Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Αγώνας για την αποφασιστική αναβάθμισή του, ενάντια στο προωθούμενο «λουκέτο»

Από την κινητοποίηση έξω από το Θεραπευτήριο στις αρχές Σεπτέμβρη
Από την κινητοποίηση έξω από το Θεραπευτήριο στις αρχές Σεπτέμβρη
Το προωθούμενο από την κυβέρνηση «λουκέτο» στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Σκαραμαγκά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ανθρώπους με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες που έχουν μεγαλώσει και ζουν μέσα σε αυτό, καταγγέλθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Στο πλαίσιο της συνέντευξης, μάλιστα, διατυπώθηκαν σοβαρές καταγγελίες για τα τεράστια προβλήματα των χώρων στους οποίους πρόκειται να μεταφερθούν οι περιθαλπόμενοι του Θεραπευτηρίου, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης.

Το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Σκαραμαγκά λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια και έχει 120 κλίνες. Πριν από δύο δεκαετίες περιθάλπονταν πάνω από 80 παιδιά, με πλήρες προσωπικό (ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, νοσηλευτές κ.ά.), ενώ διαθέτει υλικοτεχνική υποδομή υψηλών προδιαγραφών. Σήμερα περιθάλπονται 27 άτομα. Ολες οι τελευταίες κυβερνήσεις αποψίλωσαν μεθοδικά το προσωπικό, άφησαν τις δομές να ρημάξουν και η σημερινή κυβέρνηση, επικαλούμενη την απαξίωσή του, προωθεί το «λουκέτο».

Οπως κατήγγειλαν γονείς, προωθείται η μεταφορά των περιθαλπόμενων ΑμεΑ σε δύο ιδρύματα που θα είναι επικίνδυνα και επιβλαβή για την υγεία και την εξέλιξή τους, λόγω της ακαταλληλότητας των υποδομών και του ελάχιστου προσωπικού: Στην έκταση του παλιού Λοιμωδών οι χώροι είναι μικροί, χωρίς δυνατότητα προαυλισμού για τα υπερκινητικά άτομα, τα δωμάτια θυμίζουν κελιά, χωρίς εξόδους κινδύνου και με κάγκελα παντού. Αντίστοιχα, στο δεύτερο ίδρυμα, στο θεραπευτήριο Μελισσίων, φιλοξενούνται ηλικιωμένοι και άστεγοι, άνθρωποι δηλαδή με τελείως διαφορετικές ανάγκες.

Παράλληλα, οι οικογένειες κατήγγειλαν πιέσεις από διοικητικούς παράγοντες στο χώρο της Πρόνοιας, οι οποίοι τους καλούν μεμονωμένα να υπογράψουν σε ποιο από τα δύο ιδρύματα θα μεταφερθούν τα παιδιά τους, παρά τη θέλησή τους. «Δεν μας διασφαλίζουν ούτε ότι υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και το απαιτούμενο προσωπικό, αλλά ούτε κι ότι τα παιδιά μας θα παραμείνουν εκεί και δεν θα μεταφερθούν αργότερα ακόμη και σε κάποιο ίδρυμα εκτός Αττικής. Εχουμε πληρώσει χιλιάδες ευρώ στα ασφαλιστικά μας ταμεία για να έχουν τα παιδιά μας ανθρώπινη ζωή», είπαν χαρακτηριστικά.

Ξεσκεπάζεται η υποκρισία πίσω από την κυβερνητική προπαγάνδα

Οι καταγγελίες και το αδιέξοδο των οικογενειών, η εκκωφαντική έλλειψη δημόσιων και δωρεάν ιδρυμάτων (στην Αττική υπάρχουν συνολικά μόνο 5 δημόσια ιδρύματα χρόνιων παθήσεων με 24ωρη διαμονή, ενώ το κόστος στα ιδιωτικά ξεκινά από 2.000 - 3.000 ευρώ το μήνα), ξεσκεπάζουν την υποκρισία της κυβερνητικής προπαγάνδας περί «αποασυλοποίησης» και «αποϊδρυματισμού», που συνοδεύει τη βάρβαρη, πλήρως εναρμονισμένη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ πολιτική και στο χώρο της Πρόνοιας.

«Συρρικνώνοντας τις δομές αυτές, ανοίγουν την πόρτα ακόμη περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Παντελάρος, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα διάφορες επιστημονικοφανείς διαπιστώσεις περί «ακαταλληλότητας του Σκαραμαγκά», όπως και προσπάθειες να κρατηθούν οι γονείς μακριά από τα συλλογικά τους όργανα, όπως ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων.

«Συνεχίζουμε με κριτήριο τις ανάγκες μας. Σήμερα θέλουν να κλείσουν αυτό το θεραπευτήριο, αύριο θα κλείσουν σταδιακά και τα υπόλοιπα», είπε ο Χάρης Xoυρδάκης εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ, αναδεικνύοντας την ανάγκη γενναίας κρατικής χρηματοδότησης των προνοιακών ιδρυμάτων, αναβάθμισης των υποδομών και των συνθηκών περίθαλψης των αναπήρων, όπως και της δουλειάς των εργαζομένων.

Διεκδικήσεις αιχμής για το Θεραπευτήριο Σκαραμαγκά είναι οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και η επιστημονική συγκρότησή του ώστε να ανοίξουν όλες οι κλειστές πτέρυγες που με την ανάλογη στελέχωση να μπορούν να καλύψουν τεράστιες ανάγκες στην περίθαλψη βαριά αναπήρων (εκκρεμούν πάνω από 50 αιτήσεις).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ