Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Να γίνουμε γενιά της Ανατροπής!»

Η συζήτηση την Πέμπτη στο Εργατικό Στέκι

«Από γενιά της ευελιξίας, της ανεργίας, της εκμετάλλευσης, να γίνουμε η γενιά της Ανατροπής!». Η συζήτηση με το θέμα αυτό άνοιξε την αυλαία των εκδηλώσεων στο Στέκι Εργαζομένων και Ανέργων του Φεστιβάλ, το απόγευμα της Πέμπτης. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να φωτίσει πλευρές της εκμετάλλευσης που βιώνουν οι νέοι εργαζόμενοι, αλλά και να τροφοδοτήσει τον προβληματισμό για τις αιτίες της εκμετάλλευσης. Δίπλα στους δεκάδες εργαζόμενους, την εκδήλωση παρακολούθησαν και μέλη της Σοσιαλιστικής Εργατικής Νεολαίας Γερμανίας, αντιπροσωπεία της οποίας συμμετέχει στο Φεστιβάλ.

«Θέλουμε να σας πούμε ότι το ΚΚΕ πιστεύει πολύ στους νέους εργαζόμενους, στους σπουδαστές των επαγγελματικών σχολών. Πιστεύουμε αυτό που λέει και ο τίτλος της σημερινής συζήτησης. Οτι από γενιά του 4ωρου, της ανασφάλιστης εργασίας, της ανεργίας, μπορούμε πραγματικά να γίνουμε γενιά μεγάλων ανατροπών, νέων κατακτήσεων των εργαζομένων μέσα στους κλάδους και τους τόπους δουλειάς», υπογράμμισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Αττικής, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. «Οτιδήποτε έρχεται σε σύγκρουση με τα κέρδη τους, με την εξουσία τους, το χαρακτηρίζουν ουτοπία», σχολίασε και πρόσθεσε: «Καλούμε κάθε νέο εργαζόμενο και σπουδαστή, που δεν του ταιριάζει το άδικο, που έχει αντικειμενικό συμφέρον από την πρόταση διεξόδου που προτείνει το ΚΚΕ, να έρθει σε επαφή με τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΚΕ, να συζητήσουμε, να οργανωθεί στις γραμμές της Κομμουνιστικής Νεολαίας», είπε ο Γ. Στεφανάκης.


Ακολούθησαν παρεμβάσεις από νέους συνδικαλιστές. Εργαζόμενη στον κλάδο του Εμπορίου εξήγησε πώς οι χαμηλότεροι μισθοί και η ευκολότερη αποδοχή των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων είναι αυτά που κάνουν τους νέους προτιμότερους εργαζόμενους για τις επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε στη μεθοδευμένη προσπάθεια για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου. «Δε θα επιστρέψουμε στη δουλειά ήλιο με ήλιο», τόνισε και υπογράμμισε την ανάγκη για οργάνωση και πάλη της νέας γενιάς για τις σύγχρονες ανάγκες της.

Στις επενδύσεις μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στη χώρα μας, με τις οποίες αποσκοπούν να εκμεταλλευτούν το φτηνό ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, αναφέρθηκε εργαζόμενος στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής. Περιέγραψε τις συνθήκες δουλειάς που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, τα 12ωρα, τις απλήρωτες υπερωρίες, την πληρωμή με κουπόνια αλλά και την παρέμβαση της εργοδοσίας στη συνείδηση των εργαζομένων, τους τρόπους με τους οποίους επιδιώκει «με το καρότο και το μαστίγιο» να επιβάλλει συνθήκες εργασιακής ειρήνης.

Στα μαθήματα υποταγής και αποδοχής της εκμετάλλευσης που παραδίδονται ακόμα από τα θρανία, αναφέρθηκε σπουδαστής από το χώρο των δημοσίων ΙΕΚ. «Προσπαθούν να μας πείσουν πως δεν υπάρχει ταξική πάλη, πως οι εργαζόμενοι είμαστε το ίδιο με τα αφεντικά», είπε και πρόσθεσε πως οι σπουδαστές που βιώνουν την εκμετάλλευση, μέσα από την τζάμπα δουλειά που προσφέρουν κατά την πρακτική τους άσκηση, να πάρουν θέση στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Το λόγο πήραν κι άλλοι εργαζόμενοι με ερωτήσεις και παρεμβάσεις, για τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ξεπεράσουν περισσότεροι εργαζόμενοι το φόβο, να συμμετέχουν στη δράση των σωματείων σταθερά, και όχι μόνο μπροστά σε ένα οξυμένο πρόβλημα, να μην απογοητεύονται και να μην οπισθοχωρούν όταν οι μάχες που δίνουν δεν φέρνουν εύκολα αποτελέσματα.

  • Στο χώρο των Νέων Εργαζομένων και Ανέργων υπάρχει εγκατεστημένη οθόνη αφής, στην οποία οι επισκέπτες μπορούν να διαβάσουν σε ψηφιακή μορφή την έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα «Επιτεύγματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2023-09-16 00:00:00.0)
Σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ (2023-06-01 00:00:00.0)
Η θέση του ΚΚΕ για την Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση (2015-03-22 00:00:00.0)
Απάντηση στη σκλαβιά της μαθητείας (2012-04-28 00:00:00.0)
Οχι στη σύγχρονη δουλεία (2012-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ