Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΜΠΟΥΡΣΟΥΚΗ (Παπούλα) ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΜΠΟΥΡΣΟΥΚΗ (Παπούλα) ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΦΩΤΟ

Στις 22 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από το θάνατο του ΜΙΧΑΛΗ ΣΑΝΙΔΑ (1923 - 2002), από τη Θέρμη της Θεσσαλονίκης.

Υπήρξε αγωνιστής της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ από το 1943 που οργανώθηκε. Κατά την απελευθέρωση συμμετείχε στην Εθνική Πολιτοφυλακή. Διώχθηκε από το μεταβαρκιζιανό κράτος και παρακράτος. Καταδικάστηκε στις αρχές του 1947 σε ισόβια από το έκτακτο στρατοδικείο και έμεινε έγκλειστος στις φυλακές και τα ξερονήσια (Επταπύργιο, Αβέρωφ, Γυάρο, Κέρκυρα, Πάτρα, Τρίκαλα) μέχρι το φθινόπωρο του 1963.

Με την αποφυλάκισή του ανέλαβε γραμματέας υπαίθρου της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης. Εξορίστηκε από τη χούντα στη Γυάρο και στο Λακκί της Λέρου υπερασπίστηκε ανυποχώρητα τις αποφάσεις της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ το 1968.

Μεταδικτατορικά δραστηριοποιήθηκε στην ΚΟΒ Θέρμης και στην ανατολική ύπαιθρο Θεσσαλονίκης. Υπερασπίστηκε ανυποχώρητα την επαναστατική φυσιογνωμία του ΚΚΕ κατά το 13ο Συνέδριο και συνέβαλε αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση του Κόμματος.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 1.000 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν δύο χρόνια από τότε που ο σύντροφός μας ΛΟΥΚΑΣ ΚΩΤΣΑΔΑΜ «έφυγε» ξαφνικά, αφήνοντας πλούσια παρακαταθήκη σε αγώνες, αντάξια της Ιστορίας του Κόμματος, που υπηρέτησε πιστά μέχρι το τέλος της ζωής του.

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
Περήφανος για την εμπιστοσύνη που του έδειχνε το Κόμμα, έδινε ολόψυχα τις δυνάμεις του ν' ανταποκριθεί επάξια σ' όποιο μετερίζι του αγώνα κι αν βρέθηκε, είτε ως Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης της Ρόδου είτε ως μέλος της Κομματικής Επιτροπής Περιοχής Αιγαίου είτε ως περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ και συνδικαλιστής στο χώρο του ΟΤΕ.

Πλούτισε τη ζωή μας με την πείρα του, την ανθρωπιά, την επαναστατικότητα και την αισιοδοξία του κομμουνιστή συντρόφου.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Μαρία Χατζηγιάννη προσφέρει 200 ευρώ στο Κόμμα, μέσω της Τομεακής Οργάνωσης Νότιας Δωδεκανήσου.

***

ΦΩΤΟ

Με αφορμή τις διήμερες εκδηλώσεις του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ στο Πελεκητό Καραβοστάμου Ικαρίας στις 4 και 5/8/2017 η Αθηνά Διαμαντή, αδερφή του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ - αξιωματικού του ΕΛΑΣ και πολιτικού εξόριστου στην Ικαρία, ο οποίος σκοτώθηκε στη Μάχη της Σκίζας το Μάη του '49 - προσφέρει για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 70 χρόνια του ΔΣΕ το ποσό των 200 ευρώ μέσω ΚΟΒ Καραβοστάμου.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αξέχαστου αγωνιστή, φίλου και συντρόφου ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΛΥΜΠΕΡΙΔΗ ο σύντροφος Νικήτας Χονδρούδης προσφέρει στο Κόμμα 30 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Μίκρας της ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης.

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώνονται τρία χρόνια από τις 9/9/2014, που «έφυγε» από τη ζωή ο ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΚΑΛΑΜΙΩΤΗΣ, σε ηλικία 95 ετών. Υπήρξε ένας αταλάντευτος κομμουνιστής, πιστός πάντα στην ιδεολογία του και ένθερμος αναγνώστης του «Ριζοσπάστη», έως την τελευταία του πνοή.

Γεννήθηκε το 1919 από φτωχή αγροτική οικογένεια. Το 1936, μαθητής στην 5η Γυμνασίου, διώχθηκε από τη δικτατορία του Μεταξά για τη συμμετοχή του στο μαθητικό κίνημα. Στον ΕΛΑΣ από το 1942. Στον ΔΣΕ από το 1946. Τραυματίας στην κάθοδο της 8ης Μεραρχίας του ΔΣΕ προς τη Μουργκάνα το 1947.

ΘΕΡΜΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
ΘΕΡΜΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
Από το 1949 πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Τελείωσε το Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας (1954 - 1959). Από το 1960 έως το 1979 πήρε μέρος στην αξιοποίηση της διψασμένης γης (Γκαλόνταγια Στέπα) για 20 συνεχή χρόνια, σε πολύ δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, απ' όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Επαναπατρίσθηκε με την οικογένειά του το 1982.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Σοφία Καλαμιώτη, τα παιδιά του, τα εγγόνια του και τα δισέγγονά του προσφέρουν στο κόμμα του, το ΚΚΕ, οικονομική βοήθεια, μέσω ΚΟ Πετρούπολης, 200 ευρώ.

***

Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ γεννήθηκε στο Αμπελοχώρι Τζουμέρκων στις 18/2/1921. Εφυγε από το χωριό του τη μέρα της Αγ. Τριάδας τον Ιούνη του 1942 και εντάχθηκε στο χωριό Χώσεψη (Κυψέλη Αρτας) στον ΕΛΑΣ στο τάγμα του Τζουμερκιώτη. Εκπαιδεύτηκε στη Σχολή Υπαξιωματικών τους ΕΛΑΣ, όπου πήρε το ψευδώνυμο Καπετάν Τραμουντάνας. Εδρασε στην ορεινή και πεδινή περιοχή της Αρτας, συμμετείχε σε ειδικές αποστολές με τις ομάδες των Καταχνιά, Μεράντζα και Πάκου για την απελευθέρωση της Αρτας. Με τη συνθήκη της Βάρκιζας ορίστηκε υπεύθυνος παράδοσης οπλισμού που έγινε στα Λέλοβα (Θεσπρωτικό Πρεβέζης), όπου και αποστρατεύτηκε.

Εμεινε πιστός στο ΚΚΕ όλη του τη ζωή μέχρι τον Αύγουστο του 2016 που «έφυγε» από τον άδικο τούτο κόσμο, όπως έλεγε.

Στη μνήμη του οι σύντροφοι από το Αμπελοχώρι προσφέρουν 20 ευρώ για οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ, μέσω της ΤΟ Ιωαννίνων.

***

ΦΩΤΟ

Η οικογένεια του Νίκου Κυπραίου, στη μνήμη της μητέρας του ΑΣΗΜΙΝΑΣ ΚΥΠΡΑΙΟΥ προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Φούρνων.

Η Ασημίνα έφυγε στα 83 χρόνια. Χρειάστηκε πολλές φορές, μαζί με τον άνδρα της, Αποστόλη Κυπραίο, καρβουνεργάτη στο επάγγελμα, να μετακομίζει με όλη την οικογένεια, σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας όπου είχε δουλειά.

ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΚΑΛΑΜΙΩΤΗΣ
ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΚΑΛΑΜΙΩΤΗΣ
Η σκληρή, γεμάτη βάσανα και αγωνίες ζωή, για να μεγαλώσουν την οικογένειά τους, τη βοήθησαν να ξεπεράσει τις διακρίσεις σε βάρος της γυναίκας, αστικά κατάλοιπα, που ακόμη ίσχυαν στον απόμακρο οικισμό της Χρυσομηλιάς Φούρνων. Χειραφετημένη από τις εμπειρίες, συμμετέχει ενεργά στους κοινωνικούς αγώνες, μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ. Οπαδός του ΚΚΕ. Η πρώτη γυναίκα, από τα ιδρυτικά μέλη της ΚΟΒ Χρυσομηλιάς, στις αρχές του 1980. Αντιπρόσωπός της σε Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις. Πάντα ένοιωθε κομμουνίστρια και με αυτή την πίστη έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής της.

***

ΦΩΤΟ

Στις 29 Αυγούστου 2017 έκλεισαν 7 χρόνια από το θάνατο του ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΜΕΝΕΛΑΟΥ. Ηταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, μαχητής του Εφεδρικού ΕΛΑΣ και από το 1946 μαχητής του ΔΣΕ με βαθμό υπολοχαγού. Τραυματίστηκε δύο φορές βαριά και έμεινε ανάπηρος μέχρι το θάνατό του.

Μετά την ήττα του ΔΣΕ ήτανε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο και πήρε το πτυχίο της Ιστορίας. Εργάστηκε ως υποδιευθυντής στο Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιών και για την προσφορά του, του απενεμήθη το μετάλλιο «ΛΕΝΙΝ».

Επαναπατρίστηκε το 1975. Μέχρι το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στις αρχές και τα ιδανικά του Κόμματος.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Τασούλα Λαζαρίδου προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Ντεπώ Θεσσαλονίκης.

***

ΦΩΤΟ

Στις 14 Αυγούστου «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος και συναγωνιστής ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΤΣΗΣ, σε ηλικία 71 ετών.

Στη μνήμη του γαμπρού τους, οι οικογένειες Λαβράνου και Μανουσίου προσφέρουν στην ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ 50 και 40 ευρώ, αντίστοιχα.

Επίσης, στη μνήμη του, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πρέβεζας προσφέρει 100 ευρώ στην ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ και εκφράζει τα συλλυπητήριά του και τη συμπαράστασή του στη σύζυγό του Λίτσα και στην αγαπημένη του κόρη Διονυσία.

ΚΩΤΣΑΔΑΜ ΛΟΥΚΑΣ
ΚΩΤΣΑΔΑΜ ΛΟΥΚΑΣ
***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν τρεις μήνες που «έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος ΛΑΜΠΡΟΣ ΖΗΣΙΜΟΣ, μέλος του ΚΚΕ για πολλά χρόνια. Εμείς η οικογένειά του θα τον θυμόμαστε να είναι πάντα μπροστάρης, ακούραστος, τίμιος και ανυποχώρητος, καλός σύντροφος και πατέρας.

Στη μνήμη του η συντρόφισσά του στη ζωή και τον αγώνα, Στέλλα, τα παιδιά του Ευγένιος και Μαρία, προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σαλαμίνας, 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 6 Σεπτέμβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος που «έφυγε» από τον άδικο τούτο κόσμο η ΟΛΓΑ ΡΑΠΤΗ. Στη μνήμη της προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ανω Ιλίου.

Τάσος Κίτσιος

***

ΦΩΤΟ

Στις 17/10/2017 κλείνουν 16 χρόνια από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ (ΠΟΥΠΟΥΛΑ) ΜΠΟΥΡΣΟΥΚΗ.

Γεννήθηκε στο χωριό Λούπεδα Ανατολικής Θράκης. Το 1941 παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Μπουρσούκη, με τον οποίο απέκτησαν μια κόρη. Ο Κωνσταντίνος Μπουρσούκης εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ, έγινε μέλος του ΚΚΕ και πολέμησε μαχητής του ΔΣΕ. Το 1948 τραυματίστηκε σε μάχη και, από τότε, αγνοείται η τύχη του. Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ, κυνηγημένη από το παρακράτος, αναγκάστηκε να βγει στο βουνό. Εντάχθηκε στον ΔΣΕ, στο Αρχηγείο Τζένας. Τελείωσε την Υγειονομική Σχολή, έγινε νοσοκόμα και, αργότερα, ονομάστηκε Αξιωματικός του ΔΣΕ. Πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου. Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου εργάστηκε και συνταξιοδοτήθηκε. Επαναπατρίστηκε το 1981 και εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

ΟΛΓΑ ΡΑΠΤΗ
ΟΛΓΑ ΡΑΠΤΗ
Στη μνήμη της και στη μνήμη όλων όσοι αγωνίστηκαν για μια καλύτερη κοινωνία, η κόρη της Μαρία, ο εγγονός της Κωνσταντίνος και ο γαμπρός της Χρήστος προσφέρουν 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ Ανδρέα ΘΕΡΜΟΥ, από την Εγκλουβή Λευκάδας, που «έφυγε» από κοντά μας στις 2/9/2012, η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Χαϊδαρίου, το ποσό των 100 ευρώ.


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΖΗΣΙΜΟΣ
ΛΑΜΠΡΟΣ ΖΗΣΙΜΟΣ

ΑΣΗΜΙΝΑ ΚΥΠΡΑΙΟΥ
ΑΣΗΜΙΝΑ ΚΥΠΡΑΙΟΥ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΝΙΔΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΝΙΔΑΣ

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΤΣΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΤΣΗΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ