Σάββατο 13 Γενάρη 2018 - Κυριακή 14 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΤΣΟΛΟΜΠΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΤΣΟΛΟΜΠΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΦΩΤΟ

Ο Σταύρος Στρατέας στη μνήμη των ΤΑΚΗ (φωτ.), ΣΤΑΥΡΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΥ, ΑΝΑΡΓΥΡΟΥ και ΒΑΣΙΛΩΣ ΣΤΡΑΤΕΑ προσφέρει 500 δολάρια Αυστραλίας για την Οικονομική Εξόρμηση, ως πρώτη δόση, μέσω ΚΟ Φυλής - Ανω Λιοσίων.

***

ΦΩΤΟ

Για τα 100 χρόνια του ηρωικού μας Κόμματος, μέσα από το οποίο αγωνιζόταν οργανωμένα έως το τέλος της ζωής του, με φυλακές και εξορίες, υπερασπιζόμενος χωρίς υποχωρήσεις τις αξίες και αρχές του ΚΚΕ, ο σύντροφός μου ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΣΜΑΝΗΣ, προσφέρω 500 ευρώ στη μνήμη του.

Η γυναίκα του Βάσω Ασμάνη

***

ΦΩΤΟ

Στις 3 του Γενάρη έγινε η κηδεία της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΤΑΤΣΗ. Συγγενείς, φίλοι και γνωστοί της είπαν το τελευταίο «αντίο». Γεννήθηκε το 1921 στην Ανω Πέτρα Αρτας. Παντρεύτηκε τον Αποστόλη Σπυροκώστα (Τάτση) στα χρόνια της Κατοχής. Ο Αποστόλης, έχοντας πολεμήσει με το ΕΑΜ αλλά και στον ΔΣΕ, έφυγε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη το 1949. Η Αλεξάνδρα φυλακίστηκε στην περίοδο του Εμφυλίου ως σύζυγος αντιστασιακού και αργότερα απορρίφθηκε η αίτησή της να πάει στη Σοβιετική Ενωση με τα παιδιά τους. Αναγκάστηκε σε πολύ δύσκολες συνθήκες να μεγαλώσει μόνη τα τρία αγόρια τους Σπύρο, Βαγγέλη και Βασίλη. Αργότερα μετακόμισε στην Αθήνα, με την οικογένεια του Βαγγέλη, όπου έζησε βοηθώντας στην ανατροφή των εγγονών της.

Σε όλη της τη ζωή δεν δείλιασε ποτέ μπροστά σε δυσκολίες, όμως ο πρόωρος χαμός του γιου της Βαγγέλη άφησε μια αγιάτρευτη πληγή στην καρδιά της. Παρ' όλα αυτά παρέμεινε ζεστή και αγέρωχη μέχρι το τέλος της στα 96 της χρόνια και γέμιζε με αισιοδοξία όποιον τη γνώριζε.

Στη μνήμη της, και με αφορμή την 100ή επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης, η οικογένεια Βιβής Τάτση και Παντελή Τάτση δίνουν 70 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

ΙΩΑΝΝΑΤΟΥ ΑΜΑΛΙΑ
ΙΩΑΝΝΑΤΟΥ ΑΜΑΛΙΑ
***

ΦΩΤΟ

Την Πέμπτη 21/12/2017 «έφυγε» από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 97 ετών, ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΛΟΥΜΠΑΣ. Από 16χρονος έφηβος στο Αγρίνιο, εμπνευσμένος από τους θείους του (ο Χριστόφορος Παλούμπας ήταν στέλεχος του ΣΕΚΕ) πορεύτηκε στο δρόμο του αγώνα συνδέοντας τη ζωή του με την Ιστορία του ΚΚΕ. Γνωστός ως ο «μαύρος του Πειραιά» στα Μανιάτικα και την Κοκκινιά, ομαδάρχης της ΟΠΛΑ, έδρασε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας από το 1943 έως το 1947. Η ζωή του πλούσια σε δράση, αταλάντευτος πάντα με το ΚΚΕ στον απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στη γερμανική κατοχή, στην επέμβαση των Αγγλων, στον Εμφύλιο, στη δικτατορία, στη μεταπολίτευση. Καταδικάστηκε 17 φορές σε θάνατο από το αστικό καθεστώς. Η οικογένειά του, φίλοι και σύντροφοί του από την Ηλιούπολη και τη Νέα Ιωνία τον αποχαιρέτησαν για το τελευταίο του ταξίδι το Σάββατο 23/12/2017.

Μπουκά μας, σου χρωστάμε πολλά κι ας μη μας ζήτησες τίποτα ποτέ. Στη μνήμη σου προσφέρουμε 200 ευρώ στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αλσούπολης - Καλογρέζας.

Η οικογένειά σου, τα παιδιά, τα εγγόνια σου, ο δισέγγονός σου

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αδερφού μας ΚΩΣΤΑ Ν. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ, που κηδέψαμε πριν από λίγο καιρό στο Νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης, προσφέρουμε 500 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Αίγινας, για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Ο Κώστας υπήρξε για όλη του τη ζωή ένας αταλάντευτος υπερασπιστής των ιδανικών του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Θα τον θυμόμαστε με αγάπη.

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν 10 χρόνια από τότε που «έφυγε» ο σύντροφος ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ιδρυτικό στέλεχος του ΚΚΕ στη Ρόδο. Παιδί πολυμελούς οικογένειας προσφύγων από τη Μικρά Ασία (1922), βίωσε την περίοδο που ο δωδεκανησιακός λαός υπέφερε από την ιταλική και στη συνέχεια τη γερμανική κατοχή. Η απόφασή του στα 17 του χρόνια να το «σκάσει» και να καταταγεί εθελοντής στο Πολεμικό Ναυτικό ήταν το αποκορύφωμα της συσσωρευμένης αγανάκτησης, της δίψας για απελευθέρωση εθνική και ταξική.

Πάνος Μιχαηλίδης
Πάνος Μιχαηλίδης
Η ένταξή του στο επαναστατικό κίνημα και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας από νεαρή ηλικία ήταν το ώριμο αποτέλεσμα της επαφής με την επαναστατική θεωρία και της συμμετοχής στην επαναστατική πάλη.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πρωτοστάτησε με τους υπόλοιπους συντρόφους του στη δημιουργία του ΕΜΠΑ (Εθνικού Μετώπου Πανδωδεκανησιακής Απελευθέρωσης) ενάντια στην αγγλική κατοχή, βλέποντας καθαρά ότι οι λεγόμενοι «σύμμαχοι» είχαν στόχο τη συνέχιση της σκληρής καταπίεσης, την εξυπηρέτηση των δικών τους ζωτικών καπιταλιστικών συμφερόντων στην περιοχή.

Ως μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ ανταποκρίθηκε επάξια στους αγώνες για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και του λαού, επαληθεύοντας τα λόγια του ποιητή «απ' τα τσακάλια δε γλιτώνεις με ευχές και παρακάλια». Ορθιος στο Ναυτικό (συμμετείχε στο κίνημα), όρθιος την περίοδο της αγγλικής κατοχής (στέλεχος του ΕΜΠΑ), όρθιος στα στρατοδικεία, στις φυλακές και εξορίες την περίοδο 1947 - 1967. Ορθιος στην περίοδο της εξορίας επί χούντας (1967 - 1970). Ορθιος, μπροστάρης των αγώνων σε άλλες συνθήκες την περίοδο 1974 - 1987 ως Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Δωδεκανήσου του ΚΚΕ. Ορθιος και αποφασιστικός την περίοδο της διάσπασης το 1991. Ακούραστος μαχητής μέχρι το τέλος, τον Οκτώβρη του 2007.

Για τη μνήμη του προσφέρω 500 ευρώ ενίσχυση στο ΚΚΕ, ως πρώτη δόση, μέσω της Τομεακής Οργάνωσης νότιας Δωδεκανήσου.

Η συντρόφισσα κόρη του Ντέπη Μιχαηλίδη

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑ - ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ, που συμπληρώνει έξι μήνες μακριά μας, οι αδελφές της Ελένη και Βασιλική προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ ΟΤΑ Ιωαννίνων, 50 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αξέχαστου συμπεθέρου μας ΑΛΕΚΟΥ ΣΠΥΡΑΤΟΥ, που πρόσφατα τόσο άδικα «έφυγε» από κοντά μας, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στη δική του και τη δική μας ευρύτερη οικογένεια, στους πάμπολλους φίλους, συναγωνιστές και συντρόφους του, πρωτοπόρου στην Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος, που δεν πρόλαβε να διαθέσει τα κουπόνια που πήρε για τη φετινή εξόρμηση, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 200 ευρώ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΣΜΑΝΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΣΜΑΝΗΣ
Λέανδρος και Σοφία Στεφάνου

***

ΦΩΤΟ

Ο σύντομος θάνατος είναι το καλύτερο τέλος για την ανθρώπινη ζωή, έλεγε η μητέρα μας ΕΥΔΟΚΙΑ ΦΥΡΟΓΕΝΗ - ΦΟΥΝΤΟΥΛΗ και έτσι τον βίωσε. Στη μνήμη της μια μικρή προσφορά 300 ευρώ, προς το Κόμμα, που πάντα στήριζε, μέσω ΚΟΒ Σαντορίνης.

Τα παιδιά της Κατερίνα Φουντούλη και Γιώργος Φουντούλης

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγωνιστή ΤΣΟΛΟΜΠΟΥ ΑΝΤΩΝΗ, που πέρασαν 26 χρόνια από το θάνατό του, αντιστασιακού και μέλους του ΚΚΕ από το 1948, ηγετικού στελέχους και προέδρου του Σωματείου υποδηματεργατών Αθήνας από το 1962, προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 50 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Κέντρου Βύρωνα.

Η σύζυγος και τα παιδιά του

***

ΦΩΤΟ

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται δέκα χρόνια που «έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ. Από τα μικρά του χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του υπηρέτησε πιστά τις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού και τα ιδανικά του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος. Πήρε μέρος σε όλους τους μεγάλους και μικρούς αγώνες του τιμημένου Κόμματός μας από την Εθνική Αντίσταση, μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, μέχρι και τις τελευταίες ώρες της ζωής του.

Φυλακίστηκε στα Βούρλα και το Μεσολόγγι κάτω από άθλιες συνθήκες, όπου η ζωή του κινδύνευσε άμεσα από την πείνα, και στη συνέχεια εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Στη διάρκεια της χούντας πιάστηκε και βασανίστηκε στο δεύτερο αστυνομικό τμήμα της Πλάκας αλλά δεν υπέστειλε ποτέ τη σημαία του ΚΚΕ. Πολέμησε ανυποχώρητα αυτούς που προσπάθησαν από τα μέσα να διαλύσουν το Κόμμα μας και παρέμεινε αισιόδοξος τις δύσκολες ώρες των αντεπαναστατικών ανατροπών του 1990.

Γρηγόρης Αραβαντινός
Γρηγόρης Αραβαντινός
Εμείς τα παιδιά του τον ευχαριστούμε γιατί εκτός των άλλων μας έδειξε από τα παιδικά μας χρόνια ποιος είναι ο εχθρός της εργατικής τάξης και του λαού και μας δίδαξε τις αρχές του κομμουνιστικού κινήματος.

Στη μνήμη του και στη μνήμη του αδελφού του ΣΤΕΛΙΟΥ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥ, καπετάνιου του ΕΛΑΣ στην Κεφαλονιά, η σύντροφός του Θεώνη και τα παιδιά του Γεράσιμος, Γιώργος, Βασιλική και Σταυρούλα, τα εγγόνια του Θεώνη, Κατερίνα και Γιάννης, η δισεγγονούλα Αναστασία και η ανιψιά του Μαρία, προσφέρουμε στο τιμημένο ΚΚΕ για τα 100 χρόνια αγώνων και θυσιών 300 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Κουκακίου.

***

ΦΩΤΟ

Στις 29 Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 13 χρόνια που μας έφυγες και λείπεις! Γιατί δεν γίνεται να λησμονήσω ότι παραμονές του «φευγιού» σου, όταν έρχονταν να σε επισκεφθούν, τους ζητούσες ένα τάλιρο για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ και μου έλεγες «δώσε μου, παιδί μου, ένα μπλοκάκι».

Στην άσβεστη μνήμη σου, ΑΜΑΛΙΑ ΙΩΑΝΝΑΤΟΥ, προσφέρω 300 ευρώ στο Κόμμα που μέχρι το τέλος υπηρέτησες, μέσω ΚΟΒ Αγίων Αναργύρων.

Η κόρη σου Σωτηρία Ιωαννάτου - Αγαλιανού

***

ΦΩΤΟ

ΣΤΑΥΡΟ, αγαπημένε, πόνεσα βαθιά για το τέλος σου. Πιο πολύ γιατί θυμήθηκα το παρελθόν και τη σκληρότητα που σου επιφύλαξε η ζωή. Το «ψωμοτύρι», όπως με αποκαλούσες, αντί για στεφάνι στον τάφο σου, κάνω αυτό που θα ήθελες.

Στη μνήμη του ΣΤΑΥΡΟΥ ΕΡΤΣΟΥ προσφέρω 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αγίων Αναργύρων. Οσο ζω θα σε θυμάμαι με αγάπη.

Σωτηρία Ιωαννάτου - Αγαλιανού

***

ΦΩΤΟ

Πατέρα συ δεν έφυγες / πάντα είσαι μπροστά μου / φύλακας κι οδηγός μαζί / μετράς τα βήματά μου. Τους δίκαιους αγώνες σου, εγώ θα συνεχίζω / το Κόμμα πάντα θα τιμώ / κι οπίσω δε γυρίζω.

Ευριπίδης Λελεκάνος
Ευριπίδης Λελεκάνος
Στα 15 χρόνια από το «φευγιό» του πατέρα μου, ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΛΕΛΕΚΑΝΟΥ, προσφέρω 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Κυψέλης.

Ο γιος σου Αλέξανδρος Λελεκάνος

***

ΦΩΤΟ

Τέσσερα χρόνια απουσίας. Τέσσερα χρόνια θύμησες. ΓΙΩΡΓΟ μου αγαπημένε δεν θα σε ξεχάσω ποτέ όσο ζω. Είσαι πάντα δίπλα μου με όσα όμορφα ζήσαμε μαζί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ως ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης, προσφέρω στη μνήμη σου το ποσό των 200 ευρώ στο Κόμμα, μέσω ΚΟΒ Περισσού.

Η γυναίκα σου Ελένη Παπαθανασίου

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αγαπημένης μου μητέρας ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΣ, η οποία πέθανε στις 19 Νοέμβρη 2017, προσφέρω στην ΤΟ Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω ΚΟΒ Τροφίμων, 200 ευρώ.

Χ. Θ.

***

ΦΩΤΟ

Πέρασε ένας χρόνος που «έφυγε» από κοντά μου ο αγαπημένος μου σύντροφος, στη ζωή και στον αγώνα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΝΑΖΗΣ. Γεννήθηκε το 1922 στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Ορφανός από πατέρα με άλλα τέσσερα αδέρφια μπήκε από πολύ μικρός στη βιοπάλη, με τις πολύ δύσκολες συνθήκες εκείνων των χρόνων.

Στην Αντίσταση ήταν ΕΠΟΝίτης και το 1944 έγινε μέλος του Κόμματος. Λόγω της ιδεολογίας του και για τα πιστεύω του πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές σε νεαρή ηλικία. Την περίοδο της Κατοχής έκανε καταναγκαστική εργασία, βασανίστηκε από τους Γερμανούς, από τους Βούλγαρος και το χειρότερο από τους συντοπίτες του. Πέρασε πολύς καιρός για να αναρρώσει από τα βασανιστήρια και μόλις έγινε καλά, το 1946, πήγε στον ΔΣΕ. Στις 5 Μάρτη του 1949 τραυματίστηκε πολύ σοβαρά από αεροπλάνο στο χέρι και στο πόδι. Πήγε στο αναρρωτήριο του ΔΣΕ και όταν ανάρρωσε με άλλους 175 συντρόφους του πήγε στην Τσεχοσλοβακία. Εκεί δούλεψε στο εργοστάσιο Λένες στο Μπρούντας και ήταν Γραμματέας της ΚΟΒ των Ελλήνων. Το 1952 - 1953 πήγε στην κομματική σχολή στην Πράγα. Οταν τελείωσε τη σχολή εστάλη με άλλους συντρόφους ως παιδαγωγός στην Οστράβα Στάλινγκραντ σε Ελληνόπουλα και Τσεχόπουλα που πήγαιναν τεχνικές σχολές.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Η ζωή του ήταν ένας ατελείωτος αγώνας και προσφορά στην κοινωνία και στο Κόμμα, μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Η σύντροφός του στη ζωή και στον αγώνα Ελευθερία Μαναζή, τα παιδιά του Φωτεινή και Ευαγγελία, τα εγγόνια του προσφέρουν στη μνήμη του 200 ευρώ στο ηρωικό ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Πολυγύρου Χαλκιδικής.


ΤΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΕΑΣ
ΤΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΕΑΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΙΟΥΛΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΙΟΥΛΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΡΤΣΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΡΤΣΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΝΑΖΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΝΑΖΗΣ

ΕΥΔΟΚΙΑ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗ
ΕΥΔΟΚΙΑ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΛΟΥΜΠΑΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΛΟΥΜΠΑΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΑΤΣΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΑΤΣΗ

ΑΛΕΚΟΣ ΣΠΥΡΑΤΟΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΣΠΥΡΑΤΟΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ