Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
Τηλεόραση
Το όνειρο του «Ντιομέχ»

Σκηνή από την ιρανική ταινία «Ντιομέχ» του Χασάν Γιεκταπάνα
Σκηνή από την ιρανική ταινία «Ντιομέχ» του Χασάν Γιεκταπάνα
Στη Μέση Ανατολή, για να παρακολουθήσουμε μια ερωτική ιστορία που εκτυλίσσεται κάτω από δύσκολες συνθήκες και στη Ρωσία του 1880 για να δούμε ένα ειδύλλιο με άσχημο τέλος, θα ταξιδέψουμε απόψε, ακολουθώντας τα βήματα των ηρώων των ταινιών.

«Ντιομέχ», σκηνοθεσία Χασάν Γιεκταπάνα.

Ο νεαρός Αφγανός Ντιομέχ δουλεύει σε μια φάρμα του Ιράν. Κάθε πρωί συνοδεύει το αφεντικό του Μαχμούτ σε κοντινά χωριά για να προμηθευτούν γάλα. Παρόλο που είναι ξένος, είναι γελαστός και ανοιχτός με όλους τους χωριανούς και ας του φέρονται εκείνοι με καχυποψία και ψυχρότητα. Προσπαθεί να ενταχθεί στον καινούριο αυτό κόσμο, αντίθετα από το φύλακα και συνεργάτη του Χαμπίμπ, που είναι συντηρητικός και δεν αισθάνεται άνετα μαζί του. Ο Ντιομέχ συναντά τη Σετερέχ, την ερωτεύεται και ονειρεύεται να την παντρευτεί, παρά τα αυστηρά έθιμα του Ιράν που δεν τους επιτρέπουν όχι μόνο να παντρευτούν, αλλά ακόμα και να μιλήσουν ή να συναντηθούν. Να σημειωθεί ότι τόσο λόγω του θέματός της όσο και λόγω του τρόπου που έχει γυριστεί η ταινία απαγορεύτηκε στο Ιράν, στο οποίο ζουν τέσσερα εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες. Η ταινία έχει πάρει το Ειδικό Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών. Παίζουν: Τζαλίλ Ναζαρί, Μαχμούτ Μπεραζνία, Ρασίντ Ακμπαρί (NET, 00.30).

«Αννα Καρένινα», σκηνοθεσία Μπέρναρντ Ρόουζ.

Η πολυγυρισμένη ιστορία της αριστοκράτισσας Αννας Καρένινα, που είναι παντρεμένη με έναν αριστοκράτη, όμως ερωτεύεται έναν νέο και ωραίο αξιωματικό. Η αριστοκρατική ρώσικη κοινωνία όμως της εποχής δεν επιτρέπει στο ειδύλλιο να έχει αίσιο τέλος. Η ταινία αυτή αποτελεί μία ακόμα διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Λ. Τολστόι. Την ηρωίδα στο παρελθόν έχουν ερμηνεύσει τρεις μεγάλες σταρ, δύο φορές η Γκρέτα Γκάρμπο, μία η Βίβιαν Λι και μία η Ρωσίδα Αναστασία Βερτίνσκαγια. Η ταινία έχει καλή φωτογραφία, κοστούμια και σκηνές, ωστόσο δεν παύει να είναι μία ακόμα βερσιόν της ίδιας ιστορίας. Πρωταγωνιστούν: Σοφί Μαρσό, Σον Μπιν, Αλφρεντ Μολίνα, Μία Κίρσνερ, Τζέιμς Φοξ (STAR, 21.30).

«Η ωραία αιχμάλωτη», σκηνοθεσία Αλέν Ρομπ - Γκριλέ.

Τα βιβλία και οι ταινίες του γάλλου συγγραφέα και σκηνοθέτη Αλέν Ρομπ - Γκριλέ είναι κλασικές ασκήσεις στο διαμελισμό του πνεύματος, της μνήμης και της φαντασίας. Στην ταινία αυτή δημιουργεί ένα ποιητικό κινηματογραφικό παζλ που ξετυλίγεται σαν αστυνομική ιστορία μέσα σ' έναν πίνακα του Μαγκρίτ. Αλλόκοτο, εξοργιστικό και συνάμα βεβιασμένο. Ενας άντρας πράκτορας, μιας απροσδιόριστης εγκληματικής ή πολιτικής οργάνωσης, παίρνει εντολή από μια γυναίκα να μεταφέρει ένα σφραγισμένο μήνυμα σ' έναν άγνωστο. Η αποστολή του καθυστερεί εξαιτίας μιας όμορφης μυστηριώδους γυναίκας, βαμπίρ, που αργότερα βρίσκεται αιμόφυρτη και δεμένη μπροστά του... Πρωταγωνιστούν: Ντανιέλ Μεσγκίς, Σιριέλ Κλερ, Ντανιέλ Εμιλφορκ (ΕΤ-3, 00.30).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ