Τρίτη 16 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
«Νεκρές οι συμφωνίες του Οσλο» λέει ο Αμπάς

ΡΑΜΑΛΑ.--

Οξύνεται συνεχώς η ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη «φωτιά» που άναψε στις 6 Δεκέμβρη η απόφαση του τελευταίου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, μιλώντας την Κυριακή, επί 2,5 ώρες, στο Κεντρικό Παλαιστινιακό Συμβούλιο, απέρριψε, για μία ακόμη φορά, το ρόλο των ΗΠΑ στη θέση του ειρηνευτικού μεσολαβητή, χαρακτηρίζοντας «χαστούκι του αιώνα, το οποίο εμείς θα ανταποδώσουμε», το δήθεν «ειρηνευτικό» σχέδιο της Ουάσιγκτον για το Παλαιστινιακό, το οποίο επισήμως δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Αναφερόμενος στον Αμερικανό πρέσβη στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, τόνισε ότι πρόκειται για Εβραίο έποικο «που δεν τολμά ούτε καν να χρησιμοποιήσει τη λέξη "κατοχή"» για τα παλαιστινιακά εδάφη. Ξεκαθάρισε ότι απέκρουσε τις πιέσεις των ΗΠΑ να συναντηθεί μαζί του λέγοντας ότι πρόκειται για άτομο «προσβλητικό που υποστηρίζει τα συμφέροντα των εποίκων». Είπε πως δεν επιθυμεί να συναντήσει ούτε την Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, με αφορμή την αλαζονική δήλωσή της ότι θα χτυπήσει «με το τακούνι του παπουτσιού της όποιον βλάψει το Ισραήλ». Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, που καταφθάνει στο τέλος της βδομάδας στην περιοχή. Τόνισε ότι οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγμάτευση με τους Ισραηλινούς θα πρέπει να γίνει «υπό το πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας».

Επέρριψε στο Ισραήλ την ευθύνη «για το τέλος» των «ειρηνευτικών» συμφωνιών του 1993 στο Οσλο, λέγοντας ότι «το Ισραήλ τις σκότωσε». Προειδοποίησε με πιθανή διάλυση της Παλαιστινιακής Αρχής ώστε να αναλάβει το Ισραήλ όλες τις ευθύνες που έχει ως κατοχική δύναμη, επισημαίνοντας πως η παλαιστινιακή κυβέρνηση «είναι κυβέρνηση χωρίς εξουσία» σε χώρα που τελεί υπό κατοχή, «χωρίς κόστος για τις κατοχικές δυνάμεις».

Τόνισε ότι σύντομα η Παλαιστινιακή Αρχή θα δημοσιοποιήσει μαύρη λίστα 150 εταιρειών που σχετίζονται με τους εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ζητώντας από την Ιντερπόλ να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον στελεχών αυτών των μονοπωλίων.

Απαίτησε από τη Βρετανία να απολογηθεί για τη Διακήρυξη του Μπάλφουρ, το 1917, που άναβε «πράσινο φως» για την ίδρυση εβραϊκού κράτους στα εδάφη της Παλαιστίνης και κατήγγειλε ευρωπαϊκές δυνάμεις της εποχής ότι μετέφεραν εβραϊκούς πληθυσμούς στην Παλαιστίνη για να διατηρήσουν τα συμφέροντά τους.

Σε άλλο σημείο επανέλαβε ότι βάση διαπραγμάτευσης για τους Παλαιστίνιους είναι μία Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ, με εφαρμογή των αποφάσεων της διεθνούς κοινότητας και δίκαιη λύση για το Προσφυγικό.

Στην πολύωρη συνεδρίαση του Κεντρικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου, την Κυριακή, στη Ραμάλα, είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τις περισσότερες παλαιστινιακές οργανώσεις, ωστόσο δύο από τις πιο σημαντικές, οι ισλαμικές «Χαμάς» και «Ισλαμική Τζιχάντ» απέρριψαν την πρόσκληση, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τον τόπο πραγματοποίησής της.

Η ισραηλινή εφημερίδα «Χα'αρέτζ», επικαλούμενη ανώτερους Παλαιστίνιους αξιωματούχους, ανέφερε ότι η επόμενη κίνηση της Παλαιστινιακής Αρχής θα είναι να διεθνοποιήσει το Παλαιστινιακό και να απαιτήσει από τον ΟΗΕ να συγκροτήσει ομάδα διαπραγματευτών για την επίλυσή του, δίχως από αυτήν να αποκλείονται οι ΗΠΑ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ερωτηθείς χτες σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, εξέφρασε «λύπη» για τις πρόσφατες αποφάσεις των ΗΠΑ σε σχέση με το Παλαιστινιακό, εκφράζοντας την προθυμία της χώρας του να συμβάλει σε «διεθνείς προσπάθειες» για την εξεύρεση λύσης και τερματισμό της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών.

Ισραηλινές αντιδράσεις

Η ομιλία Αμπάς προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που ξεκίνησε χτες εξαήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ινδία για να προωθήσει τα συμφέροντα ισραηλινών μονοπωλίων Ενέργειας, πολεμικών εξοπλισμών κ.ά., είπε πως ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος «έριξε τη μάσκα αποκαλύπτοντας την αλήθεια: Η ρίζα της σύγκρουσης ανάμεσα σε μας και τους Παλαιστίνιους είναι η συνεχής άρνησή τους να αναγνωρίσουν το εβραϊκό κράτος με οποιαδήποτε σύνορα».

Ο ακροδεξιός υπουργός Αμυνας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, είπε ότι ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος «έχει χάσει τη λογική του» και ο επίσης ακροδεξιός υπουργός Παιδείας, Ναφτάλι Μπένετ, υποστήριξε ότι η ομιλία «του 82χρονου Παλαιστίνιου ηγέτη», στη Ραμάλα, ήταν το κύκνειο άσμα του, επικαλούμενος την ηλικία του και τις «πολλές αποτυχίες» μέσα στα 13 χρόνια που είναι Πρόεδρος των Παλαιστινίων.

Νεκρός ακόμη ένας νεαρός Παλαιστίνιος

Με φόντο όλα τα παραπάνω, η βία των κατοχικών αρχών συνεχίζεται. Χτες, ένας 24χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από σφαίρες στο κεφάλι στη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές κατοχικές αρχές κοντά στην πόλη Τζαϊούς της Δυτικής Οχθης, ενώ ισραηλινά στρατεύματα έκαναν επιδρομή σε σπίτια και καταστήματα της πόλης Τζενίν.

Προχτές, οι κηδείες δύο 16χρονων Παλαιστινίων που δολοφονήθηκαν την Πέμπτη από τις σφαίρες των κατοχικών δυνάμεων σε Δυτική Οχθη και Λωρίδα της Γάζας μετατράπηκαν σε αντικατοχικά λαϊκά συλλαλητήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ