πόρους για ένα χτύπημα σαν κι αυτό που όλος ο κόσμος είδε στις τηλεοράσεις την Τρίτη, ενώ το PFLP θεωρείται εξαιρετικά αποδυναμωμένο και πάντως όχι σε θέση να φέρει εις πέρας μια επιχείρηση σαν αυτή.

Κόλιν Πάουελ: Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπέδειξε ως «υπ' αριθμόν 1» ύποπτο τον Σαουδάραβα

Associated Press

Κόλιν Πάουελ: Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπέδειξε ως «υπ' αριθμόν 1» ύποπτο τον Σαουδάραβα
Η λίστα των εξωτερικών εχθρών (αν επρόκειτο περί τέτοιων) που ίσως επιτέθηκαν στις ΗΠΑ περιορίζεται έτσι κατ' ουσίαν στον μπιν Λάντεν - εναντίον του οποίου είτε συγκεντρώσουν είτε όχι επαρκή στοιχεία, οι Αμερικανοί μοιάζουν έτοιμοι να εκστρατεύσουν. Ωστόσο ο μπιν Λάντεν αποτελεί περισσότερο καρικατούρα των ΜΜΕ παρά πραγματική προσωπικότητα, σχολίαζε το 1999 μιλώντας στην εκπομπή «Φροντλάιν» του PBS ο Μίλτον Μπίαρντεν, πράκτορας της CIA από το 1964 έως το 1994 και κατ' εξοχήν υπεύθυνος για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, όπου διοχετεύτηκαν 3 δισ. δολάρια. Ο υποτιθέμενος αιμοδιψής αρχιτρομοκράτης μπιν Λάντεν έχει λάβει μέρος μόνο σε μια μάχη στη ζωή του, στην επαρχία Μπαχτιάρ του Αφγανιστάν, το 1987, ενώ η «Αλ Κα' έντα» («Η Βάση», στα αραβικά) δεν αποτελεί μια τρομοκρατική οργάνωση που λειτουργεί με τα γνωστά δεδομένα, αλλά αυτό που λέει το όνομά της: μια βάση, όπου έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 30.000 μουσουλμάνοι που συμμετείχαν σε πολέμους και τρομοκρατικές ενέργειες σε όλο τον κόσμο, από τις Φιλιππίνες ως τη Βοσνία. Ο μπιν Λάντεν κάνει ακριβώς ό,τι έκανε και στον πόλεμο των μουτζαχεντίν εναντίον της ΕΣΣΔ: Λειτουργεί ως οργανωτής, εμπνευστής, χρηματοδότης, προσελκύει κεφάλαια και τα διανέμει - μοιάζει με στρατηγό των μετόπισθεν που ασχολείται με επιμελητεία, όχι με άνθρωπο της πρώτης γραμμής. Η οργάνωσή του δε διοικείται κάθετα, αλλά οριζόντια. Και για το σκοπό του, τη νίκη στον πόλεμο «των πιστών του Αλλάχ», όπως λέει, κατά των ΗΠΑ, που τον πλήρωσαν και τον όπλισαν στο παρελθόν, επιστρατεύει άλλους. Οι Αμερικανοί τον «συνδέουν» με όλες τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον τους μετά τον Πόλεμο του Κόλπου, αλλά ουδέποτε απέδειξαν κάτι τέτοιο πέραν πάσης αμφιβολίας. Ακόμη και εκείνοι που «ομολόγησαν» στη βομβιστική επίθεση στο Ριάντ το 1995, είπαν ότι «εμπνεύστηκαν» από τον μπιν Λάντεν, όχι ότι υπάκουσαν σε αυτόν.

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν κατά τον Μπίαρντεν έπαιξε ρόλο στη νίκη των μουτζαχεντίν (και άρα των ΗΠΑ) στον πόλεμό τους κατά της ΕΣΣΔ και άρα «βοήθησε σε σημαντικό βαθμό» στην ανατροπή της. Τώρα φαίνεται πως παίζει έναν άλλο, εξίσου χρήσιμο ρόλο. «Είναι το Αστέρι του Βορρά», λέει ο Μπίαρντεν. «Το ακολουθούν, για να συγκρουστούν», εκπληρώνοντας τις (εφιαλτικές) προφητείες περί πολέμου των πολιτισμών του Σάμιουελ Χάντινγκτον, «από τη μια το φονταμενταλιστικό Ισλάμ κι από την άλλη οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία», και τώρα το ΝΑΤΟ κι όλος ο συντασσόμενος με τις ΗΠΑ «πολιτισμένος κόσμος», με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ο εχθρός που έψαχναν οι ΗΠΑ μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου επιτέλους ανακαλύφθηκε: είναι η «τρομοκρατία» και δη η «τρομοκρατία των φονταμενταλιστών Ισλαμιστών». Ο Οσάμα μπιν Λάντεν αποτελεί την τέλεια ενσάρκωση του μπαμπούλα, όσο κι αν ο Μπίαρντεν θεωρεί «αστεία υπεραπλούστευση την απόδοση σ' αυτόν όλων των τρομοκρατικών πράξεων εναντίον των ΗΠΑ».

Η τραγωδία που έζησαν οι ΗΠΑ, οι χιλιάδες των ζωών που χάθηκαν, ο ανθρώπινος πόνος, η καταστροφή - όλα τίθενται στην υπηρεσία του λαίμαργου όσο ποτέ στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος.


Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ