Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Αντιδραστικοί σχεδιασμοί για την Πυροσβεστική από την κυβέρνηση

Eurokinissi

Στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς που θα ακολουθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα στην Πυροσβεστική και στις ευθύνες για την αποδιάρθρωση της πυροπροστασίας της χώρας από την κυβέρνηση αναφέρεται ανακοίνωση της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης, Ν. Τόσκα, για την Πυροσβεστική και αναδεικνύοντας τις πραγματικές στοχεύσεις, στο πλαίσιο της συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για τη μειωμένη χρηματοδότησή της, που έγινε πρόσφατα στη Βουλή, η ΕΑΚΠ, ανάμεσα στα άλλα, επισημαίνει:

«Για την ΕΑΚΠ είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο αν. υπουργός σκόπιμα επέλεξε να απαντήσει σε μία Επίκαιρη Ερώτηση που κατατέθηκε πριν από δύο μήνες, τώρα που πλησιάζει στο τέλος της η αντιπυρική περίοδος και καταπώς φαίνεται, με τη λήξη της, θα πιάσουν δουλειά τα αρμόδια τμήματα του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ) στην κατεύθυνση που προβλέπει η υπ' αριθ. 46714 οικ. Φ. 109.1/04/08/2017 απόφαση του υπουργού Εσωτερικών. Απόφαση η οποία έρχεται να εξειδικεύσει και να προωθήσει τις διατάξεις των αντιδραστικών νόμων 3511/2006 και 4249/2014 που θεσπίστηκαν για την υποτιθέμενη αναδιοργάνωση του ΠΣ και που μόνη της η ΕΑΚΠ έδωσε τη μάχη και τις δύο φορές για να μην περάσουν. Οπως είναι ξεκάθαρο, διόλου τυχαία δεν είναι η επίθεση που εξαπέλυσε ενάντια στο ΠΣ και τους πυροσβέστες με στοχευμένες εκφράσεις και αναφορές.

Οι αναφορές στη στρεβλότητα του ΠΣ, σε ανεκπαίδευτους πυροσβέστες, στις ρουσφετολογικές προσλήψεις, με τις οποίες έμπαιναν από τα παράθυρα και τις πόρτες κάποιες κατηγορίες εργαζομένων στο ΠΣ, για τους οποίους είπε όμως ότι δεν μπορούν να βρεθούν στο δρόμο και ότι θα έπρεπε να έχει σταθεροποιηθεί η πορεία τους, αλλά όχι, όμως, με ομογενοποίηση αλλά με εναρμόνιση.

Προετοιμάζουν το έδαφος

Ολες αυτές, λοιπόν, οι διαπιστώσεις και αναφορές δεν είναι τίποτε άλλο παρά η προετοιμασία του εδάφους για τις δομικές αλλαγές στο ΠΣ, που θα έρθουν ως προτάσεις κατά παραγγελία, φυσικά, το επόμενο διάστημα από το αρμόδιο τμήμα, στη βάση των κατευθύνσεων του άρθρου 5 της παραπάνω υπουργικής απόφασης για:

  • "Την χωροταξική κατανομή των επαγγελματικών και εθελοντικών υπηρεσιών του προσωπικού και των μέσων και την μελέτη και ανάπτυξη συστημάτων μέτρησης της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιακών δομών".

(Βλέπε κατάργηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων, όπου εδρεύουν δημοτικές εθελοντικές υπηρεσίες, και δημιουργία νέων. Κατά συνέπεια θα γίνει κατάργηση οργανικών θέσεων με ό,τι συνεπάγεται αυτό για όσους κατά τον αν. υπουργό "έμπαιναν" από τα παράθυρα και ότι θα έπρεπε να έχει σταθεροποιηθεί η πορεία τους, αλλά με ευθύνη και αυτής της κυβέρνησης, παρά τις "ειλικρινείς" διαθέσεις και υποσχέσεις, δεν έγινε εφικτό λόγω "θεσμών"!)

  • "Τη μελέτη καθορισμού των μεθόδων και των διαδικασιών που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αποτελεσματική εκτέλεση του πυροσβεστικού έργου, καθώς και των τρόπων αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας".
  • "Τη ρύθμιση θεμάτων που έχουν σχέση με το σύστημα εκτέλεσης υπηρεσίας, τον χρόνο εργασίας και αξιολόγησης, μέτρησης και ελέγχου απόδοσης των υπηρεσιών και του προσωπικού του σώματος καθώς και τα καθήκοντα αυτού".

(Βλέπε ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση και περαιτέρω διεύρυνση του χρόνου και της απλήρωτης εργασίας. Βλέπε την "αξιολόγηση", τη μέτρηση και τον έλεγχο απόδοσης των εξουθενωμένων πυροσβεστών, ως μοχλό πίεσης για ακόμη μεγαλύτερες υποχωρήσεις σε εργασιακά δικαιώματα αλλά και προπομπό απολύσεων)».

Ετσι, η κυβέρνηση αξιοποιώντας τα καταστροφικά αποτελέσματα που προκάλεσαν και οι φετινές πυρκαγιές, δείχνει αποφασισμένη όχι να δώσει ουσιαστικές λύσεις, αλλά να συνεχίσει τον στρατηγικό σχεδιασμό που ξεκίνησαν από το 1998 οι προκάτοχοί της, για τη συρρίκνωση και απαξίωση του κρατικού μηχανισμού για την πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία (Πυροσβεστικό Σώμα - Δασική Υπηρεσία), με στόχο την προώθηση της ιδιωτικοποίησης, της εμπορευματοποίησης και της ανταποδοτικότητας στον τομέα της πυροπροστασίας και την αλλαγή χρήσης γης. Σε αυτήν την προσπάθεια δεν είναι μόνη της η κυβέρνηση. Αυτό αποκαλύπτουν οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για εξοικονόμηση πόρων από την κατάργηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.

Γι' αυτό η ΕΑΚΠ καλεί όλους τους πυροσβέστες, μόνιμους, πενταετείς, εποχικούς, να πάρουν σοβαρά υπόψη τους τις εξελίξεις αυτές και αφού βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα, όσο το δυνατόν γρηγορότερα να γυρίσουν την πλάτη στους συνδικαλιστικούς νεροκουβαλητές των κυβερνήσεων και να οργανώσουν τον αγώνα τους μαζί με την ΕΑΚΠ, για αντίσταση απέναντι σε όλα αυτά που τους ετοιμάζουν, πριν είναι πλέον πολύ αργά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ