Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Η μεγάλη αυθαιρεσία

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας μεθόδευσε και χρησιμοποίησε κάθε μέσο για να πετύχει την «παράνομη» μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων και της παραγωγής

Απίστευτα «μαγειρέματα» έχει κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας για να πετσοκόψει την πραγματική παραγωγή στο βαμβάκι και να εμφανίσει μια φαινομενικά υποφερτή τιμή στους παραγωγούς.

Η αρχή έγινε με τον περιορισμό στα χαρτιά του αριθμού των καλλιεργούμενων στρεμμάτων και η παραγωγή δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων, ίσως και εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων, βγαίνει μη επιλέξιμη, δηλαδή δε δικαιούται επιδότησης. Εκτός αυτού θεωρήθηκε καλή ιδέα... να κοπούν και κιλά από τα επιλέξιμα στρέμματα που αναγνωρίζει το υπουργείο Γεωργίας, μέσω του αριθμού καλλιεργούμενων στρεμμάτων του ΟΣΔΕ. Πίσω από όλα τούτα, όμως, υπάρχει μια μεγάλη κυβερνητική αυθαιρεσία. Μια αυθαιρεσία που σχεδιάστηκε και έγινε για να καμουφλαριστούν επιφανειακά οι ολέθριες επιπτώσεις του νέου καταστροφικού κανονισμού, που εισηγήθηκε και ψήφισε στις 24 του περασμένου Απρίλη στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης. Πάντως, ο υπουργός Γεωργίας είχε φροντίσει και κάτι... Στον νέο κανονισμό πέρασε και το άρθρο 17, που προβλέπει μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας για περιβαλλοντικούς λόγους!

Την επιχείρηση-«ξελάσπωμα» ανέλαβε να φέρει σε πέρας ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας, Βαγ. Αργύρης. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιήθηκε κάθε δυνατό «τερτίπι», και το τυπικό και νόμιμο του πράγματος πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η χρησιμοποίηση του ΟΣΔΕ, όπου χωρίς να έχουν γίνει καν οι απαραίτητες διαδικασίες στάλθηκε στις 28 του Αυγούστου στις Βρυξέλλες η αυθαίρετη και βολική εκτίμηση παραγωγής για 1.095.840 τόνους. Αφού προφανώς ο υπουργός Γεωργίας, άγνωστο ακόμα έναντι ποιων ανταλλαγμάτων, πήρε το οκέι από τις Βρυξέλλες, έρχεται στις 3 του Σεπτέμβρη ο υφυπουργός Γεωργίας να ανακοινώσει, πριν συνεδριάσει η αρμόδια διαχειριστική επιτροπή, ότι με βάση το ΟΣΔΕ καλλιεργήθηκαν 3.805.049 στρέμματα, η αναμενόμενη παραγωγή με μέση στρεμματική απόδοση 288 κιλά θα είναι 1.095.840 τόνοι και η προσωρινή ελάχιστη τιμή 193,5 δραχμές το κιλό. Λίγο αργότερα, στις 7/9, η διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ με κάμποση μουρμούρα δέχεται τα νούμερα που στάλθηκαν.

«Σφαγή» στα στρέμματα

Σε απόγνωση βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί μετά την αυθαίρετη μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων
Σε απόγνωση βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί μετά την αυθαίρετη μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων
Το ότι τα 3.805.949 στρέμματα «μετρήθηκαν» στους διαδρόμους του υπουργείου Γεωργίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ μάλλον δε χωράει αμφιβολία, αφού - εμμέσως πλην σαφώς - το αποδέχτηκαν μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων και ο Γ. Ανωμερίτης και ο Βαγ. Αργύρης. Τούτο φαίνεται όμως κι από τα εξής: Στις 14 του Μάη ο υφυπουργός Γεωργίας, κι ενώ η σχετική απόφαση είχε υπογραφεί στις 5 του Μάη, είχε ανακοινώσει ότι με βάση τα διοικητικά μέτρα περιορισμού για περιβαλλοντικούς λόγους και αφού ήδη είχαν σπαρθεί τα χωράφια, πρέπει να καλλιεργηθούν 3.937.700 στρέμματα. Εκείνη την περίοδο η εκτίμηση του Οργανισμού Βάμβακος ήταν ότι έχουν σπαρθεί 4.213.200 στρέμματα. Και παρότι είχε βγει εγκύκλιος από τις 20 του Απρίλη για να περιοριστούν τα στρέμματα μέσω των δηλώσεων του ΟΣΔΕ, η πολιτική ηγεσία δεν έκανε τίποτα στην πράξη, περιμένοντας να περιορίσει την παραγωγή η λειψυδρία. Οταν διαπιστώθηκε πως αυτό δε θα συμβεί, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας, Λ. Λαμπρόπουλος, βγάζει την 1η του Αυγούστου μια εγκύκλιο με την οποία ζητούσε «να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις επί των δηλώσεων του ΟΣΔΕ» μέχρι 10/8. Τελικά, μετά από ενάμιση περίπου μήνα «μαγειρέματος» και δέκα μέρες από την απόφαση της διαχειριστικής επιτροπής, στις 17 του Σεπτέμβρη, η Διεύθυνση Πληροφορικής του υπουργείου Γεωργίας ενημερώνει τον υφυπουργό Γεωργίας Βαγ. Αργύρη ότι οι εκτάσεις βαμβακιού που δηλώθηκαν μέσω ΟΣΔΕ είναι 3.784.628 στρέμματα. Αυτό δηλαδή σημαίνει 428.000 στρέμματα λιγότερα από την αρχική εκτίμηση του Οργανισμού Βάμβακος και 153.000 στρέμματα λιγότερα από τα διοικητικά μέτρα του περασμένου Μάη.

Από τα παραπάνω και από βάσιμες πληροφορίες, γίνεται φανερό ότι κόβονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι σε όλη την Ελλάδα. Για παράδειγμα, στο Νομό Εβρου, όπου η αρχική εκτίμηση του Οργανισμού Βάμβακος ήταν 210.000 στρέμματα, τα διοικητικά μέτρα επέτρεπαν την καλλιέργεια 185.000 στρεμμάτων και τα στοιχεία του ΟΣΔΕ καταγράφουν μόνο 173.672,1 στρέμματα, αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι περισσότερα από 40.000 στρέμματα μένουν χωρίς επιδότηση. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο Νομό Πέλλας, όπου η αρχική εκτίμηση του Οργανισμού Βάμβακος ήταν 180.000 στρέμματα, τα διοικητικά μέτρα επέτρεπαν 170.000 στρέμματα και τα στοιχεία του ΟΣΔΕ καταγράφουν 154.806,6 στρέμματα, πάλι αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι 22.000 στρέμματα μένουν χωρίς επιδότηση.

Κόβουν και τα κιλά

Αλλά δεν είναι μόνον αυτά. Εκτός από το «μαγείρεμα» στα στρέμματα, επιχειρείται κάτι ανάλογο και στα κιλά στρεμματικής απόδοσης. Για να αποδώσουν τα σχέδια εξαπάτησης και καταλήστευσης του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας έβαλε παρανόμως και «πλαφόν» στα κιλά στρεμματικής απόδοσης και ο πήχης της μέσης πανελλαδικής στρεμματικής απόδοσης ορίστηκε αυθαίρετα να μην πάει πάνω από 304 κιλά. Και οι παραγωγοί, επειδή έτσι θέλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, δεν έχουν δικαίωμα ένστασης! Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να μην ξεπεράσει η επιδοτούμενη παραγωγή σύσπορου βαμβακιού το 1.150.000 τόνους. Αν και κάποιοι κυβερνητικοί παρατρεχάμενοι της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΣΥΔΑΣΕ ανέφεραν ότι η επιδοτούμενη παραγωγή δεν πρέπει να ξεπεράσει το 1.137.000 τόνους, για να μην ανέβει ο συντελεστής συνυπευθυνότητας πάνω από το 0,5%. Αν όμως οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας βγάλουν, για παράδειγμα, παραγωγή 1.260.000 τόνων - κάτι πολύ πιθανό να συμβεί - τότε ποιο θα είναι το όφελός τους αν θα πάρουν μια τελική τιμή γύρω στις 270 δραχμές το κιλό, όπως ήδη λέγεται, για μια εικονική παραγωγή 1.150.000 ή 1.137.000 τόνων και για τους υπόλοιπους 100.000-150.000 τόνους θα πάρουν μόνο εμπορική τιμή γύρω στις 70 δραχμές το κιλό;


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ