Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι πολεμικές βιομηχανίες τρίβουν τα χέρια τους

Η στρατιωτικοποίηση της οικονομίας και ο πόλεμος ήταν πάντα τα δύο προσφιλέστερα μέσα του καπιταλισμού για την αντιμετώπιση των οικονομικών του κρίσεων. Και αν οι οικονομικοί δείκτες συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται, ή πλησιάζει, στο στάδιο της ύφεσης, τότε και η απόφαση της αμερικανικής ηγεσίας να κηρύξει τον Γ` Παγκόσμιο Πόλεμο μπορεί να εξηγηθεί και απ' αυτήν την άποψη.

Οσον αφορά στη στρατιωτικοποίηση της οικονομίας, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να τη διαπιστώσει κανείς. Ωστόσο, είναι φανερό ότι σε μια περίοδο κατά την οποία το σύνολο σχεδόν της βιομηχανίας αναπροσαρμόζει προς τα κάτω τις προβλέψεις και τις δραστηριότητές της, οι πολεμικές βιομηχανίες τρίβουν τα χέρια τους.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Κιθ Μπάτλερ, διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού ομίλου μηχανοκατασκευών «Smiths», ανακοίνωσε την κατακόρυφη πτώση των δραστηριοτήτων του ομίλου για την κατασκευή πολιτικών αεροσκαφών. Πρόσθεσε, όμως, ότι η ζημιά θα αντισταθμιστεί από την αύξηση της ζήτησης για αμυντικά προϊόντα. Μάλιστα, ο κ. Μπάτλερ προέβη σε μια σημαντική αποκάλυψη, όταν ανέφερε ότι η «Smiths» ειδοποιήθηκε από τις αρχές Αμυνας των ΗΠΑ να αναμένει άνοδο των παραγγελιών, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Εκτός από εξαρτήματα ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών, ο όμιλος ελπίζει να προμηθεύσει συστήματα ανίχνευσης εκρηκτικών και βιολογικών τοξινών. Τα συστήματα αυτά, που έχουν σχεδιαστεί για χρήση στο πεδίο της μάχης, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στα αεροδρόμια.

Τελικά, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η «Smiths» υπολογίζει αύξηση κατά 13% των λειτουργικών κερδών της για το σύνολο του έτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ