Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Ξανά στο στόχαστρο τα προνοιακά επιδόματα και οι παροχές αναπηρίας

Με «πολιορκητικό κριό» τα ψίχουλα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που δίνονται μόνο σε οικογένειες που βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, κυβέρνηση και κουαρτέτο άρχισαν ξανά να ζεσταίνουν την πρέσα σε βάρος των προνοιακών επιδομάτων, βάζοντας στο στόχαστρο ό,τι έχει απομείνει από αυτά.

Αυτό αναδείχτηκε από τις πρώτες συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων, ενόψει της τρίτης «αξιολόγησης», στην οποία περιλαμβάνεται η «αναδιάρθρωση του προνοιακού χάρτη», όπως παρουσιάζεται προπαγανδιστικά η παραπέρα αποψίλωση της Πρόνοιας.

Κυβέρνηση και κουαρτέτο ισχυρίζονται ότι το ΚΕΑ «καλύπτει, μεταξύ άλλων, ανάγκες για τις οποίες είχαν κατά καιρούς θεσμοθετηθεί τα ειδικά επιμέρους επιδόματα», αξιοποιώντας το έτσι ως μοχλό συνεχούς συμπίεσης των προνοιακών επιδομάτων.

Τα πρώτα βήματα στην κατεύθυνση αυτή έγιναν με την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην «αγορά εργασίας», ορισμένων «ενισχύσεων» σε νοικοκυριά που βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας, ενισχύσεων λαϊκών νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα και παιδιά που φοιτούν σε δημόσια σχολεία, ενισχύσεων για τα απροστάτευτα παιδιά. Αν και το ύψος των ποσών που περικόπηκαν σε πρώτη φάση δεν ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ, εντούτοις η τάση να «σβηστούν» παροχές κάτω από την ομπρέλα του ΚΕΑ είναι εμφανής.

Αλλωστε, με ανάλογους ισχυρισμούς, για δήθεν... στοχευμένη ενίσχυση των πιο αδύναμων στρωμάτων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχώρησε στην κατάργηση του ΕΚΑΣ που αφορούσε στους χαμηλοσυνταξιούχους, αφαιρώντας τους σε ετήσια βάση μετά το 2019 το ποσό των 900 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια λογική και με την επίκληση της δημοσιονομικής προσαρμογής, το επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης που δινόταν με εισοδηματικά κριτήρια συρρικνώθηκε από τα 210 στα 58 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επανεξετάσει και να... «εξορθολογίσει» και εκπαιδευτικά επιδόματα, ενώ στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται και περικοπές στο οικογενειακό επίδομα.

Ταυτόχρονα, στο στόχαστρο μπαίνουν και οι παροχές αναπηρίας. Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος για παροχές αναπηρίας (Γενάρης 2018) και ότι η εθνική εφαρμογή του θα γίνει μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018. Πρότυπο στις νέες ανατροπές αποτελεί σχετική Εκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, βασική κατεύθυνση της οποίας είναι η εκτίμηση ότι στην Ελλάδα «η προσέγγιση που εφαρμόζεται για την αξιολόγηση της αναπηρίας και τον προσδιορισμό των παροχών βασίζεται στα ιατρικά δεδομένα. Αντί για μια πιστοποίηση αναπηρίας που στοχεύει στον καθορισμό των ικανοτήτων του ατόμου, των εμποδίων που αντιμετωπίζει και του τύπου της υποστήριξης που χρειάζεται, στην Ελλάδα η χορήγηση επιδομάτων, υπηρεσιών και προστασίας βασίζεται ολοκληρωτικά σε ιατρικά κριτήρια και καθορίζεται από ιατρικές επιτροπές»!

Ετσι, στα «τσεκούρια» που ήδη πέφτουν στα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, όπως και το αντίστοιχο πετσόκομμα στα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα (με κατάργησή τους, μείωση των δικαιούχων, μείωση του συνολικού κονδυλίου κ.ο.κ.), προδιαγράφονται και νέες επώδυνες ανατροπές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ