Τετάρτη 24 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ
Αντιδρούν στα σχέδια για επενδύσεις καλλιέργειας κάνναβης

Με ψηφίσματα, συσκέψεις και ανοιχτές συζητήσεις, εργατικά σωματεία, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, πολιτιστικοί φορείς και σύλλογοι γυναικών στην Ημαθία αντιδρούν στα σχέδια κυβέρνησης και μεγαλοεπιχειρηματιών για επενδύσεις καλλιέργειας «ιατρικής» κάνναβης στην περιοχή. Εναντιώνονται στην πολιτική που προωθεί ελεύθερη καλλιέργεια, ελεύθερη χρήση, ελεύθερη διακίνηση ναρκωτικών, κέρδος για τα μονοπώλια της φαρμακοβιομηχανίας και ναρκωμένους και υποτακτικούς το λαό και τη νεολαία στα σχέδια των πολυεθνικών.

Η Ημαθία βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων, με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Νίκο Καρανίκα να εμφανίζεται ως συνδετικός κρίκος μεταξύ ξένων εταιρειών και αγροτών για την καλλιέργεια «ιατρικής» κάνναβης στο νομό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού πραγματοποιεί εξορμήσεις μαζί με εκπροσώπους της ενδιαφερόμενης για την επένδυση καναδικής εταιρείας και αναζητεί εκτάσεις στην περιοχή, που θεωρείται κατάλληλη για την καλλιέργεια και παραγωγή της κάνναβης, αλλά και επιχειρηματίες που διαθέτουν εγκαταστάσεις για τη συγκέντρωση και επεξεργασία. Ως υποψήφιες περιοχές στην Ημαθία παρουσιάζονται το Νησί Αλεξάνδρειας, η Επισκοπή Νάουσας, ο Πολυπλάτανος αλλά και το Αρσένι στην ΠΕ Πέλλας.

Οι δήμαρχοι Νάουσας και Αλεξάνδρειας δηλώνουν έτοιμοι να παραχωρήσουν - ενοικιάσουν αγροτικές εκτάσεις για την καλλιέργεια στους υποψήφιους επενδυτές, προβάλλοντας ως επιχείρημα τα οικονομικά οφέλη που θα έχουν οι αγρότες, οι εργαζόμενοι και τελικά το κράτος.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Νάουσας μιλά για «εξαιρετική ευκαιρία» και σχεδιάζει να ενοικιάσει για 30 χρόνια δημοτική έκταση 1.000 στρεμμάτων σε Επισκοπή και Πολυπλάτανο, σε πολυεθνική εταιρεία που ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει θερμοκήπια και μονάδα επεξεργασίας, ώστε να παράγει εκχύλισμα «ιατρικής» κάνναβης. Οπως διαφημίζει ο ίδιος, η εκμίσθωση θα αγγίξει τα 90 ευρώ το στρέμμα, αποδίδοντας στην τοπική κοινωνία 150 θέσεις εργασίας και 90.000 ευρώ στο δήμο ετησίως. «Η δραστηριότητα μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελής για την τοπική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κόντρα σ' αυτούς τους σχεδιασμούς στέκονται πολλοί φορείς της περιοχής.

Τις προηγούμενες μέρες, η Τοπική Κοινότητα Επισκοπής οργάνωσε σύσκεψη - συζήτηση με την παρουσία εκπροσώπων των τοπικών φορέων (πολιτιστικών συλλόγων, συλλόγων γονέων κ.λπ.), μέσα από την οποία καταγράφηκε η αντίθεσή τους στα σχέδια κυβέρνησης, εταιρειών και δημάρχων.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, το Νομαρχιακό Τμήμα Ημαθίας της ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας, η Ενωση Γονέων Δήμου Νάουσας, έχουν εκδώσει ψηφίσματα με τα οποία καταγγέλλουν ότι με όχημα την «ιατρική» ή «φαρμακευτική» τάχα χρήση της κάνναβης «επιχειρείται η πλήρης αποποινικοποίηση της χρήσης και της διακίνησης των ναρκωτικών». Οτι μέσα «από ασαφή και ανυπόστατα πολλές φορές "επιστημονικά" δεδομένα, προσπαθούν να αποκρύψουν το γεγονός ότι η όλη προσπάθεια στοχεύει στην επιδίωξη για γρήγορη καπιταλιστική ανάπτυξη. Μία ανάπτυξη που θα βασίζεται στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων ή των αγροτών εκείνων που θα μετατραπούν σε εργάτες γης πολυεθνικών εταιρειών καλλιέργειας "φαρμακευτικής" κάνναβης».

Επίσης καταγγέλλουν ότι «τα οικονομικά και πολιτικά "λόμπι" που τάσσονται υπέρ της ελεύθερης χρήσης ναρκωτικών διασυνδέονται άμεσα με πολυεθνικούς ομίλους - κολοσσούς, καθώς τα κέρδη που φέρνει η υπόθεση των ναρκωτικών για λογαριασμό του κεφαλαίου είναι πολυεπίπεδα, είτε από την παράνομη είτε από τη νόμιμη αγορά».

Συγκέντρωση στο Αγγελοχώρι

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και η Ομάδα Γυναικών Νάουσας της ΟΓΕ διοργανώνουν συγκέντρωση, τη Δευτέρα 29 Γενάρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του πρώην δημαρχείου Ειρηνούπολης (Αγγελοχώρι), με θέμα «Η καλλιέργεια της "ιατρικής - φαρμακευτικής" κάνναβης στην περιοχή και οι θέσεις μας». Στη συγκέντρωση θα παραβρεθεί ο Παναγιώτης Γεωργάκας, νευρολόγος - ψυχίατρος, πρώην διευθυντής συντονιστής του ΕΣΥ και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος απεξάρτησης «ΑΡΓΩ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ