Τρίτη 10 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αφιέρωμα στον κομμουνιστή επαναστάτη Τσε Γκεβάρα

Την ευκαιρία να γνωριστούν με μία ηρωική μορφή του κομμουνιστικού και επαναστατικού κινήματος είχαν νέες και νέοι από γειτονιές του Πειραιά, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε το απόγευμα της Κυριακής, στη μουσική σκηνή «Κρεμλίνο», η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ, με αφορμή τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, τονίζοντας ότι «ο Τσε μπήκε στο "πάνθεον" των ηρώων της επανάστασης, πήρε τη θέση του δίπλα σε μεγάλους επαναστάτες του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, που έδωσαν τη ζωή τους στην υπόθεση της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, για την ανατροπή του σάπιου και ξεπερασμένου καπιταλιστικού συστήματος, για το χτίσιμο της νέας σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας».

Ακολούθησε μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα που επιμελήθηκε η ΤΟ Πειραιά της ΚΝΕ για τη ζωή και δράση του μεγάλου επαναστάτη κομμουνιστή και βιντεοπροβολή.

Από την εκδήλωση αναδείχθηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πλευρές, όπως ότι ο Τσε με τους συντρόφους του, όπως ο Φιντέλ Κάστρο, συγκρότησαν επαναστατικό στρατό και παράλληλα με τη δράση των κομμουνιστών στις πόλεις, την παράνομη δουλειά που ανέπτυσσαν στους χώρους δουλειάς, την αγροτιά, τη νεολαία, πραγματοποίησαν την Κουβανική Επανάσταση για να οικοδομήσουν τη νέα ανώτερη κοινωνία, το σοσιαλισμό.

Στην αίθουσα «ζωντάνεψαν» το ταξίδι που έκανε ο Τσε μόλις 15 ετών σε ολόκληρη την Αργεντινή, το δεύτερο ταξίδι του στη Λ. Αμερική, όπου στα ορυχεία χαλκού στη Χιλή είδε την άγρια εκμετάλλευση των εργατών, η γνωριμία του με τον Φιντέλ και η μετάβαση στην Κούβα με το θρυλικό πλοίο «Γκράνμα», ο ένοπλος αγώνας, η ανάληψη πόστου υπουργού στη σοσιαλιστική Κούβα, αλλά και η συνέχιση του αντάρτικου.


Και, τέλος, το γράμμα του προς τα παιδιά του: «Αν μια μέρα χρειαστεί να διαβάσετε τούτο το γράμμα, θα πει πως πια δεν είμαι ανάμεσά σας. Σχεδόν δεν θα με θυμάστε πια και τα πιο μικρά θα με έχουν ξεχάσει. Ο πατέρας σας ήταν ένας άνθρωπος που έπραττε όπως σκεφτόταν, και που σίγουρα ήταν πιστός στις πεποιθήσεις του. Να μεγαλώσετε σαν καλοί επαναστάτες. Να μελετάτε πολύ, για να μπορέσετε να κυριαρχήσετε στην τεχνική, που θα σας επιτρέψει να κυριαρχήσετε στη φύση. Να θυμάστε πως είναι η επανάσταση που είναι σημαντική και ο καθένας μας, από μόνος του, δεν αξίζει τίποτα. Να 'στε κυρίως ικανά να αισθάνεστε, όσο πιο βαθιά μπορείτε, κάθε αδικία που γίνεται απέναντι σε οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Είναι το πιο ωραίο χάρισμα ενός επαναστάτη».

  • Ρεπορτάζ και αποσπάσματα από την ομιλία στην εκδήλωση θα υπάρχουν στο αυριανό 4σέλιδο «Νεολαία».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ