Παρασκευή 5 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Φορτωμένο καλαντάρι ασκήσεων διαπερνά τα Βαλκάνια

Το «ενδιαφέρον» ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να προωθήσουν τους σχεδιασμούς τους στα Βαλκάνια, στην κόντρα με άλλα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, αποτυπώνεται και στο καλαντάρι ασκήσεων του ΝΑΤΟ για το 2018.

Ενα φορτωμένο χρονοδιάγραμμα δραστηριοτήτων στρατιωτικής προπαρασκευής, σε αρκετές από τις οποίες κομβικό ρόλο καλούνται να παίξουν και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης να παίξει ενεργό ρόλο στους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ στην περιοχή.

Πολεμικά «σενάρια» σε όλα τα Βαλκάνια

Συγκεκριμένα, 13 - 21 Μάρτη και 7 - 18 Μάη γίνονται οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις «KFOR ST I 18» και «KFOR KLT I 18» με στόχο να «εξοικειώσουν» τους νέους διοικητές της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR με τα νέα τους καθήκοντα. Πρόκειται για τη ΝΑΤΟική δύναμη που εδρεύει στο Κόσσοβο και κατά ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους έχει υπό την «επίβλεψή» της όλη τη Βαλκανική. Επισήμως, αριθμεί 4.352 στρατιωτικούς από 31 «συνεισφέροντα έθνη», ανάμεσά τους και η Ελλάδα, με 112 στρατιωτικούς (βάσει στοιχείων του ΝΑΤΟ). Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, υπάρχει και προσωπικό, περί τα 100 στελέχη διαθέσιμα για τις ανάγκες της KFOR, στη Θεσσαλονίκη.

Ετοιμάζεται, επίσης, από 1 Ιούνη έως 1 Ιούλη, η «NAPLES RESERVE I 18», με ζώνη εκτέλεσής της γενικώς τα «Βαλκάνια», όπως αναφέρεται στο σχετικό ΝΑΤΟικό ενημερωτικό και επιμέρους στόχους να προετοιμάσουν τα αρμόδια στελέχη, σε Νάπολη και Πρίστινα, για μια «πιθανή επιχείρηση μέσα στη Ζώνη Επιχειρήσεων» που ελέγχουν, ακόμα «να ενισχύσουν την ικανότητα» της KFOR να ανταποκριθεί σε μια σειρά (πολεμικά) σενάρια.

Παράλληλα, ΝΑΤΟικές ασκήσεις ετοιμάζονται και σε άλλες χώρες της περιοχής:

Η «SEA SHIELD 18», 1 με 11 Φλεβάρη στη Ρουμανία, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να ασκηθούν σε ναυτικές πολεμικές επιχειρήσεις και τους σχετικούς κανόνες εμπλοκής του ΝΑΤΟ. Η «WIND SPRING 18», 1 με 16 Απρίλη επίσης στη Ρουμανία, για να δοκιμαστούν στην «πολυεθνική στρατιωτική συνεργασία». Η «STRIKE BACK 18», 1 με 31 Μάη στη Βουλγαρία. Η «ADRIATIC STRIKE 18», 6 με 11 Ιούνη στη Σλοβενία. Και η «IMMEDIATE RESPONSE 18», πολυεθνική άσκηση που θα διεξαχθεί με ευθύνη των Αμερικανών, 8 με 23 Ιούνη σε Κροατία και Σλοβενία.

Με την Ελλάδα σε κομβικό ρόλο

Ο κομβικός ρόλος που καλούνται να παίξουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις αναδεικνύεται από τη συμμετοχή τους σε μια σειρά ΝΑΤΟικές ασκήσεις μεγάλης σημασίας για τη λυκοσυμμαχία.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟικό προγραμματισμό, 14 με 19 Μάρτη γίνεται στην Ελλάδα η ΝΑΤΟική άσκηση «RAMSTEIN GUARD 2 18», άσκηση που συνδυάζει στοιχεία ηλεκτρονικού πολέμου με αεράμυνα.

Ακολουθεί 23 με 24 Απρίλη, σε Ελλάδα και Ουγγαρία, η «STEADFAST APPROVAL 18-1» με στοιχεία αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας.

Κορωνίδα των ΝΑΤΟικών ασκήσεων με επίκεντρο την Ελλάδα αποτελεί για το 2018 η «TRIDENT JAGUAR II 18», στις 2-12 Ιούνη στη Βόρεια Ελλάδα, με βασικό φορέα υλοποίησης το Γ' Σώμα Στρατού, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που ετοιμάζεται από 1/7/2018 έως 30/6/2020 να αναλάβει καθήκοντα Διακλαδικού Στρατηγείου Δυνάμεων (με πολυεθνικό επιτελείο) του ΝΑΤΟ, έτοιμο να συντονίσει πάσης φύσης αποστολές και επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και προβλεπόμενες από το άρθρο 5 του Συμφώνου της λυκοσυμμαχίας, περί «συλλογικής απάντησης», με στρατιωτικά μέσα, σε επίθεση που δέχεται ένα κράτος - μέλος του. Θυμίζουμε ότι ως ετοιμασία του για να αναλάβει τα τέτοια καθήκοντα από 27/11 έως 7/12 έγινε στη Βόρεια Ελλάδα η άσκηση «Gordian Knot 2017».

Αντίστοιχες κινήσεις σε Τουρκία

Αξίζει να καταγραφεί ότι παρά τις «τριβές» στις σχέσεις με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, το καλαντάρι του ΝΑΤΟ είναι φορτωμένο με ΝΑΤΟικές ασκήσεις με επίκεντρο την Τουρκία:

Αμέσως μετά την «RAMSTEIN GUARD 2 18», 14 με 19 Μάρτη στην Ελλάδα, γίνεται στις 21 με 26 Μάρτη στην Τουρκία η αντίστοιχη άσκηση του ΝΑΤΟ, «RAMSTEIN GUARD 3 18».

Στις 7 με 20 Μάη γίνεται με επίκεντρο το Γ' Σώμα Στρατού της Τουρκίας που - όπως και το ελληνικό Γ' ΣΣ είναι χαρακτηρισμένο ως «NATO Rapid Deployable Corps» («NRDC-Ts») - η ΝΑΤΟική άσκηση «EURASIAN STAR 18» και το τουρκικό Γ' ΣΣ, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, θα αξιολογηθεί στην αντιμετώπιση «υβριδικής απειλής».

Σχεδόν ταυτόχρονα, 14 με 20 Μάη γίνεται στην Τουρκία και η «STEADFAST FLOW I 18». Αποσκοπεί στη βελτίωση των ΝΑΤΟικών ικανοτήτων στη διεκπεραίωση δυνάμεων, μέσων, πολεμοφοδίων, στρατηγικός στόχος του ΝΑΤΟ, όπως έχει οριστεί για το 2018 η τέτοια «στρατιωτική κινητικότητα».

Στο ημερολόγιο των ΝΑΤΟικών έχει μπει και η εθνική - και επισήμως όχι ΝΑΤΟική - μεγάλη διακλαδική άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων «EFES 18», η διεξαγωγή της οποίας θα κρατήσει έναν ολόκληρο μήνα, από 11 Απρίλη έως 12 Μάη. Κατά τη διάρκεια της τουρκικής άσκησης δοκιμάζονται μια σειρά ανησυχητικά σενάρια (αποβατικά κ.ά.), ενώ κάθε χρόνο καταγράφεται και δραστηριότητα γεμάτη προκλήσεις στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ