Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ
Εκδήλωση στην Πράγα για την Οκτωβριανή Επανάσταση

Από την εκδήλωση
Από την εκδήλωση
Η Λέσχη Φίλων και οπαδών του ΚΚΕ στην Τσεχία διοργάνωσε στις 2/12, στην έδρα της στην Πράγα, εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Οκτωβριανής Επανάστασης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πρώην μαχητές του ΔΣΕ με τις οικογένειές τους από την Πράγα, την Οστράβα, το Μπρνο και άλλες πόλεις της χώρας και νέοι Ελληνες μετανάστες εργαζόμενοι και φοιτητές, καθώς και Τσέχοι φίλοι του ΚΚΕ.

Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ η Τασούλα Ζησσάκη-Healey και την κεντρική ομιλία έκανε ο Λευτέρης Νικολάου, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ. Εκ μέρους της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας χαιρέτισε ο σ. Οντρα Κάζικ, μέλος της Ηγεσίας της Οργάνωσης. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση.

Ο Λ. Νικολάου στην ομιλία του σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Είναι μεγάλη τιμή να απευθύνεται κανείς, συζητώντας για τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, σε πολιτικούς πρόσφυγες, αντάρτες μαχητές του ΔΣΕ, σε ανθρώπους που με την επαναστατική φλόγα του Οκτώβρη στην καρδιά, πάλεψαν κάτω από δυσκολότατες συνθήκες, χωρίς να υπολογίζουν δυσκολίες, κακουχίες, τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, ενάντια στην αστική τάξη της χώρας μας και τους ξένους συμμάχους της, με όλες τις μορφές πάλης, με το όπλο στο χέρι, για να δώσουν τέλος στο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας στο μπόι των ονείρων και των αναγκών μας, το σοσιαλισμό».

Αναδείχτηκε η ανάγκη να αξιοποιηθεί η πλούσια ιστορική εμπειρία που έχουν οι λαοί των χωρών όπου οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμός, να συγκριθεί με το τώρα, τη σημερινή κατάσταση, του 18% της ανεργίας στην Τσεχία, των μισθών των 300-400 ευρώ για τη μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας, του δυσβάσταχτου κόστους στέγασης ιδιαίτερα στην Πράγα.

Τιμήθηκε η Ερμιόνη Σπάλα

Πολύ συγκινητική στιγμή ήταν όταν η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ απένειμε τιμητικό δίπλωμα στην συντρόφισσα Ερμιόνη Σπάλα για την 65χρονη ανυποχώρητη προσφορά της στην υπόθεση του σοσιαλισμού. Η σ. Ερμιόνη Μωυσίδη, παιδί μαχητών του ΔΣΕ, γεννήθηκε το 1934 και έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1952. Το 1949 φτάνει στη ΛΔ Τσεχοσλοβακίας, από το Μπούλκες όπου τελειώνει το σχολείο. Δουλεύει ως εργοστασιακή εργάτρια και έπειτα στο τυπογραφείο της εφημερίδας «Αγωνιστής» των πολιτικών προσφύγων και στη συνέχεια στην έκδοση των «Προβλημάτων Ειρήνης και Σοσιαλισμού». Μαζί με τον σύζυγό της Νίκο Σπάλα είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Λέσχης Φίλων και Οπαδών του ΚΚΕ στην Τσεχία.

Η Λέσχη Φίλων και Οπαδών του ΚΚΕ στην Τσεχία προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος το ποσό των 875 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ