Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΜΕΝ
Καταγγέλλει τη ραγδαία υποβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης

Η υποβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης στο πλαίσιο της συνολικότερης αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ήταν αυτό που διαπιστώθηκε κατά την περιοδεία αντιπροσωπείας της διοίκησης της ΠΕΜΕΝ στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, Χίου και Κρήτης.

Σε δελτίο Τύπου της Ενωσης Μηχανικών αναφέρεται ότι «η κατάσταση σε αυτές τις σχολές και συνολικά στη Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση σηματοδοτεί τη διαχρονική υποβάθμιση με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, τα οξυμένα προβλήματα σε στέγαση, σίτιση, ακόμα και στο φοιτητικό πάσο, με αποτέλεσμα να επιφορτίζονται με πρόσθετα οικονομικά βάρη οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες των σπουδαστών».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την υποβάθμιση της δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στρώνει με τη σειρά της «το έδαφος να αναπτύσσονται τα τρωκτικά της ιδιωτικής Εκπαίδευσης», ενώ καταγγέλλει και «αδιαφανείς διαδικασίες στη χρήση κονδυλίων (στο Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης έχει να γίνει ισολογισμός από το 2003, ΕΣΠΑ κ.ά.)».

Σύμφωνα με τα ενδεικτικά στοιχεία που παρατίθενται από την ΠΕΜΕΝ, στην ΑΕΝ Μακεδονίας από τους 50 καθηγητές οι 10 είναι μόνιμοι, δεν υπάρχει σίτιση, η φοιτητική εστία παραμένει εγκαταλειμμένη με ζημιές από τους σεισμούς, ενώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη θέρμανση λόγω έλλειψης πετρελαίου.

Στην ΑΕΝ Χίου από τους 21 καθηγητές οι 6 είναι μόνιμοι, δεν υπάρχει σίτιση, ενώ λειτουργούν υπεράριθμα τμήματα με 41 σπουδαστές.

Οσο για την ΑΕΝ Κρήτης, η ΠΕΜΕΝ χτυπάει καμπανάκι κινδύνου γιατί λόγω έλλειψης θέρμανσης οι σπουδαστές προσπαθούν να ζεσταθούν με διάφορους τρόπους (ηλεκτρικές συσκευές κ.ά.) με αποτέλεσμα να «εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι για την ασφάλειά τους». Σίτιση δεν υπάρχει, το κτίριο είναι τόσο υποσυντήρητο που μπάζει νερά από τη βροχή, με αποτέλεσμα αίθουσες να είναι κλειστές και να λειτουργούν τμήματα με 35 σπουδαστές. Ακόμα, από τους 26 καθηγητές οι 6 είναι μόνιμοι. Δεν υπάρχουν υποδομές για εργαστηριακά μαθήματα κ.ά.

Η αντιπροσωπεία της ΠΕΜΕΝ παραβρέθηκε και στο μπλόκο των μικρομεσαίων αγροτών στα Χανιά, εκφράζοντας την αλληλεγγύη των ναυτεργατών.

Απευθύνει το κάλεσμα «να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση, ενάντια σε ανεργία, πλειστηριασμούς, για την υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ