Σάββατο 20 Γενάρη 2018 - Κυριακή 21 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ - ΚΕΘΕΑ
Καινοτόμο και μακροχρόνιο πρόγραμμα πρόληψης της χρήσης ουσιών

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του προγράμματος
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του προγράμματος
Σε μια που αυξάνονται οι παράγοντες κινδύνου για χρήση ουσιών και άλλες δυσλειτουργικές μορφές συμπεριφοράς, με υπόβαθρο οικονομικές και πολιτικές αιτίες, ένα πρωτοποριακό, μακροχρόνιο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης της χρήσης ουσιών θα εφαρμοστεί την τριετία 2018 - 2020 στο δήμο Καισαριανής, προκειμένου να ενισχυθούν οι γραμμές άμυνας της τοπικής κοινωνίας απέναντι στο πρόβλημα και να καλλιεργηθεί η κουλτούρα της πρωτογενούς πρόληψης.

Ο δήμος Καισαριανής, αξιοποιώντας την πλούσια, εξειδικευμένη και πολύτιμη πείρα του ΚΕΘΕΑ, έστειλε αίτημα στον Οργανισμό και την περασμένη Τετάρτη υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας μαζί του, για την υλοποίηση του προγράμματος. Η καινοτομία του προγράμματος έγκειται στην εμβέλεια και τη διάρκειά του.Ο δήμος Καισαριανής αριθμεί περίπου 40.000 κατοίκους και θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα με όλες τις δομές Εκπαίδευσης, Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, σωματείων, συλλόγων, εθελοντικών ομάδων, συλλογικοτήτων και άλλων φορέων της περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΚΕΘΕΑ θα εκπαιδεύσει ανθρώπους και επαγγελματικές ομάδες σε θέσεις - «κλειδιά» (εκπαιδευτικούς, προπονητές κ.ά.), εφοδιάζοντάς τους με τα κατάλληλα εργαλεία δράσης, να εντοπιστούν κενά ή πληθυσμοί που δεν λαμβάνουν επαρκείς υπηρεσίες και χρειάζονται πιο επικεντρωμένες ή εντατικές παρεμβάσεις, διευκολύνοντας την πρόσβαση όσων έχουν ανάγκη στην εξειδικευμένη υποστήριξη μέσα από τη σύνδεση και δικτύωση των υπηρεσιών. Δηλαδή, στόχος του προγράμματος είναι να ενεργοποιήσει κοινωνικούς και άλλους φορείς, σε μια πρωτοφανή οργανωμένη προσπάθεια ενίσχυσης των παιδιών και των νέων για υγιείς επιλογές, αλλά και έγκαιρης αντιμετώπισης τυχόν δυσκολιών τους.

Οι στόχοι του προγράμματος

Για το 2018: Να μπουν τα θεμέλια αυτού του εγχειρήματος. Προβλέπονται πολύμορφες δράσεις πρόληψης (καθολικής, ενδεδειγμένης και επιλεκτικής), δηλαδή ενημερώσεις - ευαισθητοποιήσεις ανά ομάδα πληθυσμού, δημιουργία μακροχρόνιων προγραμμάτων πρόληψης στα σχολεία, πρόληψη της σχολικής διαρροής, Σχολές Γονέων, ατομική συμβουλευτική σε εφήβους και οικογένειες, εκπαίδευση διαφόρων επαγγελματικών ομάδων στην πρόληψη και τη διαχείριση περιστατικών, δικτύωση υπηρεσιών και παραπομπές. Οι δράσεις θα σχεδιάζονται κάθε φορά βάσει των αναγκών της εκάστοτε ομάδας. Ολα τα παραπάνω θα συμβάλλουν στη διάχυση της κουλτούρας της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης προς τον κοινωνικό ιστό της πόλης, ώστε η τοπική κοινωνία να γίνει ένα «εκπαιδευμένο μάτι» που θα προλαμβάνει.

Για το 2019: Οι δράσεις πρόκειται να εμβαθύνουν στα θέματα παραβατικότητας και ιδιαίτερα σε αυτά που αφορούν την εξάρτηση, τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών, στο πλαίσιο εντός του οποίου εκδηλώνονται.

Για το 2020: Το τελικό στάδιο του προγράμματος προβλέπει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή παρεμβάσεων πρόληψης από τις ίδιες τις δομές του δήμου Καισαριανής, με το Δίκτυο να έχει το ρόλο της διευκόλυνσης, της εποπτείας και της αποτελεσματικότητας των δράσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η μακροπρόθεσμη ικανότητα της τοπικής κοινωνίας να αξιοποιεί τους δικούς της πόρους για τις παραπάνω δράσεις, πατώντας γερά στα πόδια της χωρίς τη βοήθεια των ειδικών.

Σημαντική προσφορά από φορείς

Ηδη για την Τρίτη 23 Γενάρη έχει προγραμματιστεί στις 6 το απόγευμα, στο δημαρχείο, η πρώτη σύσκεψη με φορείς, προκειμένου να οριοθετηθούν οι πρώτες εξειδικευμένες δράσεις. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη στο δημαρχείο Καισαριανής, από τον δήμαρχο της πόλης, Ηλία Σταμέλο, τον διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, Βασίλη Γκιτάκο, και τον Αχιλλέα Ρούσσο, υπεύθυνο του Δικτύου Πρόληψης Εγκαιρης Παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ, υπό την παρουσία δεκάδων εκπροσώπων σωματείων, αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, μαζικών φορέων και συλλογικοτήτων, οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία τους για προσφορά στο πρόγραμμα.

«Το ενδιαφέρον μας για το ζήτημα των ναρκωτικών είναι μεγάλο και ψηλά στις προτεραιότητές μας, δεν είναι φιλολογικό. Πιστεύουμε ότι όλοι έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν τη ζωή που τους αξίζει, ελεύθεροι από κάθε είδους εξάρτηση. Η μάχη κατά των ναρκωτικών και όλων των εξαρτήσεων δεν είναι υπόθεση μόνο όσων αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της εξάρτησης, αλλά του κάθε ένα από εμάς. Μόνο έτσι η μάχη μπορεί να είναι νικηφόρα. Σκοπός μας είναι να συνενώσουμε αυτές τις προσπάθειες και να συντονιστούν σε ένα ενιαίο σχέδιο, όπου κανείς δεν θα περισσεύει», είπε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλ. Σταμέλος.

«Φιλόδοξη προσπάθεια σε μια δύσκολη συγκυρία. Παρ' όλα αυτά πιστεύουμε ότι η Καισαριανή συγκεντρώνει τις κρίσιμες προϋποθέσεις επιτυχίας (...) έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώνουμε τον αυξημένο βαθμό ετοιμότητας της δημοτικής αρχής για δράση, μια πραγματική διάθεση ανοικτής επικοινωνίας και καλής συνεργασίας που αποτυπώνεται στις πράξεις και όχι μόνο στα λόγια, καθώς και τον σαφή κοινωνικό προσανατολισμό της (...). Προφανώς, βέβαια, ούτε ο δήμος Καισαριανής ούτε το ΚΕΘΕΑ μπορούν να αντιμετωπίσουν τις βαθιές, δομικές οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες μεγάλης κλίμακας, που τροφοδοτούν φαινόμενα όπως η χρήση ουσιών και οι εξαρτητικές συμπεριφορές. Μπορούμε όμως να κάνουμε τη διαφορά σε τοπικό επίπεδο», σημείωσε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Β. Γκιτάκος, επισημαίνοντας το ανησυχητικό γεγονός που διαπιστώνεται και στις δομές του ΚΕΘΕΑ, όπου γονείς έχουν αναπτύξει ανοχή απέναντι στη χρήση κάνναβης και αργούν να κινητοποιηθούν.

«Αξιοποιούμε την τεχνογνωσία που θα μας βοηθήσει όλους να πάμε ένα βήμα πιο κάτω», είπε αρχικά ο Αχιλλέας Ρούσσος, υπεύθυνος του Δικτύου, και στάθηκε στην προοπτική συνέχισης του προγράμματος μετά την τριετία.


Ε. Τζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωτοποριακό και καινοτόμο πρόγραμμα πρόληψης χρήσης ουσιών (2018-01-18 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις με φορείς του κινήματος γονέων και το Δήμο Πετρούπολης (2016-03-17 00:00:00.0)
Αύριο τα εγκαίνια του Συμβουλευτικού Σταθμού στη Λιβαδειά (2013-06-20 00:00:00.0)
Εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά (2012-05-15 00:00:00.0)
Απαιτείται ενίσχυση της απεξάρτησης και της πρόληψης (2011-10-06 00:00:00.0)
Διαχρονική υποτροπή της «αντιναρκωτικής» πολιτικής (2007-06-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ