Τετάρτη 17 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αύξηση των τραυματισμών μεταναστών στην Πάτρα

Μετανάστες στην Πάτρα μετά από τον εντοπισμό τους σε ακυβέρνητο σκάφος στους Παξούς

Eurokinissi

Μετανάστες στην Πάτρα μετά από τον εντοπισμό τους σε ακυβέρνητο σκάφος στους Παξούς
Αύξηση των τραυματισμών μεταναστών που στεγάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες σε εγκαταλειμμένα εργοστάσια και στο παλιό τελωνείο του λιμανιού της Πάτρας, περιμένοντας να «χωθούν» σε κάποιο φορτηγό που περιμένει να μπει σε πλοίο με προορισμό την Ιταλία, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για κρούσματα βίας που πρέπει να διερευνηθούν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενώ δεν υπάρχει αύξηση του αριθμού των μεταναστών που είναι στην περιοχή, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων βίας σε βάρος τους. Οι τραυματισμοί αυτοί, κατά το δημοσίευμα, πιστοποιήθηκαν και στο Νοσοκομείο του Ρίου, όπου μεταφέρθηκαν. Μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση κάνει λόγο για «12 ανθρώπους που στάλθηκαν στο νοσοκομείο από την 1η Γενάρη και μετά με σπασμένα πόδια και κεφάλια» και αναφέρει πως οι μετανάστες κατήγγειλαν ότι οι τραυματισμοί τους προκλήθηκαν από αστυνομικούς και λιμενικούς.

Το «κρυφτό» μεταξύ ανθρώπων που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και των οργάνων της τάξης δεν είναι καινούριο στο λιμάνι της Πάτρας. Αυτήν τη στιγμή είναι κάπου 380 άτομα που ζουν στα δύο εργοστάσια και πρέπει να είναι καμιά 35αριά ακόμη, Αλγερινοί, Μαροκινοί και άλλοι που έχουν βρει καταφύγιο στο παλιό τελωνείο. Οι αρχές από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι οι μετανάστες αυτοτραυματίζονται, όταν προσπαθούν να καβαλήσουν τον φράχτη που χωρίζει τον παραθαλάσσιο δρόμο της πόλης από το λιμάνι. Ενας φράχτης που ενισχύθηκε πρόσφατα σε ύψος, ενώ η φύλαξη θα ενισχυθεί περαιτέρω το αμέσως επόμενο διάστημα με έναν δεύτερο φράχτη. Τα μέτρα φύλαξης ανάμεσα στους δύο φράχτες αναμένεται να γίνουν ιδιαίτερα αυστηρά, με περιπολίες αστυνομικών και λιμενικών, μαζί με εκπαιδευμένα σκυλιά. Μεταξύ άλλων μέτρων που θα ληφθούν, είναι η εγκατάσταση σαρωτή ακτίνων «Χ» στο χώρο αποβίβασης - επιβίβασης, η περίφραξη των εγκαταστάσεων αποβίβασης - επιβίβασης κ.ά. Το θέμα έχει συζητηθεί σε σύσκεψη που έγινε στην Πάτρα, παρόντος του γγ του υπουργείου Εσωτερικών, Τζ. Φιλιππάκου, και αποφασίστηκε ότι θα υπάρξει ενίσχυση με προσωπικό αλλά και τεχνικά μέσα, ώστε να αντιμετωπιστεί το «πρόβλημα» με τους μετανάστες.

Εξάλλου, κλειδωμένοι σε αποθήκη κρατούνταν 13 αλλοδαποί, από τους οποίους δύο Πακιστανοί ζητούσαν χρήματα, προκειμένου να τους αφήσουν ελεύθερους.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν τρεις από αυτούς κατάφεραν προχτές να δραπετεύσουν από την αποθήκη, η οποία βρίσκεται στη Νέα Μαγνησία Θεσσαλονίκης, και απευθύνθηκαν στην Αστυνομία, όπου κατήγγειλαν την περιπέτειά τους. Οπως προέκυψε, οι 13 αλλοδαποί, μεταξύ αυτών υπήκοοι Πακιστάν, Αφγανιστάν και Μπαγκλαντές, είχαν μπει τα προηγούμενα 24ωρα στη χώρα μας, από περιοχή του Εβρου, ενώ με τη συνδρομή δουλεμπόρων οδηγήθηκαν στη συγκεκριμένη αποθήκη.

Εκεί, υποχρεώθηκαν να παραδώσουν τα χρήματα και τα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ οι δράστες αξίωναν επιπλέον χρήματα από τους συγγενείς τους, για να τους επιτρέψουν να φύγουν. Κατόπιν επιχείρησης, αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 62χρονο και έναν 17χρονο για αρπαγή, εκβίαση, ληστεία, ενώ στην υπόθεση φαίνεται να εμπλέκονται δύο ακόμη συνεργοί τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βάσανα δίχως τέλος (2016-03-17 00:00:00.0)
Απεργία - παρακαταθήκη στα καράβια (2007-05-02 00:00:00.0)
Επικίνδυνα υλικά σε πλοίο της γραμμής (2004-04-16 00:00:00.0)
Ξεψύχησε στο αμπάρι (1999-12-18 00:00:00.0)
Δεξαμενή - βόθρος αντί βιολογικού καθαρισμού! (1999-12-04 00:00:00.0)
"Μπλόκο" στα λιμάνια για το "Μάρκο Πόλο" (1996-06-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ