Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Εντυπωσιάζει και συγκινεί η έκθεση με έργα του Γιώργη Βαρλάμου

Θα λειτουργεί έως τις 11 Μάρτη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Επισκέπτες περιηγούνται στην έκθεση με έργα και προσωπικά αντικείμενα του Γιώργη Βαρλάμου
Επισκέπτες περιηγούνται στην έκθεση με έργα και προσωπικά αντικείμενα του Γιώργη Βαρλάμου
Συνεχίζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασιλίσσης Σοφίας 22) η μεγάλη έκθεση που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του γιορτασμού για τα 100χρονα του Κόμματος, για να τιμήσει τον μεγάλο κομμουνιστή ζωγράφο - χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο, ο οποίος κληροδότησε με τη χειρόγραφη δημόσια διαθήκη του στο ΚΚΕ το εργαστήριο και το έργο του. Η έκθεση μετρά δύο βδομάδες λειτουργίας και ήδη έχουν ξεναγηθεί σε αυτήν εκατοντάδες επισκέπτες.

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Βασίλη Μητρόπουλο, συνεργάτη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, για τη μέχρι τώρα απήχηση της έκθεσης, αλλά και με την Εύα Μελά, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, για το τι μπορεί να δει ο επισκέπτης στην έκθεση.

«Μέχρι στιγμής έχει περάσει πολύς κόσμος, όχι μόνο απ' όσους έρχονται για να επισκεφτούν τη συγκεκριμένη έκθεση, αλλά και από όσους επισκέπτονται άλλες εκθέσεις του Μουσείου», λέει ο Β. Μητρόπουλος και συνεχίζει: «Οι εντυπώσεις απ' όλους αυτούς τους επισκέπτες είναι οι καλύτερες! Εντυπωσιάζονται από τα έργα και ιδίως τα αγριολούλουδα, που είναι και ο κορμός της έκθεσης».

Οπως εξηγεί, την προσοχή κερδίζει και ένα σχέδιο της περίφημης αφίσας του ΚΚΕ του 1981, που αποτυπώνει εύγλωττα το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», αλλά και οι προθήκες όπου εκτίθενται τα εργαλεία και οι μήτρες του Γ. Βαρλάμου. Επίσης, άλλοι με συγκίνηση, άλλοι με έκπληξη, διαβάζουν σε ταμπλό τη διαθήκη του καλλιτέχνη, που άφησε όλα του τα υπάρχοντα στο Κόμμα.


«Να πούμε ακόμα ότι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν συνεντεύξεις του Γ. Βαρλάμου. Τον βλέπουν στο εργαστήριό του σε διαφορετικές ηλικίες, να μιλά για την τέχνη, τη ζωή του, τους αγώνες και, όπως μας λένε, τους βοηθά να καταλάβουν καλύτερα την αντίληψη που είχε ο ίδιος για τη στάση του καλλιτέχνη και το ρόλο της τέχνης», καταλήγει ο Β. Μητρόπουλος και μας λέει ότι «με το νέο έτος, φιλοδοξούμε και σχεδιάζουμε να πραγματοποιηθούν οργανωμένες επισκέψεις σχολείων στην έκθεση».

Εργα μοναδικής αισθητικής αξίας

Από την πλευρά της, η Εύα Μελά λέει στον «Ριζοσπάστη»: «Η έκθεση αυτή είναι μια παρουσίαση ενός βασικού θέματος που απασχόλησε τη ζωή του Γ. Βαρλάμου, που τον καταξίωσε στη συνείδηση του κόσμου, σαν τον ζωγράφο των ταπεινών αγριολούλουδων. Σε αντίθεση με ζωγραφική άλλων καλλιτεχνών πάνω στο θέμα των λουλουδιών, ο Βαρλάμος λάτρεψε τα ταπεινά, άγρια λουλούδια της φύσης και προσπάθησε να αναδείξει τη μοναδική τους ομορφιά.

Ο επισκέπτης, μέσα από την έκθεση, μπορεί να αντιληφθεί και να θαυμάσει την τεχνική και το εύρος της δουλειάς του Γ. Βαρλάμου. Να φέρω ένα παράδειγμα... Θα δει πώς ο Βαρλάμος δουλεύει το ίδιο θέμα σε εύρος δεκαετιών, πώς επανέρχεται και το αποδίδει με διαφορετική τεχνική και με άλλο εκφραστικό βάθος.

Σε κάθε έργο παρατηρούμε ότι εμβαθύνει στην τεχνική, ανάλογα με το υλικό του, αν και όπως ο ίδιος δήλωνε, "η τεχνική είναι απλά ένα μέσον για να εκφραστεί η ιδέα, το συναίσθημα". Είναι πολύ εντυπωσιακές οι μελέτες του που παρουσιάζονται στην έκθεση (π.χ. βλέπουμε την προεργασία που θα τον οδηγήσει στη δημιουργία μιας ακουαρέλας, ή ενός χαρακτικού έργου, όπως προσχέδια, κολάζ και άλλα).

Σημαντικό στοιχείο της έκθεσης είναι ένα μικρό δείγμα που εκτίθεται από τη δουλειά του στην εικονογράφηση του Σοφοκλή (Παρίσι, 1973, εκδόσεις Union Latine d' Editions) και από την πιστή χαρακτική αποτύπωση των δέκα λευκών ληκύθων του 5ου π.Χ. αιώνα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, που έκανε μαζί με τους Λουίζα Μοντεσάντου και Νίκο Δαμιανάκη, με τους οποίους βρισκόταν στην ομάδα των επιλεγμένων μαθητών του μεγάλου δασκάλου χαράκτη και καθηγητή της ΑΣΚΤ Γιάννη Κεφαλληνού. Πρόκειται για ένα μοναδικής εικαστικής αξίας έργο, με παγκόσμια αναγνώριση.

Το σίγουρο είναι ότι ο επισκέπτης φεύγοντας από την έκθεση αποκομίζει όχι μόνο ένα μέρος της πλούσιας καλλιτεχνικής δημιουργίας του Γ. Βαρλάμου, αλλά και μέσα από το βίντεο, τα ταμπλό, τις ξεναγήσεις, τα στοιχεία για τη ζωή του και μια εικόνα της ίδιας της προσωπικότητας του ακούραστου αυτού εργάτη της τέχνης».

Το πρόγραμμα λειτουργίας

Η έκθεση θα λειτουργήσει έως τις 11 Μάρτη.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή 9 π.μ. - 4 μ.μ. Το Μουσείο θα είναι κλειστό την 1η Γενάρη. Οργανωμένες ξεναγήσεις πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 11 π.μ. και στη 1 μ.μ.

Η γενική είσοδος είναι 4 ευρώ, η είσοδος είναι ελεύθερη την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα.

Ελεύθερη είσοδος: Νέοι έως 18 ετών, κάτοχοι ενεργού κάρτας ανεργίας, φοιτητές και σπουδαστές, άτομα με αναπηρία (67% και άνω) και ένας συνοδός αυτών, γονείς πολύτεκνων οικογενειών. Επίσης, δημοσιογράφοι, ξεναγοί, υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, με την επίδειξη της ειδικής τους ταυτότητας, μέλη του ΕΕΤΕ με την επίδειξη της κάρτας μέλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ