Κυριακή 5 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Σε εξέλιξη η ενδοαστική σύγκρουση

Οξύνεται η αντιπαράθεση στην Ισπανία, ενόψει των τοπικών εκλογών στην Καταλονία που έχουν προκηρυχθεί για τις 21 Δεκέμβρη. Η μεν ισπανική κυβέρνηση θέλει να δώσει στη διαδικασία χαρακτήρα τήρησης της «συνταγματικής τάξης και της νομιμότητας», η δε έκπτωτη καταλανική κυβέρνηση (μετά την εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος που ακολούθησε το δημοψήφισμα την 1η Οκτώβρη και τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας στις 27 Οκτώβρη) «δημοκρατικό χαρακτήρα» και καταγγελίας «πολιτικών διώξεων». Ο δεδομένος αυταρχισμός της ισπανικής κυβέρνησης και η νέα τακτική των αστών πολιτικών της Καταλονίας δεν διαφοροποιούν σε τίποτα την ουσία της αντιπαράθεσης στην Ισπανία, που είναι ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης: Αυτά που συνδέουν τα συμφέροντά τους με το ενιαίο ισπανικό κράτος και αυτά που προσβλέπουν είτε στη διεύρυνση του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας (όπου παράγεται το 1/5 του ΑΕΠ της Ισπανίας) και με περισσότερες αρμοδιότητες, είτε στην απόσχιση από την Ισπανία, ζήτημα όμως που έχει σημαντικές δυσκολίες, όπως επισημαίνουν επιχειρηματικοί κύκλοι, παίρνοντας υπόψη ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σήμαινε έξοδο από την ΕΕ. Κανένα από τα δύο «στρατόπεδα» δεν έχει σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα. Αντίθετα, αμφότερα επιχειρούν να εγκλωβίσουν λαϊκές μάζες στο φαύλο κύκλο των εθνικισμών, ώστε να μένουν στο απυρόβλητο το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα και η εξουσία του κεφαλαίου, που υπερασπίζονται.

Φυλακίσεις Καταλανών αυτονομιστών πολιτικών και ένταλμα σύλληψης του Πουιτζντεμόντ

Το νέο στοιχείο στην κλιμακούμενη αντιπαράθεση είναι οι φυλακίσεις και τα εντάλματα σύλληψης Καταλανών αυτονομιστών πολιτικών που αποφάσισε η ισπανική Δικαιοσύνη και οι τακτικές κινήσεις των τελευταίων (με πρώτο τον πρώην Πρόεδρο Κάρλες Πουιτζντεμόντ, που έχει διαφύγει στο Βέλγιο) να δηλώνουν ότι υπάρχει εξόριστη καταλανική κυβέρνηση και τμήμα της που θα «δώσει τη μάχη με το ισπανικό κράτος».

Για τον Πουιτζντεμόντ και τέσσερις συμβούλους που τον συνοδεύουν στο Βέλγιο, εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής διεθνές ένταλμα σύλληψής τους. Ο Καταλανός πρώην Πρόεδρος επιμένει να μείνει στο Βέλγιο, και αν δικαστεί αυτό να γίνει εκεί, γιατί θεωρεί ότι στην Ισπανία δεν υπάρχουν εγγυήσεις.

Στις φυλακές έχουν ήδη οδηγηθεί ο πρώην αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Οριολ Ζουνκέρας (από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Ρεπουμπλικανική Αριστερά, που μαζί με το νεοφιλελεύθερο Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Κόμμα Καταλονίας του Πουιτζντεμόντ συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό «Μαζί για το ναι») και άλλοι 7 σύμβουλοι (υπουργοί). Το κατηγορητήριο είναι βαρύ για «στάση, εξέγερση και υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος», που επισείει ποινές κάθειρξης έως 25 - 30 χρόνια. Τα μέλη του προεδρείου της καταλανικής Βουλής πήραν προθεσμία έως τις 9 Νοέμβρη να καταθέσουν στο δικαστήριο. Ωστόσο, η ισπανική κυβέρνηση εμφανίστηκε να δηλώνει ότι δεν απαγορεύει στους κατηγορούμενους να πάρουν μέρος στις τοπικές εκλογές που προγραμματίζονται για τις 21 Δεκέμβρη, εφόσον δεν έχουν καταδίκες.

Κατά τ' άλλα, στη Βαρκελώνη συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες από τους οπαδούς της ανεξαρτησίας, που κάνουν λόγο για «πολιτικούς κρατούμενους στην Ισπανία» και για «δικτατορία», και στις 8 Νοέμβρη έχει προκηρυχθεί απεργία από την Ομοσπονδία «Ιντερσιντκάλ». Η αντιπαράθεση στην Ισπανία αντιμετωπίζεται από την ΕΕ ως «εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας» και οι διώξεις «υπόθεση της Δικαιοσύνης», ωστόσο ορισμένοι αυτονομιστές πολιτικοί ασκούν έντονη κριτική. Η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον καταδίκασε την προφυλάκιση των οκτώ συμβούλων της καταλανικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι οι πολιτικές διαφορές δεν πρέπει να λύνονται δικαστικά, και κάλεσε σε δημοψήφισμα όπως αυτό που έγινε στη Σκοτία. Ο Γκέερτ Μπουρζουά, πρωθυπουργός της Φλάνδρας (στο βόρειο Βέλγιο) και ηγέτης του ολλανδόφωνου Εθνικιστικού Κόμματος, που συμμετέχει πάντως στην κυβέρνηση συνασπισμού του Βελγίου, μίλησε για «ντροπή για τη δημοκρατική Ευρώπη».

Ολη αυτή η υποκρισία και η καταδίκη της καταστολής και των διώξεων από το αστικό κράτος δεν πρέπει να θολώνουν το κριτήριο της εργατικής τάξης και των άλλων εκμεταλλευόμενων στρωμάτων. Η ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου είναι ο δικός τους μονόδρομος, με ισχυροποίηση του ταξικού εργατικού κινήματος.


Δ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ