Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρόσβαση στη βάση του Ικονίου σε βουλευτές δίνει η Τουρκία

Εναλλαγές έχουν οι σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας, που ουσιαστικά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον περσινό Ιούλη έχουν ψυχρανθεί. Πιο «φωναχτό» παράδειγμα η άρνηση της Αγκυρας να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν Γερμανούς στρατιώτες στη αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, μια βάση που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της απόπειρας πραξικοπήματος. Μέσα στον Ιούλη, μάλιστα, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε και πραγματοποιεί την μετεγκατάσταση των γερμανικών στρατευμάτων από τη βάση του Ιντσιρλίκ (τμήμα της χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ) στην Ιορδανία, σε απάντηση της στάσης της Τουρκίας.

Χτες, πάντως, έγινε γνωστό ότι η Τουρκία έχει συμφωνήσει να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν τους στρατιώτες που υπηρετούν σε μια αεροπορική βάση στο Ικόνιο, απαντώντας θετικά σε επιστολή του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά την άρνηση της Αγκυρας να δεχτεί ανάλογη επίσκεψη εκεί τον Ιούλη. Σε επιστολή του ο Γερμανός ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Αμυνας του γερμανικού Κοινοβουλίου αναφέρει πως η Τουρκία έχει συμφωνήσει με πρόταση του ΝΑΤΟ για επίσκεψη στη συγκεκριμένη αεροπορική βάση στις 8 Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με την πρόταση, η αντιπροσωπεία του γερμανικού Κοινοβουλίου (που με βάση το Σύνταγμα πρέπει να ελέγχει τα στρατεύματα) θα συνοδεύεται από την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΝΑΤΟ, Ρόουζ Γκοτεμέλερ. Ωστόσο, η κυβέρνηση Ερντογάν θα ζητήσει να ελέγξει τη λίστα των συμμετεχόντων βουλευτών και ενδεχομένως να εκφράσει και πάλι αντιρρήσεις για τη σύνθεσή της. Αλλωστε, «νωπά» είναι τα παράπονα που έκανε προχτές ο Ερντογάν, ότι η γερμανική κυβέρνηση προστατεύει «τρομοκράτες», όπως θεωρεί μέλη του λεγόμενου κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν και Κούρδους του PKK.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ