Πέμπτη 25 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΙΖΙΑΚΗΣ (ΓΚΙΚΑΚΗΣ)
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΙΖΙΑΚΗΣ (ΓΚΙΚΑΚΗΣ)
ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΙΚΑΚΗ (ΓΚΙΖΙΑΚΗ) και του πατέρα του, κυρ ΚΩΣΤΑ, τα εγγόνια του και τα παιδιά του προσφέρουν οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μελισσίων - Πεντέλης, 400 ευρώ, ως τρίτη δόση.

Ο κυρ Κώστας, τσαγκάρης, μέλος του ΚΚΕ από το 1918, έδρασε στις Σέρρες στους αγώνες των καπνεργατών και των τσαγκαράδων το 1922 και γι' αυτό κυνηγήθηκε.

Ηρθε στην Αθήνα και φυλακίστηκε από το καθεστώς του Μεταξά το 1936. Στα Ανω Πετράλωνα, όπου έμενε από το 1925, έφτιαχνε παπούτσια δωρεάν για τα ξυπόλυτα παιδιά της περιοχής του.

Πέθανε το 1944 από ασθένεια που απέκτησε δουλεύοντας σε βαρελάδικο σε ηλικία επτά ετών όταν έχασε τους γονείς του στη Νιο.

Ο γιος του ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΙΚΑΚΗΣ, σε ηλικία 16 ετών, οργάνωσε την αντίσταση των μαθητών του Μοσχανδρέα κατά της συμμετοχής τους στη Νεολαία του Μεταξά, και γι' αυτό φυλακίστηκε, βασανίστηκε και αποβλήθηκε από τα σχολεία της χώρας από τη δικτατορία του Μεταξά, αν και αριστούχος μαθητής. Κρατήθηκε ένα μήνα στην Ασφάλεια μαζί με τον πατέρα του και εξαιτίας των βασανιστηρίων που υπέστη σε αυτήν την τρυφερή ηλικία απέκτησε πρόβλημα στην καρδιά.

Αργότερα, ως στέλεχος του ΚΚΕ, πήρε μέρος στην Αντίσταση ως συνταγματάρχης του εφεδρικού ΕΛΑΣ στα Παλαιά Σφαγεία. Συνελήφθη σε μπλόκο, φυλακίστηκε στις φυλακές Χατζηκώστα και καταδικάστηκε, με χαλκευμένες κατηγορίες, σε θάνατο το 1944, σε ηλικία 23 ετών.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΚΑΚΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΚΑΚΗΣ
Με την παρέμβαση του αδερφού του Στέργιου, της συντρόφισσάς του Αιμιλίας και της φίλης του Τιτίκας, γλίτωσε την εκτέλεση και παραδόθηκε στη Χωροφυλακή από τους αποχωρούντες Γερμανούς.

Αν και διαφώνησε με την αποχή από τις εκλογές το 1946 και αποχώρησε από το ΚΚΕ, έμεινε πάντα πιστός στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού και προλεταριακού διεθνισμού, στην εργατική τάξη και τους αγώνες της, στους οποίους συμμετείχε ενεργά, και στο κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ, μέχρι το θάνατό του, το 2001.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αδερφού μας ΚΩΣΤΑ Ν. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ, που κηδέψαμε πριν από λίγο καιρό στο Νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης, προσφέρουμε 500 ευρώ, ως δεύτερη δόση, μέσω της ΚΟΒ Αίγινας για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Ο Κώστας υπήρξε σε όλη του τη ζωή ένας αταλάντευτος υπερασπιστής των ιδανικών του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Θα τον θυμόμαστε με αγάπη.


ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ