Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Φαραωνικά» πλεονάσματα στις λαϊκές πλάτες

Eurokinissi

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2018, τα «πρωτογενή πλεονάσματα» (σε όρους μνημονίου) εκτινάσσονται στα 7,1 δισ. ευρώ, από 4,36 δισ. το 2017. Ως προς το παραγόμενο ΑΕΠ (184,69 δισ. το 2018) φτάνουν στο 3,82% και μάλιστα με σημαντική αβάντα σε σχέση με τον «μνημονιακό» στόχο του 3,5%.

Σε σχέση με το 2017, καταγράφεται άλμα ύψους 2,74 δισ. ευρώ ή κατά περίπου 63%, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018 έρχεται να ενσωματώσει μέχρι κεραίας το αντιλαϊκό «απόθεμα» με τα μέτρα ολόκληρης της μνημονιακής περιόδου και των συμφωνιών, αλλά και να τα διευρύνει, τόσο με αυτά που έχουν ψηφιστεί για να εφαρμοστούν από τη νέα χρονιά, όσο και με αυτά που ήδη έχουν συμφωνηθεί με το κουαρτέτο και που θα εξειδικευτούν στο πλαίσιο των διεργασιών για το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης».

Επιπλέον, στο νέο κρατικό προϋπολογισμό ενσωματώνονται «φρέσκα» αντιλαϊκά μέτρα, όπως η περαιτέρω καρατόμηση κατά 50% στο επίδομα θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας, η αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου, κατάργηση μιας σειράς προνοιακών επιδομάτων κ.ά.

Την ίδια ώρα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) προβλέπεται ότι θα περικοπούν στα 48,4 δισ. (από 50,1 δισ. φέτος) ή κατά επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ!

Οι βασικές προβλέψεις

Σε όρους όγκου, το ΑΕΠ για το 2018 αναμένεται να ανακάμψει με ρυθμό 2,5%, από 1,6% το 2017. Οι νέες επενδύσεις («ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου») θα ενισχυθούν σε ποσοστό 11,4% (από 5,1% φέτος), ως αποτέλεσμα του «ευνοϊκότερου επενδυτικού περιβάλλοντος, βάσει των υλοποιούμενων μεταρρυθμίσεων του προγράμματος αλλά και της αυξημένης ζήτησης», όπως αναφέρεται. Τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας (με βάση την έρευνα εργατικού δυναμικού) αναμένονται στο 20,2% (από 21,7%), ενώ η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να ενισχυθεί κατά 1,2%, οι εξαγωγές κατά 4,6%, οι εισαγωγές κατά 3,8% και ο επίσημος πληθωρισμός κατά 0,8%.

Βέβαια, οι όποια ρυθμοί ανάκαμψης βασίζονται στα μέτρα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων. Οπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, η επαλήθευση των εκτιμήσεων «εξαρτάται από την πραγματοποίηση οροσήμων» του κεφαλαίου, όπως είναι η «ομαλή πρόοδος του προγράμματος στήριξης», η «ομαλή και ασφαλής επιστροφή στις διεθνείς χρηματαγορές, με τη δημιουργία ενός ικανού ταμειακού αποθέματος ασφαλείας, έναντι μελλοντικών κλυδωνισμών στις διεθνείς αγορές», η «εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων», η «επικράτηση ομαλών συνθηκών στο διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον».

Ενισχύεται η φοροληστεία

Η συνολική μάζα των κάθε είδους κρατικών εσόδων αναμένεται στα 54,2 δισ. (από 52,1 δισ. ευρώ φέτος), με διόγκωση ύψους 2,1 δισ. ευρώ!

Μεταξύ άλλων, οι άμεσοι φόροι αναμένεται να «αυγατίσουν» πάνω από 400 εκατ., στα 20,7 δισ. ευρώ.

Ειδική βαρύτητα θα έχουν οι έμμεσοι φόροι που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση. Συγκεκριμένα, θα φτάσουν τα 27,4 δισ. (από 26,9 δισ. φέτος), με νέα διόγκωση ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Οπως προκύπτει, η διόγκωση της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων από την άμεση και την έμμεση φορολογία θα φτάσει το 2018 σε περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την ενίσχυση της φοροληστείας, καταγράφονται αστοχίες σε σχέση με το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο», ύψους 687 εκατ., στο σκέλος των άμεσων φόρων, ζήτημα που ήδη έχει υποδείξει και η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε αυτό το πλαίσιο, ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο για τη λήψη και συμπληρωματικού πακέτου.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, έσπευσε να καλύψει το «κενό» με την ακόμη μεγαλύτερη συμπίεση των κονδυλίων που αφορούν τις κοινωνικές ανάγκες...

«Ζεστό» χρήμα στο κεφάλαιο

Παράλληλα, οι δαπάνες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που θα μοιραστούν σε επιχειρηματικούς ομίλους, διαμορφώνονται σε 6,75 δισ., από τα οποία το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού (φόρους και χαράτσια που φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες) και 5,75 δισ. από τα κονδύλια στήριξης (ΕΣΠΑ κ.ά.) που προωθεί η ΕΕ.

Οπως προκύπτει, τα ποσά που θα δοθούν απευθείας σε επιχειρηματικούς ομίλους φτάνουν στο 3,65% του ΑΕΠ, ενώ για παράδειγμα η μείωση του ΕΚΑΣ (240 εκατ.) αποτελεί μόνο ένα μικρό τμήμα από τις ενισχύσεις (1 δισ.) που θα δοθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Μάλιστα, στην εισηγητική έκθεση καταγράφονται και οι κυβερνητικές προτεραιότητες, με βασικό στόχο την ταχεία και πλήρη ενεργοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, αλλά και την ολοκλήρωση όλων των ημιτελών έργων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2007 - 2013.

Την ίδια ώρα, τα κρατικά έσοδα από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων εκτιμώνται στα 2,74 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών η πώληση του 66% της ΔΕΣΦΑ, που «εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018».

«Ψηλώνει» το κρατικό χρέος

Την εκτίναξη του δημόσιου χρέους στα 332 δισ. ευρώ, δηλαδή 13,7 δισ. ευρώ υψηλότερα σε σύγκριση με φέτος, προβλέπει το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2018, από το οποίο προκύπτει ακόμα ότι η κυβέρνηση φιλοδοξεί να δημιουργήσει ταμειακό «μαξιλάρι» ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου.

Η περαιτέρω διόγκωση του χρέους αποδίδεται στις νέες δανειακές δόσεις, συνολικού ύψους 13,258 δισ. ευρώ, που προβλέπονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), και στις νέες εκδόσεις κρατικών ομολόγων.

«Ψάχνονται» για το «κοινωνικό μέρισμα» του 2017

Την ίδια ώρα, στην εισηγητική έκθεση ομολογείται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του «μερίσματος» αφορούν «το συνολικό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό όλων των μελών του νοικοκυριού και από οποιαδήποτε πηγή». Θυμίζουμε ότι το «τεκμαρτό εισόδημα» ξεκινά από τα 5.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, που βέβαια προσαυξάνεται από τεκμήρια διαβίωσης για την κατοικία (ακόμη και για την ενοικιαζόμενη), το Ι.Χ. κ.ά.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται με βάση τα κριτήρια, το μέσο ύψος του «μερίσματος» εκτιμάται στα 483 ευρώ ανά νοικοκυριό. Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό ποσό που αναμένεται να μοιραστεί (720 εκατ.) αφορά τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, λέγοντας ότι «καλύπτει το φτωχότερο 1/3 του πληθυσμού (...) που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ