Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Εκσυγχρονισμοί χωρίς αντίκρισμα για τους ψυχικά ασθενείς δράστες

Ψηφίστηκε χτες από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις», το οποίο φέρνει μεν στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ορισμένους εκσυγχρονισμούς για τους δράστες αξιόποινων πράξεων, με τους οποίους επιχειρείται να αντιμετωπιστεί ο δράστης αυτός ως ψυχικά ασθενής που έχει ανάγκη από θεραπεία, όμως πρόκειται για «έπεα πτερόεντα», αφού δεν υπάρχει ούτε στα χαρτιά σύστημα για τη θεραπεία, την πρόληψη και επανένταξη για τα άτομα αυτά.

«Οσα θετικά περιγράφονται στο νομοσχέδιο τα υπονομεύει και εντέλει τα ακυρώνει η πολιτική σας, που είναι μια πολιτική έντασης, περικοπών, υποχρηματοδότησης της Υγείας με τον δημοσιονομικό "κόφτη" που εσείς νομοθετήσατε να παραφυλάει σαν Κέρβερος μην τυχόν και αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, διερωτώμενος «σε ποιες υποδομές αυτά θα εφαρμοστούν, με ποιον εξοπλισμό, με ποιο προσωπικό; Στα ειδικά και στα γενικά τμήματα των ψυχιατρικών ή γενικών νοσοκομείων που στενάζουν από τις ελλείψεις; `Η τα θεραπευτικά μέτρα, ή θα ανατεθούν στις λεγόμενες ΜΚΟ, που έχουν αναλάβει σχεδόν εξολοκλήρου τις κινητές μονάδες ψυχικής υγείας, την ώρα που οι εξωνοσοκομειακές κρατικές μονάδες είναι ελάχιστες και υποστελεχωμένες;».

Τόνισε ότι η θεραπεία αυτών των ατόμων θα πρέπει να γίνεται σε εξειδικευμένα τμήματα, εντός των ειδικών ψυχιατρικών νοσοκομείων, πλήρως στελεχωμένων με επαρκές, ειδικά εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και εξειδικευμένη ομάδα αποτελούμενη από ψυχολόγους, εργοθεραπευτές και κοινωνικούς λειτουργούς. Τμήματα στα οποία θα υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές, επάρκεια σε σύγχρονους θαλάμους. Ενώ στη συνέχεια απαιτούνται μονάδες αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης, με ολοκληρωμένα προγράμματα εκπαίδευσης και εργασίας.

Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ στις Επιτροπές είχε ψηφίσει «παρών», αλλά μετά την εισαγωγή της επαίσχυντης τροπολογίας για τους πλειστηριασμούς καταψήφισε στην Ολομέλεια.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχεται διάταξη που αφορά τη βιομηχανική κάνναβη και αναπροσαρμόζει προς τα πάνω το όριο περιεκτικότητας σε τετρακαναβιόλη που απαιτείται, προκειμένου να χαρακτηριστεί ως ναρκωτικό. Ο Γ. Δελής καταψήφισε το σχετικό άρθρο, λέγοντας ότι επί της ουσίας γίνεται ένα ακόμα βήμα στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών.

Η ΝΔ ψήφισε «κατά», θεωρώντας ότι η κυβέρνηση καταργεί «την επ' αόριστον φύλαξη για τους ψυχικά και διανοητικά πάσχοντες» όπως και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα τοποθετήθηκαν με το «παρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ