Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
5η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ - ΕΕ
Νέοι σχεδιασμοί επέμβασης και «επενδύσεων» για χάρη των μονοπωλίων

Τα σχέδια του ευρωενωσιακού κεφαλαίου δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν δίχως τη συναίνεση και σύμπραξη Αφρικανών αστών ηγετών...

Copyright 2017 The Associated

Τα σχέδια του ευρωενωσιακού κεφαλαίου δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν δίχως τη συναίνεση και σύμπραξη Αφρικανών αστών ηγετών...
Η πέμπτη Σύνοδος Κορυφής Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) και Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε από τις 29 έως τις 30 Νοέμβρη στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού δεν είχε, αυτήν τη φορά, μόνον τα γνωστά «ευχολόγια» των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών περί «επενδύσεων» στη «νεολαία της Αφρικής» και συμφωνίες για την καπιταλιστική «ανάπτυξη» ή τη δημιουργία υποδομών προς όφελος των δυτικών μονοπωλίων. Σφραγίστηκε και από τη λήψη απόφασης που προωθεί νέους σχεδιασμούς επέμβασης στη Λιβύη, με πρόσχημα τη... «διάσωση» εκατοντάδων χιλιάδων Αφρικανών μεταναστών, που έχουν πέσει στα δίκτυα σύγχρονων δουλεμπόρων.

Το σχέδιο «διάσωσης» των χιλιάδων Αφρικανών μεταναστών αναμένεται να διεκπεραιώσουν οι ηγέτες των καπιταλιστικών κρατών που προκάλεσαν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για το ξαναμοίρασμα αγορών και την εξασφάλιση των πηγών και οδών φυσικού και ορυκτού πλούτου και προκάλεσαν τους χιλιάδες ξεριζωμένους, που αναζητούν «στον ήλιο μοίρα». Ανάμεσα στους ηγέτες των πάνω από 80 αφρικανικών και ευρωπαϊκών χωρών ξεχώρισαν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο υπερδραστήριος Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Από τους Αφρικανούς ηγέτες που διευκόλυναν την προώθηση των νέων σχεδίων επέμβασης στη Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή, ξεχώρισαν ο «οικοδεσπότης» της Συνόδου, Πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Αλασάν Ουαταρά, ο πρόεδρος της Επιτροπής της ΑΕ, Μούσα Φάκι, ο Πρόεδρος της Γουινέας Ισημερινού, Αλφά Κοντέ και βεβαίως ο δοτός Λίβυος πρωθυπουργός, Φαγέτζ Σάρατζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων και βάσει της απόφασης που πάρθηκε την Τετάρτη στο περιθώριο της Συνόδου από αξιωματούχους του ΟΗΕ, της ΕΕ και της ΑΕ, το σχέδιο «διάσωσης» των πολύπαθων Αφρικανών μεταναστών, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

  • Δημιουργία μιας «δύναμης κρούσης» από τον ΟΗΕ, την ΑΕ και την ΕΕ, που θα αναλάβει την αστυνόμευση και τη συγκέντρωση πληροφοριών για τα κυκλώματα των δουλεμπόρων. Θα αναλάβει, επίσης, να τα διαλύσει και να «στεγνώσει» τις πηγές χρηματοδότησής τους και να «προστατεύσει τους μετανάστες κατά μήκος των οδών διακίνησης». Δεν αποκλείεται, στο πλαίσιο αυτής της αποστολής, να συλληφθούν και να παραπεμφθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ορισμένα από τα «μεγάλα αφεντικά» των δουλεμπόρων με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
  • Προβλέπεται η άμεση συγκρότηση της «δύναμης κρούσης», ώστε να ξεκινήσει σύντομα η «απομάκρυνση» όσων μεταναστών επιθυμούν να επαναπατριστούν και να γλιτώσουν από την κόλαση των στρατοπέδων που έχουν φτιάξει στη Λιβύη διεθνή κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων.
  • Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την επέμβαση θα έχουν, εκτός από τους Ευρωπαίους, και οι Αφρικανοί «εταίροι» τους, οι οποίοι θα αναλάβουν (μάλλον με δικό τους κόστος) την ταυτοποίηση των Αφρικανών μεταναστών και τη χώρα προέλευσής τους, την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων και την επιστροφή στις πατρίδες τους.
  • Η επιχείρηση λέγεται ότι θα γίνει σε συνεργασία με τον «Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης» και την «Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες».
  • Χώρες της ΕΕ θα αναλάβουν, επίσης, μέρος της παροχής υπηρεσιών επαναπατρισμού των Αφρικανών και πιθανώς τη χορήγηση ενός «βοηθήματος», ώστε να μην επιστρέψουν οι επίδοξοι μετανάστες με «άδειες τσέπες» στις πατρίδες τους.
  • Η μεταφορά μεταναστών από το Τσαντ και τον Νίγηρα προβλέπεται να γίνει από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο ίδιος οργανισμός σχεδιάζεται να αναλάβει τις περιπτώσεις προσφύγων που αναζητούν άσυλο από τις πολιτικές διώξεις, ή τις συγκρούσεις στις πατρίδες τους σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα (εντός ή εκτός ΕΕ...) που επιθυμεί να τους αναλάβει.

Αξίζει να επισημανθεί ότι μερικές βδομάδες πριν από τη Σύνοδο, το κλίμα διεθνώς είχε καλλιεργηθεί «κατάλληλα», ώστε να θεωρηθεί «επιτακτική», αν όχι ...επιβεβλημένη, η νέα επέμβαση των ιμπεριαλιστών. Αρωγός σε αυτό ήταν το γνωστό αμερικανικό δίκτυο CNN που μετέβη στη Λιβύη και «ανακάλυψε» το δουλεμπόριο και τις φρικτές συνθήκες σκλαβιάς χιλιάδων Αφρικανών μεταναστών. Πρόκειται για το ίδιο δίκτυο που μερικά χρόνια πριν, προωθώντας την ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2011, δαιμονοποιούσε τον «κακό δικτάτορα Καντάφι» επειδή, μεταξύ άλλων, δυσκόλευε τις μπίζνες ορισμένων μονοπωλίων και επιδίωξε διεύρυνση των σχέσεων με Ρωσία, Κίνα και άλλες δυνάμεις. Είναι, επίσης, το ίδιο δίκτυο που παλιότερα πριμοδότησε τα ψέματα του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Ου. Μπους και του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, για τα δήθεν «όπλα μαζικής καταστροφής» που είχε ο Ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσεΐν, ώστε να γίνει το 2003 η καταστροφική ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ.

Σύνοδος «ανάγκης»

Ας επιστρέψουμε, όμως, στη Σύνοδο Κορυφής στο Αμπιτζάν, που είναι η πέμπτη που πραγματοποιείται μεταξύ ΑΕ και ΕΕ από το 2007. Δεν πρόκειται ασφαλώς για κάποιο φόρουμ συνάντησης «ισότιμων εταίρων», αλλά για πλαίσιο άσκησης πιέσεων, πολιτικών παζαριών και οικονομικών εκβιασμών, με στόχο την εξασφάλιση κυρίαρχης θέσης σε ευρωπαϊκά μονοπώλια έναντι ανταγωνιστικών από την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία, τη Ρωσία κ.ά. Δηλαδή, μονοπώλια από χώρες που εδώ και περίπου 2,5 δεκαετίες διεκδικούν δυναμικά το δικό τους μερίδιο όχι μόνον από την πίτα του άφθονου φυσικού και ορυκτού πλούτου της Αφρικής, αλλά και από την εκμετάλλευση του φθηνού, νεαρού, εργατικού δυναμικού σε μία ήπειρο με πληθυσμό που προβλέπεται να φθάσει έως το 2050 τα 2,4 δισεκατομμύρια άτομα.

Τα μονοπωλιακά συμφέροντα της ΕΕ έναντι ανταγωνιστών πάνε μαζί με τις κατά καιρούς επεμβάσεις και την εξαπόλυση στρατιωτικών επιχειρήσεων με διάφορα προσχήματα, όπως η τρομοκρατία και η δράση ισλαμικών ακραίων οργανώσεων, που μεγάλωσαν στα «θερμοκήπια» δυτικών μυστικών υπηρεσιών. Δεν είναι τυχαίο πως το πρόσχημα της «ασφάλειας», της τρομοκρατίας και της «ριζοσπαστικοποίησης» ισλαμιστών στην Αφρική χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλες τις τελευταίες σχετικές εκθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι δε χαρακτηριστικό πως μέσα στα τελευταία 13 χρόνια, η ΕΕ έχει δώσει για διάφορες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Αφρική, πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία βεβαίως στη συνέχεια εισπράττει πολλαπλάσια, χάρη στις χρυσοφόρες μπίζνες που κλείνουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια σε βάρος της ευημερίας δεκάδων αφρικανικών λαών.


Δ. Ορφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ