Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ενδείξεις ενίσχυσης της εκεχειρίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τρεις οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης υπέγραψαν συμφωνία εκεχειρίας σε συνοικίες νοτίως της Δαμασκού, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Η συμφωνία, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», επιτεύχθηκε μετά τη μεσολάβηση Αιγυπτίων και Ρώσων αξιωματούχων που δεν κατονομάστηκαν. Επιπλέον, το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ μετέδωσε πως στην υπογραφή της δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης...

Ανάμεσα στις τρεις οργανώσεις που την υπέγραψαν είναι και ο «Στρατός του Ισλάμ» του Μοχάμεντ Αλούς, που είπε πως η συμφωνία θα άρει την πολιορκία και θα επιτρέψει την παύση πυρός. Πρόσθεσε πως οι άλλες δύο οργανώσεις που την υπέγραψαν είναι οι «Τζάις αλ Αμπάμπιλ» και «Ακναφ Μπέιτ αλ Μακντίς». Το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ μετέδωσε πως η συμφωνία αυτή υπογράφτηκε νωρίς χτες το πρωί στην έδρα των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών στο Κάιρο και τέθηκε σε εφαρμογή το μεσημέρι.

Νωρίτερα, ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «The Sun», επικαλούμενο τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, ανέφερε ότι η Σάλι Τζόουνς, που έγινε γνωστή ως η Λευκή Χήρα, έχασε τη ζωή της μαζί με τον 12χρονο γιο της τον περασμένο Ιούνη κοντά στη μεθόριο της Συρίας με το Ιράκ έχοντας εγκαταλείψει τη Ράκα. Η Τζόουνς στρατολογούσε μέσω Διαδικτύου μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους».

Επιμένουν στην πρόταση για συνομιλίες οι Κούρδοι του Ιράκ

Παράλληλα, στο βόρειο Ιράκ, η περιφερειακή κυβέρνηση των Κούρδων πρότεινε στην ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση τη διεξαγωγή συνομιλιών για το καθεστώς των αεροδρομίων, των συνοριακών φυλακίων και των τραπεζών που βρίσκονται σε κουρδικές περιοχές.

«Προκειμένου να αποφύγουμε αυτήν τη συλλογική τιμωρία, ενημερώνουμε τον (Ιρακινό πρωθυπουργό), Χάιντερ αλ Αμπάντι, ότι είμαστε ξανά έτοιμοι για οποιαδήποτε μορφή διαλόγου και διαπραγματεύσεων βάσει του ιρακινού Συντάγματος», ανέφερε η ανακοίνωση.

Προχτές, πάντως, η κουρδική κυβέρνηση είχε κατηγορήσει τη Βαγδάτη και σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις ότι ετοιμάζουν «μεγάλη επίθεση» στην πετρελαιοφόρα επαρχία Κιρκούκ και κοντά στη Μοσούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ