Σάββατο 27 Γενάρη 2018 - Κυριακή 28 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Επιχορήγηση που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες σωματείων και αθλούμενων

Συζήτηση με τον Νίκο Δαπόλα, μέλος του ΔΣ του αθλητικού σωματείου ατόμων με αναπηρία «Κεραυνός»

Για τα χρόνια και σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο του αθλητισμού ατόμων με αναπηρία, την κατάσταση των σωματείων και κυρίως τους κινδύνους τους οποίους εγκυμονούν τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την τακτική επιχορήγηση από πλευράς πολιτείας, στην οποία δεν προβλέπεται ούτε ευρώ για σωματεία του ειδικού αθλητισμού, ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τον Νίκο Δαπόλα, μέλος του ΔΣ του Αθλητικού Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία «Κεραυνός».

Οπως τονίζει, την ώρα που τα περισσότερα σωματεία βρίσκονται ήδη σε οριακή κατάσταση από το συνεχιζόμενο τα τελευταία χρόνια πετσόκομμα των κρατικών αθλητικών επιχορηγήσεων, από τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έρχεται η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να δώσει τη χαριστική βολή. Κάτι που φαίνεται και από την πρόσφατη γνωστοποίηση, από πλευράς Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, των επιχορηγήσεων για το 2018. Ειδικά για τον αθλητισμό των ΑμεΑ η επιχορήγηση για τα σωματεία είναι μηδενική (πέραν των χρημάτων που αφορούν την Ομοσπονδία Αθλητισμού ΑμεΑ). Μάλιστα, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η νέα πραγματικότητα για τα αθλητικά σωματεία ΑμεΑ, ο «Κεραυνός» εξέδωσε ανακοίνωση προειδοποιώντας για το πού οδηγούνται τα πράγματα.

Ούτε ευρώ στα σωματεία

Με την ανακοίνωση, επισημαίνει ο Νίκος Δαπόλας, τα σωματεία είχαν σκοπό «να ενημερώσουμε για την κατάσταση που βιώνουμε τόσο εμείς ως σωματεία όσο και αρκετά άλλα του χώρου. Μια κατάσταση που δεν είναι απλά οριακή αλλά στο χείλος του γκρεμού, αφού βαδίζουμε για κλείσιμο». Οπως τονίζει, τα πράγματα γίνονται χειρότερα χρόνο με το χρόνο και πλέον δεν μπορεί να ειπωθεί ούτε καν το «κάθε πέρσι και καλύτερα». «Οταν μιλάμε για συσσώρευση χρόνιων προβλημάτων, με κύρια αιτία το οικονομικό, κάποια στιγμή τα πράγματα φθάνουν τόσο οριακά που δεν μπορεί να πάει παραπέρα με κανέναν τρόπο», λέει χαρακτηριστικά.


Την ίδια ώρα, μία ακόμη δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους ανθρώπους των σωματείων και τους αθλούμενους, με την ανακοίνωση της ΓΓΑ για τις αθλητικές επιχορηγήσεις του νέου έτους: Τα σωματεία δεν δικαιούνται ούτε ευρώ από τις επιχορηγήσεις του 2018. Ετσι στην τακτική επιχορήγηση της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ - ΑμεΑ) δεν προβλέπεται κονδύλι για τα σωματεία. Ο Ν. Δαπόλας στέκεται στις μεγάλες ευθύνες που έχει και η Ομοσπονδία Αθλητισμού ΑμεΑ, που όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «τα τελευταία χρόνια έχει επαναπαυτεί στα όποια χρήματα δίνονται, έχοντας διαγράψει τη λέξη "διεκδίκηση" και αφήνοντας τα πράγματα να οδηγηθούν έως εδώ».

Στη σύγχρονη ζητιανιά για την ανεύρεση χορηγών

Ολα αυτά, συνεχίζει ο Ν. Δαπόλας, καλλιεργούν συστηματικά λογικές με επικίνδυνες συνέπειες για τα ίδια τα σωματεία και γενικότερα για τον αθλητισμό των ΑμεΑ. Εκτός του «λουκέτου» σε αρκετά σωματεία, υπάρχει και το ενδεχόμενο είτε να μετατρέπονται σε επιχειρήσεις και να βάζουν χαράτσι σε αθλούμενούς τους, είτε να βγουν στη... ζητιανιά για ανεύρεση χορηγών προκειμένου να επιβιώσουν.

«Με τα όσα ζούμε αυτή τη στιγμή, είναι σαν να μας λέει η ίδια η κυβέρνηση να μετατρέψουμε τα σωματεία σε μαγαζιά, βάζοντας χαράτσι για τις υπηρεσίες μας. Κάτι που ειδικά εμάς ως "Κεραυνό" μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, αφού θεωρούμε ότι ο αθλητισμός είναι δικαίωμα για όλους και όχι εμπόρευμα και πρέπει να παρέχεται δωρεάν. Από την άλλη, τέτοιου είδους τακτικές ανοίγουν και έναν άλλο, εξίσου επικίνδυνο δρόμο. Αυτόν της σύγχρονης ζητιανιάς, όπως το λέω εγώ, με τα σωματεία να βγαίνουν στο δρόμο για την αναζήτηση χορηγών. Μια επικίνδυνη λύση που μόνο πανάκεια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Κι αυτό γιατί είναι προφανές πως όσα σωματεία καλλιεργούν αθλήματα που δεν πουλάνε θα πρέπει να οδηγηθούν στον αφανισμό. Από την άλλη, οι χορηγοί πάντα αποζητούν τις επιτυχίες και μόνο αυτές για να προβληθούν. Ετσι, τι θα γίνει με την πραγματική δουλειά των σωματείων στην άθληση; Ποια θα είναι η κατάληξη εάν τελικά δεν έρθουν οι επιτυχίες;».


Μπ. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ