Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε «κλοιό» έντονων ενδοαστικών διεργασιών παραμένει η γειτονική Τουρκία, στο φόντο των πυκνών γεωπολιτικών ανακατατάξεων σε όλη την περιφέρεια.

Οι «τριβές» που μεγαλώνουν και στο κυβερνητικό κόμμα ΑΚΡ αναδείχτηκαν και με αφορμή το τελευταίο προεδρικό διάταγμα, που δημιουργεί ασπίδα προστασίας για όσους δέχονται να συμβάλουν στον «αντιτρομοκρατικό αγώνα» της κυβέρνησης, προσφέροντας ένα νέο πολύτιμο εργαλείο χτυπήματος του λαϊκού κινήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ανοιχτά και ο συνιδρυτής του ΑΚΡ (και πρώην Πρόεδρος της χώρας) Αμπντουλάχ Γκιουλ, που ζήτησε αναθεώρηση του διατάγματος, για να αποφευχθούν «εξελίξεις που θα μπορούσαν να μας λυπήσουν όλους στο μέλλον». Ο Γκιουλ είχε εκφράσει διαφωνίες και για τις συνταγματικές αλλαγές που εγκρίθηκαν πέρυσι, ενισχύοντας την εκτελεστική εξουσία και τις αρμοδιότητες του Προέδρου της χώρας.

Ο Γκιουλ ανήκει σε μια μερίδα στελεχών του ΑΚΡ - στους οποίους συγκαταλέγεται και ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου - που τα τελευταία χρόνια εκφράζουν έμμεσα ή άμεσα επιφυλάξεις για επιλογές της σημερινής ηγεσίας του ΑΚΡ, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης για την τακτική με την οποία η τουρκική πλουτοκρατία πρέπει να διασφαλίσει τη θέση και το ρόλο της σε όλη τη Μέση Ανατολή και ευρύτερα, να διατηρήσει ή να «αναπροσαρμόσει» τις συμμαχίες της με τη Δύση (ΕΕ, ΝΑΤΟ κ.τ.λ.) αλλά και την Ανατολή (Κίνα, λυκοσυμμαχίες όπως η «Οργάνωση για τη Συνεργασία της Σαγκάης» κ.τ.λ.).

Πάντως, προβληματισμούς για το πώς καλύτερα το ΑΚΡ θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου διατηρεί και η σημερινή ηγεσία του κόμματος. Ο ίδιος ο (ξανά πρόεδρος του ΑΚΡ) Ρ. Τ. Ερντογάν, στο πλαίσιο εσωκομματικών διαδικασιών, είχε επισημάνει πρόσφατα ότι «το να αντιστεκόμαστε στις αλλαγές είναι σαν να κωπηλατείς ενάντια στην παλίρροια. Υπάρχει ανάγκη για ανανέωση στις οργανώσεις μας». Και μιλώντας δήθεν για «απαίτηση του λαού μας», πρόσθετε ότι «πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη για αυτήν τη διαδικασία ανανέωσης... Αν δεν το κάνουμε, ο κόσμος θα το κάνει στις εκλογές...».

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις που έκανε χτες η πρόεδρος του νεοσύστατου «Καλού Κόμματος» (IYΙ) Μεράλ Αξενέρ, πρώην στέλεχος του «Εθνικιστικού Κινήματος», από όπου αποχώρησε όταν δεν μπόρεσε να ανελιχτεί στην ηγεσία του. Η Αξενέρ εκτίμησε ότι μέσα στο 2018 θα διεξαχθούν πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές και πρόσθεσε ότι το κόμμα της δεν αποκλείεται να στηρίξει τον υποψήφιο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, εφόσον αυτός περάσει στο β' γύρο. Υποστήριξε, πάντως, ότι «δεν θα διαμορφώσουμε συμμαχία με το CHP στον πρώτο γύρο, γιατί όλα τα κόμματα πρέπει να παρουσιάζουν τους δικούς τους υποψήφιους», ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα της έχει «φιλοδοξίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ