Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
«Ασχημα παιχνίδια» σε βάρος των παραγωγών

Με συσκέψεις επιχειρείται να «κουκουλωθούν» τα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργηθούν

Συνεχίζονται τα ολέθρια «παιχνίδια» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, των εκκοκκιστών και των ηγεσιών ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών. Αυτό φάνηκε χτες στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Γεωργίας υπό τον υφυπουργό Γεωργίας Βαγ. Αργύρη. Στη σύσκεψη αυτή οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν να ξαναγίνει κι άλλη σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα υπό τον υπουργό Γεωργίας, καθώς και να ξεκινήσει η νέα εκκοκκιστική περίοδος την Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη.

Ωστόσο όμως, το ζήτημα είναι ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τα δραματικά τετελεσμένα που θα αντιμετωπίσουν φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί, εξαιτίας των νέων καταστροφικών μέτρων για το βαμβάκι που ψήφισε ο υπουργός Γεωργίας τον περασμένο Απρίλη και των επιπρόσθετων «παράνομων» μέτρων που επιχειρεί να κάνει πράξη σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, που συνειδητά ακολουθεί μια πολιτική αφανισμού της βαμβακοκαλλιέργειας, έχοντας ήδη στο πλευρό τις ξεπουλημένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, επιχειρεί, όπως φάνηκε και χτες, να κάνει «παζάρια» με τους εκκοκκιστές, προκειμένου να μην αποτελέσουν εμπόδιο οι δικές τους κερδοσκοπικές αξιώσεις.

Οσον αφορά τη χτεσινή σύσκεψη, πληροφορίες ανέφεραν πως οι εκπρόσωποι των εκκοκκιστών ζήτησαν να λειτουργήσει το παράρτημα 11 Β` του νέου κανονισμού που παρέχει τη δυνατότητα στους εκκοκκιστές να καταβάλουν μέρος της προκαταβολής της προσωρινής ελάχιστης τιμής. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η πλευρά των εκκοκκιστών γνωστοποίησε ότι θα δοθεί προσωρινή ελάχιστη τιμή 180 δραχμές το κιλό, αντί των 193,5 δραχμών το κιλό και επικαλέστηκε την περίπτωση συμψηφισμού με συνοδεία εκτίμησης πως η παραγωγή βαμβακιού μπορεί να φτάσει και ίσως ξεπεράσει το 1.260.000 τόνους. Είπαν, δηλαδή, οι εκκοκκιστές ότι του χρόνου το καλοκαίρι μπορεί να αναγκαστούν να ζητήσουν από τους παραγωγούς να γυρίσουν χρήματα πίσω, αν η τελική τιμή είναι μικρότερη από την προσωρινή ελάχιστη τιμή. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρθηκε, θα δώσουν τότε πίσω τις 13,5 δραχμές που θα κρατήσουν από τώρα. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των εκκοκκιστών δε δέχονται να περιλαμβάνεται στη σύμβαση που θα υπογράψουν το λεγόμενο παράρτημα Β` για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το οποίο έχει πλέον καταργηθεί και επαφίεται στο φιλότιμο των εκκοκκιστών να το δεχτούν και να το τηρήσουν.

Το μείζον θέμα, πάντως, είναι πώς θα ξεκινήσει η νέα εκκοκκιστική περίοδος, αφού η πολιτική ηγεσία έχει δημιουργήσει ένα πρωτόγνωρο μπάχαλο. Γιατί οι εκκοκκιστές με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, μπορεί να τα βρούνε. Οι βαμβακοπαραγωγοί όμως δεν έχουν επιλογές. Και το τίμημα που θα πληρώσουν από όλη αυτή την κατάσταση θα είναι πολύ μεγάλο. Κι αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη να βγουν όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί στους δρόμους και να ακυρώσουν στην πράξη, με δυναμικούς αγώνες, τα ολέθρια σχέδια της κυβέρνησης και των εκκοκκιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ