Σάββατο 14 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
... και ο ρόλος της Ελλάδας

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο ρόλος της Ελλάδας ως «διεθνούς ενεργειακού κόμβου» αλλά και «κόμβου εμπορίου», ως στόχος της αστικής τάξης που ακουμπάει πάνω σε αντίστοιχους σχεδιασμούς ιμπεριαλιστικών κέντρων, υπογραμμίστηκε επίσης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Στην ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη χώρα μας, ειδικά για τον ενεργειακό τους σχεδιασμό στην ευρύτερη περιοχή, αναφέρθηκε το ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, K. Μ. Byrnes, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα βρίσκεται σε «κρίσιμο σταυροδρόμι» για τη μεταφορά Ενέργειας και τόνισε ότι «οι ΗΠΑ ήταν, είναι και θα είναι εταίρος της Ελλάδας, υποστηρίζοντας συνακολούθως όλα τα projects που τη συνδέουν με τους γείτονές της». Εκτός από την υποστήριξη των ΗΠΑ στους σχεδιασμούς κατασκευής διασυνδετήριων αγωγών με τις γειτονικές χώρες, η Αμερικανίδα διπλωμάτης σημείωσε ακόμη τις δυνατότητες της Ελλάδας στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πρόσθεσε ότι «με ενθουσιασμό υποστηρίζουμε την Ελλάδα ως παραγωγό φυσικού αερίου».

Στο ίδιο μήκος κύματος η τοποθέτηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, καθώς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει όλες τις κατάλληλες συνθήκες και για να καθιερωθεί η περιοχή ως «περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου» αλλά και «να εξυπηρετηθεί ο κύριος στόχος της Ευρώπης, που είναι η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και η ενεργειακή ασφάλειά της». Επίσης, αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλα τα ενεργειακά έργα που προωθούνται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου με τις ευλογίες ΗΠΑ και ΕΕ, δηλαδή την κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου «IGB» που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται την επόμενη χρονιά, τη συνεργασία με την Ιταλία, την Κύπρο και το Ισραήλ για την προώθηση του «EastMed» (του υποθαλάσσιου αγωγού που σχεδιάζεται να μεταφέρει μέρος του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη) και φυσικά τον πλωτό σταθμό «LNG» στην Αλεξανδρούπολη, για την κατασκευή του οποίου δείχνουν ιδιαίτερη «θέρμη» οι ΗΠΑ. Δεν παρέλειψε φυσικά να αναφερθεί στην εγχώρια παραγωγή υδρογονανθράκων, αναφερόμενος στους δύο διεθνείς διαγωνισμούς στην Κρήτη (όπου συμμετέχει και η «Exxon Mobil») και το Ιόνιο.

Ο ρόλος του λιμανιού του Πειραιά και της Ελλάδας ήταν το βασικό θέμα που ανέπτυξε ο Τζ. Ιναϊσβίλι, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας Ασίας - Ειρηνικού και επίτιμος πρόεδρος του SRCIC. Οπως είπε, «η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε εξαιρετικά σημαντικό εταίρο», ενώ χαρακτήρισε τον λιμένα του Πειραιά βασικό κόμβο εμπορευματικών μεταφορών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και υπογράμμισε πως με την παρουσία της «Cosco» «ο Πειραιάς, και η Ελλάδα συνολικά έχει την ευκαιρία να μετατραπεί σε έναν περιφερειακό κόμβο για την Ευρώπη». Αντίστοιχα, ο Μπ. Μάρκοβιτς από την EBRD στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της κινεζικής επένδυσης στον Πειραιά, χρησιμοποιώντας το ως παράδειγμα «για το πώς επενδύσεις στην υποδομή μπορούν να φέρνουν και άλλες επενδύσεις».

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Οικονομίας, Στ. Πιτσιόρλας, αναφερόμενος στους οικονομικούς και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς σχετικά με τις κινεζικές επενδύσεις στην ΕΕ, επισήμανε ότι «θέλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας», αλλά «συνεκτιμάμε όλα τα δεδομένα και έχουμε συνείδηση των δράσεων και αντιδράσεων που υπάρχουν, καθώς οι εξελίξεις ενδιαφέρουν και την ΕΕ και τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ». Παράλληλα, σημείωσε ότι η στρατηγική που περικλείει το σχέδιο «Μια Ζώνη - Ενας Δρόμος» μπορεί να συνδυαστεί με τη στρατηγική ανάπτυξης της Ελλάδας και απαντώντας στις «αυξανόμενες ανησυχίες» στην Ευρώπη αναφορικά με τις κινεζικές επενδύσεις, είπε πως «επιθυμία μας είναι η ευρωπαϊκή πολιτική να βρει τον τρόπο να συνδιαλλαχτεί θετικά με την κινεζική στρατηγική και να διαμορφωθούν σχέσεις συνεργασίας».


Φ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ