Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Εργα με δανεισμό

Στο δανεισμό προτρέπονται οι μικροί και ορεινοί δήμοι για έργα που έχουν ανάγκη οι περιοχές τους, αλλά δεν μπορούν να υλοποιήσουν λόγω έλλειψης χρημάτων και προσωπικού που θα μπορέσει να εκπονήσει τις σχετικές μελέτες. Στην κατεύθυνση αυτή προωθείται πρόγραμμα δανεισμού με μειωμένο επιτόκιο των εν λόγω δήμων, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ), προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν στην εκπόνηση μελετών και την ωρίμανση έργων υποδομής.

Η μείωση στα επιτόκια για νέα επενδυτικά έργα στους δήμους ανέρχεται στο 0,68% και διαμορφώνεται από 3,24% σε 2,56% στα κυμαινόμενα δάνεια, ενώ στα σταθερά για 10 χρόνια, από 4,49% πάει στο 3,81%. Μέσω του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού προγράμματος, προβλέπεται να υλοποιηθούν έργα προϋπολογισμού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Η δε επιχορήγηση απευθύνεται σε δύο βασικές κατηγορίες δήμων, σε εκείνους που έχουν πληθυσμό κάτω από 10.000 κατοίκους, καθώς και σε ορεινούς δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων.

Η ΚΕΔΕ κάνει λόγο για ευκαιρία και ευελπιστεί το ΤΠκΔ να «αποτελέσει την τράπεζα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να υλοποιηθούν αναπτυξιακά έργα», προωθώντας συστηματικά το αίτημα «απογαλακτισμού» των δήμων από την κεντρική διοίκηση, που συνοδεύεται από την αντικατάσταση της κρατικής χρηματοδότησης με φόρους, δανεισμό, εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας και συμπράξεις με το ιδιωτικό κεφάλαιο Αποδέχεται έτσι την πενιχρή χρηματοδότηση των δήμων και μάλιστα των πιο μικρών και ορεινών, οι οποίοι για να έχουν έργα θα πρέπει να τα χρυσοπληρώσουν μέσα από την αποπληρωμή των δανείων που θα λάβουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ