Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ
Ανησυχητικά σημάδια για το μέλλον εργαζομένων και Οργανισμού

Συνέντευξη Τύπου και κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας
Τη μεθοδική διολίσθηση και απαξίωση των υπηρεσιών του Οργανισμού, με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος στους ιδιώτες, την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και την παράδοση τομέων που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα και τη φύλαξη στους εργολάβους, το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρείται να εδραιωθεί στους εργαζόμενους από τη Διοίκηση κατήγγειλε χτες ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σχεδόν το 15% των εργαζομένων του Οργανισμού έχουν προσληφθεί με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι), παρά το γεγονός ότι καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες. Από τις αρχές του 2017, η διοίκηση - αξιοποιώντας το νόμο Κατρούγκαλου - σταμάτησε να πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές των 70 γιατρών με μπλοκάκι, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι ίδιοι με τις εισφορές τους που κυμαίνονται από 300 έως 600 ευρώ το μήνα και να τους μένει ένα πενιχρό ποσό από το μισθό τους. Την ίδια στιγμή, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι που εκτελούν χρέη υπεύθυνου μονάδας, δεν παίρνουν το αντίστοιχο επίδομα θέσης, δεν πληρώνονται τις αργίες κ.ά. Σε επανειλημμένες συναντήσεις με τη διοίκηση του Οργανισμού και τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλο. Μέχρι στιγμής έχουν παραιτηθεί 5 γιατροί, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν σχεδόν μια δεκαετία με μπλοκάκι, έχουν αποκτήσει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εξειδίκευση.

Χτες, ο Σύλλογος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του Οργανισμού, λέγοντας ότι θα ακολουθήσει κύμα παραιτήσεων, οι 35 μονάδες χορήγησης θα μείνουν «ακέφαλες» και «χωρίς γιατρό δεν γίνεται να δουλέψουν μονάδες, καθώς είναι άκρως επικίνδυνο».

Να σημειωθεί ότι ο ΟΚΑΝΑ είναι από τους πρώτους δημόσιους Οργανισμούς που εκχώρησε - από το 2000 - τομείς της καθαριότητας και της φύλαξης σε εργολάβους. Σήμερα, περίπου 105 εργάτες στη φύλαξη και την καθαριότητα δουλεύουν με πετσοκομμένα δικαιώματα και μισθούς, όμηροι διαφόρων εργολαβικών εταιρειών. «Καμιά απόλυση εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ με πρόσχημα τη λήξη της σύμβασης! Να αναλάβει ο Οργανισμός όλο το κόστος του ασφάλιστρου όλων των εργαζομένων με μπλοκάκι!», απαιτεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) ΟΚΑΝΑ, επισημαίνοντας ότι δεν αρκεί να αναλάβει ο Οργανισμός μόνο την εισφορά όσον αφορά το μπλοκάκι, πρέπει να καταργηθούν ως θεσμός οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τα αλλεπάλληλα κρούσματα αυταρχισμού, αυθαιρεσιών και παρεμβάσεων στη θεραπευτική διαδικασία από τη διορισμένη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, με αποκορύφωμα την απομάκρυνση γιατρού και συνδικαλίστριας η οποία είχε αναδείξει την αμφιλεγόμενη αποτελεσματικότητα από τη χρήση ξηρών αντιδραστηρίων, που μειώνουν την ακρίβεια των απαραίτητων τοξικολογικών ελέγχων. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Οργανισμού, εναρμονισμένη με την κυβερνητική πολιτική «μείωσης του κόστους» βασικών υπηρεσιών, έχει αντικαταστήσει τα υγρά αντιδραστήρια (που εξασφαλίζουν αναλυτικό και ποιοτικό έλεγχο τοξίκωσης) με ξηρά επειδή είναι φτηνότερα. Ενώ πριν μερικούς μήνες, όπως ανέφερε χτες ο Σύλλογος, ανακοινώθηκε ότι 60 αναλυτές (επιστημονικά ενδεδειγμένος τρόπος ανάλυσης ούρων) θα παραχωρηθούν στα δημόσια νοσοκομεία, για να καλύψουν μερικά από τα αναρίθμητα κενά στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό....

«Το σύνολο όσων καταγγέλλουμε μας χτυπά "καμπανάκια" για το μέλλον του Οργανισμού. Ξέρουμε ότι κάτι ετοιμάζεται, αλλά κανείς δεν μας ενημερώνει» είπαν οι εργαζόμενοι, ενώ την ίδια στιγμή φουντώνουν τα σενάρια για πιθανή συγχώνευση με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Για όλα τα παραπάνω οι εργαζόμενοι προχώρησαν αμέσως μετά σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες για να εισπράξουν το γνωστό εμπαιγμό που τους κάνει «μπαλάκι» μεταξύ των αρμοδίων. Το επόμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ