Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
Πρόγραμμα συνεπές με το περιεχόμενο

Ανακοινώθηκε χτες ο κορμός του προγράμματος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας για την ερχόμενη τετραετία με επαναβεβαίωση της κυριαρχίας των χορηγών της ΔΟΕ και του ιδεολογικού περιεχομένου της

Η έναρξη της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας έγινε με τη «Μυθωδία» του Βαγγέλη Παπαθανασίου στο ναό του Ολυμπίου Διός το καλοκαίρι
Η έναρξη της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας έγινε με τη «Μυθωδία» του Βαγγέλη Παπαθανασίου στο ναό του Ολυμπίου Διός το καλοκαίρι
Καλή η ιδεολογική χειραγώγηση... αλλά και «οι μπίζνες, μπίζνες». Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου, του γενικού διευθυντή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Φρανσουά Καράρ, του εκπροσώπου του «ΑΘΗΝΑ 2004», Μάρτον Σίμιτσεκ και του προέδρου και της διευθύνουσας συμβούλου της Ανώνυμης Εταιρείας Προβολής της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τίτου Πατρίκιου και Μανουέλλας Παυλίδου αντίστοιχα, για την παρουσίαση του προγράμματος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004.

Εξαρχής ο υπουργός επανέλαβε - «καθησυχάζοντας» περισσότερο τους «Αθανάτους» - αυτό που ξεκαθαρίστηκε πέρσι, ότι τα «δικαιώματα» των χορηγών - πολυεθνικών της ΔΟΕ δε θα θιγούν από την Πολιτιστική Ολυμπιάδα. Μάλιστα, το θέμα αυτό χαρακτηρίστηκε από τον Ε. Βενιζέλο ως «κεντρικό για την επιτυχία της ολυμπιακής προετοιμασίας και της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας». Και συνέχισε πως «η σχέση μας με τους ολυμπιακούς χορηγούς πρέπει να είναι πάρα πολύ απλή και απολύτως διασφαλισμένη», «ο σεβασμός των Ολυμπιακών σημάτων και εμβλημάτων πρέπει να είναι απόλυτος και εξίσου αυστηρή πρέπει να είναι η εφαρμογή των κανόνων δικαίου που διέπουν την εμπορική χρήση των σημάτων και των εμβλημάτων σε σχέση με προϊόντα, με διαφημίσεις, με επικοινωνιακές στρατηγικές». Και κατέληξε «με πολύ σαφή και κατηγορηματικό τρόπο... ότι όλο αυτό το νομικό πλαίσιο θα εφαρμοστεί με απόλυτη αυστηρότητα». Στο δε τελευταίο Ολυμπιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα (σ.σ. χτες) στο σύνολό του, περιλαμβάνονται και νέες αυστηρές διατάξεις.

Φυσικά, ο Καράρ δε θα μπορούσε παρά να εκφράσει ευχαριστίες στον υπουργό «για τη σταθερή, την αταλάντευτη και σαφή του δέσμευση να τηρηθούν όλοι οι κανόνες που αφορούν τις ρυθμίσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί» και να στείλει το «μήνυμα» πως «όσοι νομίζουν ότι μπορούν να γλιτώσουν στην προσπάθειά τους να καταχραστούν τα ολυμπιακά σήματα, τα εμβλήματα, τις ιδέες με "κάποιες πρακτικές δημιουργικού μάρκετινγκ", όλοι αυτοί είναι γελασμένοι και θα τιμωρηθούν αυστηρά».

Στην πολυτελή έκδοση του προγράμματος περιέχονται εκατό εκδηλώσεις, αλλά, όπως σημείωσε ο Ε. Βενιζέλος, ο αριθμός αυτός είναι «συμβολικός», αφού το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε προτάσεις. Σημείωσε - επίσης για να μην υπάρξουν «παρεξηγήσεις» σε ό,τι αφορά το ιδεολογικό περιεχόμενο της διοργάνωσης - πως η σύμβαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας (την οποία αποτελούν η ΔΟΕ, ο «Αθήνα 2004», η «ΑΕ Προβολής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και το ΥΠΠΟ), με σκοπό την οργάνωση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, «παραπέμπει στις προγραμματικές αρχές της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας» που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Γενάρη στο Ζάππειο και οι οποίες κωδικοποιούν τις αντιδραστικές, αστικές αντιλήψεις για τον πολιτισμό.

Συνεπές στο παραπάνω πνεύμα, το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας αποτελείται κυρίως από «δεινοσαυρικού» μεγέθους εκδηλώσεις σε όλο το κόσμο, από συνέδρια που επεξεργάζονται τις πολιτιστικές αντιλήψεις της αστικής τάξης (όπως το πρόσφατο συνέδριο «Ξανασκεφτόμαστε τον πολιτισμό») και από διοργανώσεις που επιδιώκουν να επενδύσουν πολιτιστικά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή μας (όπως «Τα Νέα Βαλκάνια»). Ανεξάρτητα από την ποιότητα των καλλιτεχνικών συντελεστών και των παραγωγών που θα προκύψουν, οι εμπνευστές της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας έχουν κάνει σαφές πως δεν πρόκειται να ανεχθούν τίποτα και κανέναν που δε θα προωθεί το ιδεολογικοπολιτικό περιεχόμενό της. Η επισήμανση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού καλούνται να συμμετάσχουν στη διοργάνωση η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλοι οι πολιτιστικοί, κρατικοί και επιχορηγούμενοι φορείς και ο καλλιτεχνικός κόσμος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ