Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
BREXIT
Προσωρινή συμφωνία, πριν από τα επόμενα παζάρια

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ

Copyright 2017 The Associated

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Προσωρινή συμφωνία για μερικές από τις βασικές αρχές της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ επιτεύχθηκε νωρίς χτες το πρωί ανάμεσα στην Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ. Η εξέλιξη σημαίνει πως θα δοθεί στη Βρετανία την επόμενη βδομάδα, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, «πράσινο φως» για την έναρξη παράλληλων διαπραγματεύσεων σε σχέση με τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν διευκολύνει τα επόμενα, κρισιμότερα στάδια των διαπραγματεύσεων, πράγμα που επισήμαναν χτες ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ και κυρίως Γερμανοί και Γάλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, προειδοποιώντας ότι η επόμενη φάση θα είναι «ιδιαιτέρως σύνθετη».

Σε γενικές γραμμές, Βρετανία και διαπραγματευτές της ΕΕ έκαναν μία προσωρινή συμφωνία αναφορικά με α) τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών και των Βρετανών, β) τα σύνορα Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας και γ) κάποιες βασικές παραμέτρους που αφορούν τον οικονομικό διακανονισμό του «διαζυγίου».

Οσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών των δύο πλευρών, συμφωνήθηκε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία έως την ημερομηνία αποχώρησης το Μάρτη του 2019, θα απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που έχουν έως τώρα. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους Βρετανούς που ζουν στις άλλες χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα παρατείνει τη δικαιοδοσία του στις υποθέσεις που αφορούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία για τουλάχιστον οκτώ χρόνια.

Σχετικά με τα σύνορα Ιρλανδίας - Β. Ιρλανδίας, συμφωνήθηκε διατήρηση της ελεύθερης μετακίνησης προσώπων, εμπορευμάτων, κεφαλαίων, με τη σημείωση ότι θα αποφευχθεί η εφαρμογή «σκληρών τελωνειακών ελέγχων».

Μολονότι δεν συμφωνήθηκε το κόστος του διαζυγίου (ΜΜΕ κάνουν λόγο για 45 - 75 δισ. ευρώ), οι δύο πλευρές δέχτηκαν ότι αυτό θα καταβληθεί σε ευρώ και σε 12 δόσεις εντός του 2019. Αποφασίστηκε επίσης πως η Βρετανία θα συνεχίσει να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ έως το 2020, ενώ καταγράφεται η βούληση της Βρετανίας για μία τουλάχιστον διετή μεταβατική περίοδο.

Η εξέλιξη προκάλεσε προσωρινά ανακούφιση σε διεθνή μονοπώλια που έχουν το κέντρο των επιχειρήσεων στη Βρετανία, ανεβάζοντας έστω και λίγο την αξία της στερλίνας στις διεθνείς χρηματαγορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ