Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Στη δίνη της ύφεσης η οικονομία των ΗΠΑ

Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα πιστοποιούν ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ήδη στη δίνη της ύφεσης. Οι συνέπειες δεν αφορούν όμως μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ιαπωνία, ολόκληρο τον κόσμο. Η δραματική αύξηση της ανεργίας, η μείωση των παραγγελιών στις βιομηχανίες και η κατακόρυφη πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών συνοδεύτηκαν από τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του ΟΟΣΑ για την ύφεση.

Από την άλλη πλευρά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό οι ανακοινώσεις επιχειρήσεων για χιλιάδες απολύσεις ως αποτέλεσμα της κρίσης. Στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν οι αεροπορικές εταιρίες και ακολουθούν οι άλλες βιομηχανίες.

Οι επιπτώσεις των δυσμενών εξελίξεων και στην Ελλάδα ήταν το αντικείμενο συσκέψεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η οποία βλέπει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες τινάζεται στον αέρα ο προϋπολογισμός που είχε καταρτίσει για το 2002. Από την άλλη, οι Ελληνες βιομήχανοι προέβλεψαν ότι η επερχόμενη κρίση θα δημιουργήσει προβλήματα στις επιχειρήσεις και θα προκαλέσει κύμα απολύσεων. Για τη διευκόλυνση μάλιστα των σχεδίων τους ζήτησαν από την κυβέρνηση την άρση οποιουδήποτε μέτρου εμποδίζει τις ομαδικές απολύσεις. Αίτημα το οποίο αντιμετωπίζει θετικά το υπουργείο Εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ