Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στη μάχη οι αγρότες!

Αύριο νομαρχιακά συλλαλητήρια στη Λάρισα, την Καρδίτσα και στα Τρίκαλα

Η αρχή έγινε στα Φάρσαλα τη βδομάδα που πέρασε. Οι αγρότες έκαναν το πρώτο συλλαλητήριο ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Η συνέχεια δίνεται με μια ακόμα μάχη στον «πόλεμο» για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από την αγροτιά της Θεσσαλίας. Με τα συλλαλητήρια που πραγματοποιούν, στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, στη Δημοτική Αγορά της Καρδίτσας και στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων οι Θεσσαλοί αγρότες διεκδικούν άμεσες λύσεις στα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ταυτόχρονα, με τον αγώνα τους, θέλουν να επιβάλουν την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, η οποία θα επιτρέπει στους μικρομεσαίους αγρότες και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς να παράγουν με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, χωρίς περιορισμούς και πρόστιμα συνυπευθυνότητας.

Στις πρώτες γραμμές των κινητοποιήσεων βρίσκονται και φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί, που απαιτούν να μην εφαρμοστεί ο νέος καταστροφικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι. Οι βαμβακοπαραγωγοί ζητούν:

* Την εξασφάλιση τιμής στο βαμβάκι 362 δρχ./κιλό που είναι η τιμή στόχου για τους μικρομεσαίους αγρότες για τα πρώτα 100 ιδιόκτητα και τα πρώτα 150 νοικιασμένα μέσω της απαλλαγής του προστίμου συνυπευθυνότητας ή της εθνικής ενίσχυσης, όπως έγινε το 1999.


* Την αύξηση των δαπανών του Κοινοτικού Προϋπολογισμού στο βαμβάκι έτσι που να καλύπτουν όλη την παραγωγή της χώρας μας χωρίς πρόστιμα και οι τιμές να αυξηθούν 10% τουλάχιστον.

* Να καταργηθούν τα προνόμια των εκκοκκιστών σε βάρος των αγροτών, όπως ο μετακαθορισμός και ο προκαθορισμός, να αποδίδουν όλη την επιδότηση στους βαμβακοπαραγωγούς, να μην πληρώνουν πρόστιμο οι βαμβακοπαραγωγοί από την προσαρμογή του βάρους, αλλά στη φυσική παραγωγή.

* Να εξοφλείται ο παραγωγός με την παράδοση του προϊόντος και να σταματήσει το αίσχος της εξόφλησης σε τρεις δόσεις.

* Να μη χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση τη δυνατότητα μείωσης της βαμβακοκαλλιέργειας, που της δίνει ο νέος κανονισμός, για περιβαλλοντικούς λόγους.

* Να μην εφαρμοστούν οι διυπουργικές αποφάσεις για επιλέξιμες και μη επιλέξιμες ποσότητες βαμβακιού και να επιδοτηθούν όλες οι ποσότητες βαμβακιού.

* Να διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι για να μην περνάει αέρας για το βαμβάκι.

Οι αγρότες διεκδικούν, επίσης, την κατάργηση των κοινοτικών κανονισμών για τα οπωροκηπευτικά και τη βιομηχανική ντομάτα, της περιφερειοποίησης του προστίμου στα σιτηρά, καθώς και τη μείωση του κόστους παραγωγής με μείωση της τιμής στο πετρέλαιο, το ηλεκτρικό ρεύμα και των άλλων γεωργικών μέσων και εφοδίων, την κατασκευή των έργων υποδομής για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών, να μην ιδιωτικοποιηθούν η ΑΤΕ και ο ΕΛΓΑ κ.ά.



Π.Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ