Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εφιαλτική άνοδος της ανεργίας στις ΗΠΑ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Καθημερινά πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις για τη βύθιση της αμερικανικής οικονομίας στη δίνη της ύφεσης. Δεν πρέπει, ωστόσο, να υπάρχει αμφιβολία για το ποιος θα πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος από το κόστος των εξελίξεων. Την Πέμπτη, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ότι την περασμένη βδομάδα οι αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν από τις 58.000 στις 450.000 και το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι 11.000 αιτήσεις προέρχονται από τη Νέα Υόρκη. Η εφιαλτική, όπως τη χαρακτηρίζουν όλες σχεδόν οι μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες, αύξηση της ανεργίας δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο θα πληρώσουν το «μάρμαρο».

Την περασμένη Τετάρτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεσή του, σημείωνε: «Η ραγδαία επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, που είχε ξεκινήσει στα μέσα του 2000, συνέχισε τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους και οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν εντείνει τον κίνδυνο ύφεσης». Την ίδια μέρα, ανακοινώθηκε και η πτώση του τελευταίου «οχυρού» της οικονομίας των ΗΠΑ, της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Σύμφωνα με την ερευνητική εταιρία της Νέας Υόρκης «Conference Board», ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε το Σεπτέμβρη στο 97,6 από το αναθεωρημένο 114 του Αυγούστου, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για υποχώρησή του μόνον στο 105,1. Πρόκειται για την πλέον ραγδαία υποχώρηση του δείκτη από τον Οκτώβρη του 1990, οπότε η αμερικανική οικονομία βρισκόταν σε ύφεση και οι ΗΠΑ είχαν εμπλακεί στον πόλεμο του Κόλπου.

Ομως, τα κακά μαντάτα συνεχίστηκαν και την επόμενη μέρα. Την Πέμπτη, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ντόναλντ Τζόνστον δήλωσε για την πιθανότητα ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ: «Είναι πιθανόν να είναι περιορισμένης διάρκειας, αλλά οι μακροοικονομικές επιπτώσεις δεν είναι αμελητέες και σίγουρα θα επηρεάσουν την ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα».

Δύο ακόμη στοιχεία, τα οποία συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η ύφεση, αν δεν είναι εντός των τειχών, είναι σίγουρα προ των πυλών της αμερικανικής οικονομίας, δόθηκαν από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι παραγγελίες για τα διαρκή αγαθά υποχώρησαν τον Αύγουστο για τρίτο συνεχή μήνα. Συνολικά, η αξία των νέων παραγγελιών για διαρκή αγαθά μειώθηκε κατά 0,3% περιοριζόμενη στα 180,83 δισ. δολάρια, μετά τις πολύ σημαντικότερες πτώσεις κατά 1,1% που είχε σημειώσει τον Ιούλιο και κατά 2,5% τον Ιούνιο. Οπως επισημαίνουν στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, είναι η πρώτη φορά μετά δύο και πλέον έτη που οι παραγγελίες υποχωρούν επί τρεις συναπτούς μήνες. Εξάλλου, ο όγκος των εμπορευμάτων που παραδίδουν τα εργοστάσια και θεωρείται ενδεικτικός της δραστηριότητας μειώθηκε επίσης για τρίτο συνεχή μήνα κατά 1,2% τον Αύγουστο, μετά την κατά 0,2% υποχώρηση του Ιουλίου και την κατά 2,4% του Ιουνίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ