Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ρωσο-κινεζικές αντιδράσεις στις αμερικανικές κυρώσεις

ΠΕΚΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

«Η Κίνα αντιτίθεται ιδιαίτερα σε οποιαδήποτε χώρα αναλαμβάνει "δικαιοδοσία μακρών βραχιόνων" ενάντια σε κινεζικά συμφέροντα και Κινέζους πολίτες» δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ, μετά τις προχτεσινοβραδινές νέες κυρώσεις που η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε σε βάρος δέκα κινεζικών και ρωσικών οντοτήτων και έξι προσώπων, στο πλαίσιο - όπως ισχυρίζονται οι ΗΠΑ - της εφαρμογής αποφάσεων του ΟΗΕ κατά της ΛΔ Κορέας.

Ανάμεσα στις εταιρείες που πλήττονται είναι σημαντικές κινεζικές από το Μέταλλο όπως η «Zhicheng» και η «Dandong Rich Earth». Οι αμερικανικές αρχές διέταξαν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους που βρίσκονται εντός ΗΠΑ και κάθε συναλλαγή μαζί τους, επειδή θεωρείται ότι με διάφορους τρόπους συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.

«Τα μέτρα που έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες δε βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος, όπως επίσης δε βοηθούν στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία. Τους ζητούμε να σταματήσουν τέτοιες σχετικές λανθασμένες πρακτικές άμεσα», ανέφερε ακόμα η Τσουνουίνγκ.

Αλλά και στη Μόσχα, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Σεργκέι Ριαμπκόφ, επέκρινε τις αμερικανικές κυρώσεις, υποστηρίζοντας πως «η Ουάσιγκτον έκανε ξανά το ίδιο λάθος... αυτήν τη φορά σχετικά με το θέμα της Βόρειας Κορέας. Παραμένει η τάση σταθερής καταστροφής των διμερών σχέσεων, που ξεκίνησε η διοίκηση Ομπάμα». Συμπλήρωσε ακόμα ότι θα εξεταστεί η επιβολή αντιμέτρων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ρ. Τίλερσον, έκρινε σκόπιμο να διαπιστώσει ότι η Πιονγιάνγκ δείχνει τις τελευταίες βδομάδες «ένα επίπεδο αυτοσυγκράτησης που δεν έχουμε δει στο παρελθόν». Αλλά και ο Πρόεδρος της χώρας, Ντ. Τραμπ, δήλωσε ότι «θεωρώ ότι (ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν) έχει ξεκινήσει να μας σέβεται... Ισως, ίσως και όχι, κάτι θετικό βγει από αυτό». Τέτοιες δηλώσεις είναι ενδεικτικές των σύνθετων διεργασιών και του παζαριού που απλώνεται με επίκεντρο την Κορεατική Χερσόνησο, αλλά αφορά ευρύτερα τις ισορροπίες στην Ασία και τον Ειρηνικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ