Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες εργατικές κινητοποιήσεις αύριο

Ενώ η κυβέρνηση περιφέρει περήφανη το νέο της αντεργατικό πρόγραμμα

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν αύριο εργατοϋπάλληλοι και συνδικάτα στη Γαλλία, ζητώντας την κατάργηση των διαταγμάτων με τα οποία η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ δρομολογεί: νέες διευκολύνσεις για τις απολύσεις, ταχύτερη επέκταση επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας πλήρως προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, παράκαμψη των συνδικάτων κ.τ.λ.

Συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανήκουν στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), όπως η εθνική Ομοσπονδία Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας (FNIC), δίνουν τη μάχη των κινητοποιήσεων, καλώντας σε νέα 24ωρη απεργία, όπως είχε γίνει και στις 12 του μήνα, με στόχο την οργάνωση δυνάμεων για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και όχι των αναγκών της «γαλλικής ανταγωνιστικότητας». Εξάλλου, η πείρα απ' όλη την Ευρώπη έχει αποδείξει ότι η ενίσχυση των εργατικών αγώνων προϋποθέτει σύγκρουση με τη λογική του κοινωνικού εταιρισμού και του μικρότερου κακού, την οποία υπηρετούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και στη Γαλλία, όσο κι αν κατά τ' άλλα καλούν σε κινητοποιήσεις, όπως κάνει π.χ. η CGT.

Την ίδια στιγμή, η γαλλική κυβέρνηση περιφέρει περήφανη το πρόγραμμα των νέων φιλομονοπωλιακών μέτρων που προωθεί. Ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ το Σαββατοκύριακο βρέθηκε στο Βερολίνο, όπου συνάντησε την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ αλλά και μεγαλοβιομήχανους της Γερμανίας, μοιράζοντας διαβεβαιώσεις ότι οι ανατροπές στη Γαλλία θα προχωρήσουν απαρέγκλιτα. Μεταξύ άλλων μίλησε για τους τρεις «θεμελιακούς μετασχηματισμούς» που θα προταχθούν, όπως «η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών», «η δημιουργία περιβάλλοντος ευνοϊκού για τις επενδύσεις» και η «μάχη από όλες τις πλευρές ενάντια στην ανεργία». Εξηγώντας πώς εννοείται η «μάχη κατά της ανεργίας», σημείωσε ότι αυτή αφορά σε προκλήσεις όπως «η μείωση του κόστους εργασίας, με περιορισμό του βάρους των κοινωνικών εισφορών». Ειδική αναφορά έκανε στη σημασία «προσαρμογής του κώδικα εργασίας στις νέες ανάγκες μισθωτών και εταιρειών», διαφημίζοντας τα διατάγματα που σε αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται αύριο να εγκρίνει και το υπουργικό συμβούλιο.

Ακόμα, ο Φιλίπ υπογράμμισε ότι η γαλλική κυβέρνηση θα δώσει «μια ιδιαίτερη προσοχή για τις εταιρείες» οι οποίες «θα επωφεληθούν από μέτρα προς όφελος της χρηματοπιστωτικής ελκυστικότητας της θέσης του Παρισιού (σ.σ. με φόντο και τις διεργασίες που πυροδοτεί το Brexit και η «μετακόμιση» εταιρειών από το Σίτι του Λονδίνου). Πώς; Μεταξύ άλλων με μείωση των κοινωνικών εργοδοτικών εισφορών από το 2019, με μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 25%. Κι ενώ μια σειρά «βάρη» για τη μεγαλοεργοδοσία θα μειωθούν, στον αντίποδα θα ενισχυθούν «αναπτυξιακά κίνητρα» για να διοχετευτούν κεφάλαια σε τομείς όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν αυξημένα περιθώρια κέρδους. Ο Φιλίπ τόνισε την ανάγκη «κινητοποίησης δημοσίων επενδύσεων» μέσα από ένα ταμείο επενδύσεων προς όφελος της καινοτομίας με 10 δισ. ευρώ, αλλά και διάθεση 50 δισ. ευρώ (για όλη την επόμενη πενταετία) για την ανάπτυξη «τομέων του μέλλοντος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ